Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 26. oktoober 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maisisilo koristus on sellel aastal suureks väljakutseks

Tartu .Agro maisisiloteoga sai õigel ajal alustatud.
Foto: Pilleriin Puskar
Kes praeguseks maisisilo tehtud said, võivad rahul olla, seda siis tänast lumist ilmapilti vaadates. Rahul saab olla ka Tartu Agro rahvas – nende loomasööt on peaaegu varutud.

Optimaalne kuivainesisaldus (KA) on 30-35%:

"              20% KA: maisiterast pritsib välja piimjat mahla. Nähtav valge osa puudub ja kest on roheline.

"              25% KA: tera on pehme, ent mahla välja ei pritsi. Tera otsa hakkab ilmuma valge osa ning kest on roheline.

"              30% KA: tera pigistades tundub see nagu poolpehme juust, valget osa 1/3 kuni ½ ning kest hakkab kollaseks muutuma.

"              35% KA: tera pigistades tundub see üsna kõva, valget osa on rohkem kui ½ ning tera hakkab muutuma klaasjaks ja kõvaks.

Tänavusel aastal on maisi siloks koristamine vihmaste ilmaolude tõttu tõenäoliselt üpris suur väljakutse. Madalate temperatuuride tõttu on olnud tänavune kasvuperiood maisile ebasobiv ja seetõttu oli maisi kasv  aeglane. Ka sügisesed sademeterohked ja jahedad ilmad ei ole soosinud maisi küpsemist ja seetõttu on koristuse algus jäänud tavapärasemast hilisemaks.

Eelmisel nädalal siiski alustati mitmel pool Eestis maisikoristusega, sest esimesed öökülmad on juba põllud üle käinud ning see ei luba koristuse alustamisega enam kaua viivitada.

Pane rõhku tallamisele.
Foto: Pilleriin Puskar

Sort 'Arcade' millest koristust alustati, oli koristusajaks saavutanud 25% kuivaine sisalduse. Arvestades tänavust üldist olukorda Eesti maisipõldudel on see rahuldav või isegi hea. Küll, aga otsustati tulenevalt siiski suhteliselt madalast kuivainest, tõsta heksil pikkust 3,5 cm-le, et vältida liigset silomahla teket ja suhkrute ning  tärklise "välja uhtumist".

Täna ei kujutaks enam ette meie kõrge toodanguga karja söötmist ilma maisisilota. Mais võimaldab katta olulise osa loomade energiavajadusest ja vähendada jahu osakaalu ratsioonis. Samuti sobib maisisilo oma mineraalide poolest hästi ratsiooni, tasakaalustamaks liblikõieliste silode kõrget kaltsiumi ja kaaliumi sisaldust. 

Tartu Agro on maisi kasvatanud juba enam kui 15 aastat ja maisisilol on suur tähtsus. Tänavu kasvatame maisi enam kui 212 hektaril ja loodame saada maisisilo nii palju, et sellest piisaks aastaringseks söötmiseks.

Tartu Agro Vorbuse farmi juhataja Reet Härm

Korras, kuivendatud põllud on sel aastal edu aluseks. Tartu Agro juht Aavo Mölder on rahul, et aastate jooksul on tehtud ettevõtte põldudel palju investeeringuid maaparandusse. "See nõue tuleneb meie rendimaa lepingust ja neid me oleme täies mahus täitnud. Tänu sellele ei ole meil ka probleeme koristusega, et põld ei kannaks masinaid. Saame tagada koristuse kiire tempo, mis on täna meie jaoks vägagi oluline," selgitas Aavo Mölder. "Peamine on, et   maisikoristusel kasutatav teenuse pakkuja suudaks masinad töös hoida ja seisakuid vältida."

Oluline on ka niitekõrgus. Niitekõrgus seadistati Vorbuse põllul 30 cm kõrgusele, et vältida koristatava massi mullaga ja mittesoovitavate bakteritega saastumist. Lisaks on maisitaime varre  alumine 30 cm osa madala söödaväärtuse ning seeduvusega. "Eesmärk on toota mitte tonne vaid parimate näitajatega maisisilo. Et  igale silotonnile tehtud kulutus saaks väärindatud lehma kaudu piimaks," põhjendas Mölder.

Tartu Agros on loomad sööda ja söötjatega rahul.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Kui silo on väga madala kuivainega (alla 23%)kaaluda muljuri välja võtmist. Muljurit kasutada kui koristava massi kuivaine on 25% ja tera minimaalselt ½  vahaküpsuses..

Tallamisel tuleb jälgida hoidlasse viidava silokihi paksust ja ühtlaselt jaotumist. Kihi paksus ei tohiks ületada 30 cm. Kindlasti vältida ületallamist ja silo muutumist pastaks. Pööra silohoidla sulgemisel erilist tähelepanu servadele. Soovitame kasutada võimalusel silohoidlates küljekilesid ja liivakotte.

Kuna heksli pikkus reguleeriti vastavalt madalale kuivainele pikemaks, ei tekkinud ka silomassi tallamisega probleeme ja esimese pooliku koristuspäeva õhtuks oli hoidlas juba 350 tonni väärtuslikku  koristatud silomassi kuivainega 25%.

Kasuta silokindlustuslisandit

Õige kindlustuslisandi valik saab olema määravaks ka sellel aastal, et tagada kiire ja kontrollitud fermentatsioon, pH langus 6-7-lt 4-le ja hea säilivus. Sil-All Maize+ FVA on spetsiaalselt maisi sileerimiseks välja töötatud kindlustuslisand, mis takistab tänu propioonhappebakteri tüvele hallitus- ja pärmseente kasvu. Sil-All Maize+ FVA koostises olevad homofermentatiivsed piimhappebakterid ja tärklist lõhustav ensüüm amülaas soodustavad kiiret ja tõhusat käärimist, mis vähendavad toitainekadusid ning tagavad hea söömusega ja seeduvusega maisisilo piima tootmiseks.

 

Pilleriin Puskar

Alltech Eesti

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960