Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 20. oktoober 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti metsatehnikatootjad: konkurents on tugev, kuid hea toode müüb end ise

Metsis OÜ välja töötanud terve rea eurostandarditele vastavaid metsaveotraktoreid ja harvestere
Foto: Äripäev AS
Eesti metsatehnikaturul on olukord kirju, kuid müüdavad tooted on enamasti väga kvaliteetsed, tõdevad Eesti metsatehnikatootjad. Nende sõnul müüb hea toode end ise ning reklaamikampaaniatest olulisemaks peavad nad personaalset suhtlemist kliendiga ja pidevat tootearengut.

„Olukord turul on kirju, sest pakkujaid on palju nii kodumaiseid kui ka piiritaguseid. Toodete kvaliteet on üldiselt päris hea ja seda ka kindlasti meie kohalike tootjate osas. See aga tingib kindlasti suuremat konkurentsi turul ja vajadust enda toodete puhul leida need eripärad ja omadused, mis meid teistest eristavad ja kliendile atraktiivseks teevad,“ ütleb Estre

Masinaehitus OÜ müügijuht Rando-Roger Roggenbaum. Estre on pika ajalooga masinaehitusettevõte, kes täna arendab ja toodab efektiivseid põllumajandus-, metsandus- ja teehooldusseadmeid. Ettevõtte eelkäija tegevus sai alguse Eesti Vabariigi algusaastatest, kui Tartus tegutses Eesti Masinatarvitajate Ühistu, mille baasil 1944. aastal asutati Tartu Auto ja Traktori Remonditehas. Täna ekspordib tootja oma tooteid Soome, Rootsi, Norra, Saksamaale, Austriasse ning Belgiasse ja unustada ei saa ka kindlasti lähinaabreid Lätit ja Leedut. Estre jaoks on oluline klientide tagasiside, läbi mille kogumise püütaksegi panustada oma arengusse ja toodete parendamisse ning kasutajasõbralikkuse tõstmisse.

Roggenbaum märgib, et nii-öelda pildil püsimine on kindlasti faktor, mille puhul suurtel tootjatel/edasimüüjatel on eelis, kuid samas annavad ka väikesed tootjad endast parima olemaks ja püsimaks. „Kindlasti on selles mängimas suurt rolli nii reklaam, messid kui ka kliendikülastused, samas tuleb ka panustada klientide järelteenindusele ehk peab olema kliendi jaoks olemas ka siis, kui klient vajab varuosa või masina hooldust ning remonti,“ toob ta välja kohaliku tootja suure plussi.

Mõisaküla Masinatehas ekspordib suure osa oma toodangust
Foto: Mõisaküla Masinatehas OÜ

Hea reklaamikoht on Maamess

Viljandimaal asuv masinaehitusettevõtte Mõisaküla Masinatehas OÜ tootmisjuht Enno Lilleste nendib, et nende reklaam toimub Eestis suuremalt läbi Eesti Maamessi ja erineva reklaamiostu ning Euroopas on neil edasimüüjad, kes käivad ise messidel ja korraldavad reklaami.

„Ostsime selle aasta alguses metsaveokärusid ja metsatõstukeid tootnud Weimeri pankrotivara ja kaubamärgi, hetkel korraldame ümber oma tootmist vastavalt uutele toodetele ja pole veel saavutanud täit võimsust. Võime kinnitada, et paljud kohalikud metsafirmad ja põllumajandusettevõtted on eelistanud just meie võsagiljotiine ja võsagiljotiinide kogumiskäppasid. Meile on oluline, et meie tooteid soovitavad usaldusväärsed ettevõtjad ja neile, et vajadusel korraldame oma klientidele tasuta väljaõppe,“ räägib Lilleste, lisades, et võsagiljotiinidest eksporditakse ca 25% ning kõik hetkel täitmisel olevad metsaveokärude metsatõstukite tellimused on ekspordiks Euroopasse.

Mõisaküla Masinatehases alustati raudteedepoo ja vagunite ehitusega tegevust juba tsaariajal ehk ligi 120 aastat tagasi, mis teeb ettevõttest tõenäoliselt Liivimaa ühe vanima metallitöötleja. Nõukogude liidu ajal tegeles ettevõte kett-ekskavaatorite valmistamisega. Täna on ettevõttel umbes 3500 m2 lao- ja tootmispinda.

2004. aastal metsatehnika valmistamiseks ja müügiks loodud Metsis OÜ müügijuht Sven Mäger lisab omalt poolt, et olukord Eesti metsatehnika turul on pingeline ja konkurentsitihe ning põhilise turuosa võtavad endale kolm suurt - Ponsse, John Deere ja Komatsu. Ka tema sõnul on Eesti turul müüdava metsatehnika kvaliteet väga hea.

„Meie eeliseks on ehk see, et oleme suutnud sama kandevõimega masinad hoida 1000-2000 kg kergemad. See annab eelise just soistel maadel töötamisel. Veel on meil aega ja tahmist valmistada kliendile personaalselt just selline masin, nagu ta vajab. Seni on õnnestunud hoida ka hinnatase konkurentidest madalamal, toodame ju masinaid täpselt samadest komponentidest millest teisedki,“ räägib Mäger.

Tema sõnul Metsis OÜ erilist „lobitööd“ pole pidanud tegema, sest seda teevad nende masinad. „Nii mõnelgi kliendil on mitme tootja tehnika töös ja eks nad siis ise valivad, keda eelistada. Eksport moodustab meie toodangust praegu poole. Meie masinaid on Venemaal, Valgevenes, Poolas, Leedus ja muidugi Lätis. Ja edaspidiselt panemegi rõhu rohkem Läti ja Eesti turule.“

Metsis OÜ välja töötanud terve rea eurostandarditele vastavaid metsaveotraktoreid ja harvestere, mis on Soomes MTT Vakola sertifitseerimiskeskuses edukalt läbinud kõik katsetused. 2005. aasta kevadel konstrueeritud koormatraktori mudel Metsis 408F on osutunud sedavõrd õnnestunuks, et on tänaseni seeriatootmises.

Lisaks on Eestis veel mitmeid metsatehnikatootjaid: Country® kaubamärgi all toodab väiketraktoritele ning ATV-de metsahaagiseid Coma Investing OÜ, Oniar valmistab metsaveokärusid, tõstukeid ja haaratseid ning Palmse Mehaanikakoda OÜs toodetakse metsatõstukeid ja -haagiseid, mis kannavad registreeritud kaubamärki PALMS.

Gerli Ramler

kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960