Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 19. oktoober 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kinnisvaraäris edukad mehed metsast

Kinnisvaraäris edukad mehed metsast
Foto: Äripäev AS
Tänavuse kinnisvarabüroode TOPi esikolmikusse tõusid kolm imetillukest ja laiemalt tundmatu nimega kinnisvaravahendajat - osaühingud Aerop Invest, Eurohaus Invest Kinnisvara ja MKS & Partnerid, saab lugeda eile ilmunud Äripäeva Kinnisvara erilehest.

"Mitte midagi ei ütle see nimi," lausub Aerop Investi ja ettevõtte ainuomaniku kohta Eesti kinnisvarafirmade liidu tegevjuht Tõnis Rüütel. "Pean ilmselt guugeldama! Liidu liige ei ole. Tõenäoliselt ei ole tegu ka klassikalise kinnisvaravahendusega, ja ilmselt on möödunud aastal tehtud mõned suurtehingud."

Majandusaruande põhjal tegeleb Aerop Invest kinnisvara ostu-müügi ja üürileandmisega, maa kruntideks jagamisega ilma nende väärtust suurendamata ning kinnisvara müügi- või üürinõustamisega tasu eest või lepingu alusel. Tänavu plaanib ettevõte jätkata samas vaimus ja lisada tegevuste loetellu põllumajandusmaade kasutuselevõtu.

Samas ütleb Google, et Aerop Investi ainuomanik Alari Palumaa on metsa kokkuostuga tegeleva Forest Capitali ostu-müügijuht. Kaasaegse väljanägemisega Forest Capitali kodulehel on olemas nii töötajate nimed kui ka kontaktid ning metsaomanikke kutsutakse üles hinnapakkumist küsima. Märksõnadena on nimetatud innovatsioon, pikaajaline kogemus ning kvaliteet.

"Tuleb ikka suure üllatusena," kommenteerib Alari Palumaa Aerop Investi võitu kinnisvarabüroode TOPi koondarvestuses. Võidu põhjuseks peab ta seda, et ostab palju kinnisvara enne ise välja, kui müüb. Tavapäraselt töötavad kinnisvarabürood omanikega sõlmitud esinduslepingu või notariaalse volikirja alusel ilma, et neist saaks vahepeal kinnisvara omanik.

Palumaa sõnul ei tegele ta aga ainult vahendusega ning kui midagi müüa vaja on, kasutab ise ka pigem vahendajaid. Ta peab ennast eelkõige metsa majandajaks, kuna töötab metsa ise nii üles kui ka istutab raielangid noori puid täis. Ostetud maatulundusmaid jagab ta tükkideks nii, et mets, põld ja maja oleks eraldi. Metsa jätab enamasti endale, kuid põllumaad müüb suurtele põllumajandustootjatele ning maamajad suvekodudeks.

"Iga objekti ei saa sama malliga võtta," manitseb Palumaa samas. "Juhtumid on erinevad."

Palumaa on Viljandi kandi mees ja suurem osa tema metsast on samuti sealkandis. Kaugemal ostetud metsa müüb ta suurema tõenäosusega, kui selle, mis asub eelistatud piirkonnas. Ka leiab metsa ja põllumaade puhul aset üksjagu vahetustehinguid.

Forest Capital tegeleb peamiselt pikaajalise perspektiiviga fondimetsade kokkuostuga ega ole Aerop Investi äridega otseselt seotud. Küll aga vaatab Palumaa metsamajandusega kursis oleva inimesena kavandatavad ostud üle ning avaldab oma arvamust vara väärtuse ning võimalike parimate majandamisviiside kohta.

Metsamaade turul on spekuleerimisruumi vähemaks jäänud, kuna metsaomanikud on viimastel aastatel muutunud varasemast oluliselt teadlikumaks ning hinnainfo kättesaadavamaks. Ka Palumaa on liige mitmes metsaühistus, kust metsaomanikud saavad palju nõu ja abi.

Palumaa kirjeldab: "Põhiline võitlus metsanduses käib praegu oksjoniportaalide ja metsa kokkuostvate firmade vahel. Oksjoniportaalid üritavad metsaomanikke enda kaudu müüma veenda ning võtta tehinguilt vahendustasu. On välja mindud ka metsafirmade mustamisele, sh vahendeid valimata. Kokkuvõttes kahjustab see võitlus kogu sektori mainet, sest varsti ei julge lihtne metsaomanik enam ühtegi ettevõtet usaldada."

Ka vabu põllumaid hakkab vähemaks jääma ning seetõttu on turul kohati näha isegi tihedamat konkurentsi, kui metsamaade puhul. Turgu mõjutavad suured põllumajandustootjad, mis väiksematelt põlde üle võtavad, kas maad ostes või rendile võttes. Samas ei jää ka väiketootjatel muud üle kui maad iga hinna eest omandada, sest ilma maata ju põldu ei hari, räägib Palumaa.

.Loe täismahus artiklit Äripäevast

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960