Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 19. oktoober 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Leedo poeg jäi kõiges süüdi

Martin Leedo täna kohtus
Foto: Valmar Voolaid / Meie Maa
Alles esmaspäeval alguse saanud Vjatšeslav Leedo poja Martin Leedo kohtuasi sai täna lahenduse, kokkuleppemenetluses jäi Leedo koos kahe asjaosalisega süüdi.

Kohus kinnitas täna prokuratuuri ja süüdistatavate vahel sõlmitud kokkuleppe ja mõistis MTÜ Mullutu Loodushoiu Seltsi, selle esindaja Egon Jürissoni ja juhatuse liikme Martin Leedo soodustuskelmuses süüdi, öeldi Lääne ringkonnaprokuratuurist.

Lääne ringkonna eriasjade prokuröri Kaido Tuulemäe sõnul on tema jaoks oluline selle juhtumi valguses näidata, et kuritegu ei tasu end ära. "Kokkuleppe saavutamise üks eeldusi oli kindlus, et Keskkonnainvesteeringute Keskuse nõuded saavad täidetud ja selle tagatiseks on ka süüdistatavate varad arestitud," rääksi ta prokurör.

Tuulemäe sõnul peab riik kaitsma kannatanu huve. "Praegu on eriti suure tähelepanu all võitlus Euroopa liidu toetuste väärkasutamisega, ja peabki olema, sest kujundlikult öeldes püütakse varastada meie kõigi ühist vara," rõhutas ta.

Asja teisest küljest vaadates on aga prokuröri sõnul tähtis, et kurjategijad jääks ilma ebaausast teenistusest, ja lisaks sellele peavad nad ta saama ka tõhusa karistuse, mis kaotaks igasuguse mõtte niisuguste skeemide punumiseks.

Rahatrahv oli üsna korralik – kokkuleppe järgi sai Leedo 12 000 euro suuruse rahalise karistuse, Jürissonil tuleb tasuda 10 400 eurot. MTÜ Mullutu Loodushoiu selts sai kokkuleppe järgi 10 000 euro suuruse rahalise karistuse tingimisi ühe aasta pikkuse katseajaga.

Süüdimõistetud kavatsesid näiliste tehingute abil saada Keskkonnainvesteeringute keskuselt toetust veiste ostmiseks. KIK maksiski välja ligi 36 000 eurot, kuid peatas pettuse kahtluse tõttu ülejäänud väljamaksed.

Nimelt taotles Mullutu Loodushoiu selts ajavahemikul 2012. aasta novembri lõpust 2013. aasta novembrikuuni KIKilt pettuse teel toetust, esitades justkui tõendeid, nagu oleks projekti raames läbi viidud nõuetele vastav riigihange ja MTÜ soetas Ohtja Agrolt selle alusel veised.

Süüdistuse järgi ei olnud aga Leedol ega Jürissonil projekti taotluse esitamisest alates mingit soovi omandada veiseid läbi riigihanke. Selle asemel soovisid nad pettuse teel riigihanke menetluse nõudeid rikkudes luua läbi näiliste tehingute ettekujutuse veiste soetamisest, tahtes tegelikult osta veiseid Martin Leedo juhitavalt ja tema omandis olevalt OÜ-lt Saare Veisekasvatus.

Samuti taotles MTÜ toetust karjaaedade rajamiseks ja näitas süüdistuse järgi uue rajatisena juba olemasolevaid karjaaedu ning projekti raames omandatud karjaaiad jäeti tegelikkuses paigaldamata.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960