Autor: Väinu Rozental • 15. oktoober 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Isad ja pojad astuvad valimistulle

Henrik Klammer: Minu eesmärk on edendada kohalikku elu
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Ettevõtjatest isad ei anna tasapisi oma poegadele üle mitte ainult osalusi ärides, vaid omamoodi ka poliitilist kapitali – tänavustel valimistel kandideerib üksjagu isa ja poja tandemeid.

Eriti agaralt ärgitatakse nooremat põlvkonda kohalikku poliitikasse tulema Lääne-Virumaal Väike-Maarja vallas, kus kandidaatidena osaleb viis lähisugulaste paari. Valimisliidu Terve Vald nimekirjas kandideerivad isa Olev ja poeg Risto Prinken, isa Sven ja poeg Siim Kesler, isa Üllar ja poeg Sander Hiire ning Allan Alt ja vennapoeg Marti Alt. Muide, õpilane Marti Alt on valimistel noorim kandidaat, ta sai juuni algul 18aastaseks. Keskerakonna nimekirjas kandideerib Väike-Maarja vallas veel isa Arne ja poeg Kristjan Hiire. Lisada võiks, et Üllar ja Arne Hiire on vennad ja et kümnest loetletud inimesest kuus on ettevõtjad.

Isa ja poeg

Indrek Klammer (1958) ja Henrik Klammer (1995) kandideerivad Vinni vallas IRLi nimekirjas

Sulev Saareväli (1992) ja Siim Saareväli (1982) kandideerivad Haapsalu linnas valimisliidus Hari.

Toomas Tein (1955) ja Tanel Tein (1978) kandideerivad Tartus, isa Reformierakonna ja poeg valimisliidu Tartu Eest nimekirjas.

Tarmo Tamm (1965) ja Marko Tamm (1990) kandideerivad Tõrva vallas SDE nimekirjas.

Üllar Hiire (1962) ja Sander Hiire (1988) kandideerivad Väike-Maarja vallas valimisliidu Terve Vald nimekirjas.

Sven Kesler (1962) ja Siim Kesler (1985) kandideerivad Väike-Maarja vallas valimisliidu Terve Vald nimekirjas.

Olev Prinken (1962) ja Risto Prinken (1985) kandideerivad Väike-Maarja vallas valimisliidu Terve Vald nimekirjas.

Arne Hiire (1968) ja Kristjan Hiire (1990) kandideerivad Väike-Maarja vallas Keskerakonna nimekirjas.

Aivar Pohlak (1962) ja Siim Pohlak (1985) kandideerivad Kose vallas valimisliidu Uus Aeg nimekirjas.

Rein Riga (1953) ja Mart Riga (1984) kandideerivad Saue vallas, isa IRLi ja poeg Keskerakonna nimekirjas

Vello Brett (1938) ja Aigar Brett (1966) kandideerivad Nõo vallas valimisliidu Vali Nõo nimekirjas.

„Meie valimisliidu nimele kohaselt on küllaltki terve nähtus see, et noorem põlvkond saab poliitika teemale lähemale,“ ütles teraviljakasvatamisega tegeleva Mäemõisa OÜ omanik Üllar Hiire. „See seltskond, kes istub praegu volikogus, on küllaltki jõuliselt blokeerinud võimalusi, et uus põlvkond, kellel on oma nägemus ja teistsugune vaade, pääseksid poliitikasse. Eks isade poolt on neil valimistel poegadele ka väike tugi, et nad pääseksid. Mul endal on tegevust küll ja küll, ma ei pea volikogus olema, kui mind sinna valitakse.“

Lääne-Virumaal Vinni valla volikokku pürgivad tuntud põllumees Indrek Klammer ja tema poeg Henrik. Indrek Klammer tegeleb teravilja-, piimakarja- ja seakasvatusega, tema firmade eelmise aasta kogukäive oli üle 7 miljoni euro. Pojaga kahasse on tal põllumajanduse abiteenuseid osutav OÜ Voore Farm Teenused, mille mullune käive oli 1,3 miljonit eurot.

Mõlemad kandideerivad IRLi nimekirjas, ehkki erakonna liikmed nad ei ole. Kui isa Indrek on osalenud alates 1993. aastast kõigil seitsmel KOVi valimisel ning alati osutunud valituks, siis Henrik kandideerib esimest korda.

Henrik Klammeri sõnul soovib isa pigem keskenduda ettevõtlusele ja muudele asjadele, mitte enam poliitikale. „Ta on aastaid selle sees olnud – praegu on ta vallavalitsuse liige –, aga ta pigem enam väga ei tegeleks kohaliku poliitikaga,“ lausus poeg Henrik. „Seega võib öelda, et meie peres on noorem põlvkond võtmas vanemalt põlvkonnalt üle poliitikaga tegelemise. Ma elan siinsamas vallas ja paratamatult puutun pidevalt kokku avaliku sektori erinevate probleemidega ja tunnen, et midagi tuleb nende lahendamiseks ette võtta. Minu eesmärk on edendada kohalikku elu.“

Küsimusele, kas oodata on teravat perekonnasisest konkurentsi, et kumb rohkem valimistel hääli saab, vastas Henrik Klammer: „Mina ei usu, et meie vahel konkurents tekib. Ma arvatavasti olen pigem noorema vanusegrupi valijate hääli püüdmas.“

Ettevõtjatest kandideerijate hulgas on 11 isa-poja tandemit, kes kandideerivad samas omavalitsusüksuses ja enamal juhul samas nimekirjas. Kui otsida veel lähisugulastest tandemeid, siis ettevõtjate hulgas on ka viis paari vendi ja seitse abikaasadest paari, kes samuti kandideerivad üldjuhul samas omavalitsusüksuses.

Äripäev avaldas põhjaliku statistilise ülevaate, millest nähtub, et iga viies kohaliku omavalitsuse volikogu valimistel kandideerija on ettevõtja.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960