Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 19. oktoober 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pärnus saab avalöögi kohaliku toidu turustamisele keskenduv rahvusvaheline projekt

Paljud Läänemere riikide piirkondlikud toidutootjad on väikesed pereettevõtted
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
19.-20. oktoobrini toimub Interreg Baltic Sea Region programmist rahastatava projekti „Baltic Sea Food“ avaseminar. Maaeluministeerium on projekti juhtpartner. Projekti eesmärk on välja töötada toimiv ärimudel, mis aitaks piirkondlikel toiduvõrgustikel kohalikke toidutooteid nii kohvikutele, restoranidele, hotellidele kui ka maaturismiettevõtetele tõhusamalt ja kuluefektiivsemalt turustada.

Maaeluministeeriumist osalevad seminaril kaubanduse ja põllumajandussaadusi töötleva tööstuse osakonna juhataja asetäitja Kadi Raudsepp ja peaspetsialist Kerli Nõges. Kadi Raudsepa sõnul annab projekt „Baltic Sea Food“ hea võimaluse õppida teiste Läänemere riikide kogemusest, kuidas kohalikud toiduvõrgustikud oma toodete turustamisega tegelevad.

Paljud Läänemere riikide piirkondlikud toidutootjad on väikesed pereettevõtted, kelle jaoks oma toodete müügi ja logistika korraldamine on aeganõudev ning kulukas ettevõtmine, kuna palju müügitööd toimub telefoni teel või otsesuhtluses klientidega. Turustamine suurte poekettide või hulgiladude kaudu on aga keeruline, kuna väikeettevõtete tootmismahud ei ole piisavalt suured ja stabiilsed ning toodete hinnatase on suurtootjatega võrreldes kõrgem. Seetõttu on piiratud ka väiketootjate toodangu turustamine hotellidele, restoranidele, toitlustusettevõtetele, kauplustele ja majutusettevõtetele. Piirkondlike väikeettevõtete toodete turg on enamasti nende lähipiirkonnas ning seetõttu on mitmed väikeettevõtted koondunud kohalikesse toiduvõrgustikesse, et koos oma tooteid turundada ja tarbijateni viia.„Loodame, et projekti tulemusel saame 10 riigi koostöös valmis toimiva ärimudeli ja nõuanded, kuidas kohalikud toiduvõrgustikud saaksid piirkondlikke tooteid kiiremini, paremini ja kulutõhusamalt turustada. See omakorda tähendab, et tulevikus on meil Läänemere maades, sh Eestis, reisides kohvikute, restoranide, hotellide ja maaturismiettevõtete menüüdes loodetavasti rohkem kohalikke tooteid,“ lisas Kadi Raudsepp.Alates 2017. aasta 1. oktoobrist kuni 30. septembrini 2020. aastal teevad 10 Läänemere riigi 15 toiduvaldkonna organisatsiooni koostööd Interreg Baltic Sea Region programmist rahastatava projekti „Baltic Sea Food“ raames. Lisaks Maaeluministeeriumile on projektis Eesti partneritena osalemas MTÜ Eesti Maaturism ning Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960