27. oktoober 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: Või hinnamull on lõhkenud

Börs: Või hinnamull on lõhkenud
Foto: Postimees/Scanpix
Nädala börsiuudised: euro odavnemine pani nisuhinnad kallinema; nisu ekspordiga jätkuvalt probleemid; või hinnamull on lõhkenud; või jõudis karuturule; Hiina tööstussektor toetab maisi hinda; suhkru hind tõuseb; nafta hind tõuseb robinal.

Euro odavnemine pani nisuhinnad tõusma

Lääne-Euroopa nisuhinnad hakkasid nädala teises pooles kallinema, sest euro odavnes järsult. Eksporditurgudega seotud hirmud survestavad aga jätkuvalt turgu, kirjutab Reuters.

Pariisi toidunisu hind kallines nädala lõikes 0,93 protsenti, 163 euroni tonnist (detsembrikuu futuur).

„Turud reageerivad euro odavnemisele siiski tagasihoidlikult, sest eksporditurgudega seotud probleemid püsivad. Ülemaailmsed varud on suured ning konkurents on suur,“ ütles üks futuuriturgude kaupleja Reutersile.

Euro odavnes dollarisse umbes 1protsendi ning jõudis kolma nädala madalaima tasemeni, 1,17 dollarini. Nimelt teatas Euroopa Keskpank, et jätkab varaoste ka 2018. aastal ning intresse niipea tõstma ei hakata.

Nõrgem euro muudab kohaliku nisu väljaspool euroala olevate riikide jaoks odavamaks.

Nisu hind
Foto: Äripäev AS

Eksport on kehv

Euroopa nisueksport on olnud eelmise hooajaga võrreldes aga väga kehv, peamine põhjus on tugev konkurents Venemaalt. Iganädalastest ELi andmetest selgub, et liidu pehme nisu eksport ulatus 24. oktoobriks 6,5 miljoni tonnini. Seda on 23 protsenti vähem kui aasta tagasi.

Teistest toorainetest kallines rapsiseemnete hind 0,9 protsenti ning tonni eest tuleb välja käia 374,5 eurot.

Või hinnamull on lõhkenud?

Euroopa spotturul langesid või hinnad viimase kolme kuu madalaima tasemeni. Kokku on EEX börsil või hind odavnenud 20 protsenti, mis on tekitanud spekulatsioone, et või hinnamull on lõhkenud.

Kirjutasime eelmise nädala kommentaaris, et või hinnad peaks USA põllumajandusministeeriumi hinnangul kõrgel püsima ka järgmisel aastal. Samas olid märgid juba olemas, et hinnalangus on pihta hakanud – septembris odavnes või Lääne-Euroopa turul esmakordselt 9 kuu jooksul, GDT oksjonil langes või hind aga 2,5 protsenti.

„Või mull on lõhki läinud,“ ütles Commonwealth Bank of Australia analüütik Tobin Gorey pärast seda, kui ilmusid Euroopa Komisjoni andmed, millest selgus, et 100 kg või hind on langenud uuesti alla 600 euro. See on madalaim tase alates juulist.

Või jõudis karuturule

Septembri keskpaigas saavutatud tipust on või hind langenud seega 9,9 protsenti, selgub komisjoni andmetest. EEX börsil on või odavnenud veelgi kiiremini – teisipäeval kukkus tonnihind lausa 7 protsenti, nädala lõpuks maksis tonn juba 5000 eurot. Tegemist on viimase nelja kuu madalpunktiga.

See tähendab, et EEX börsil on või hind kokku odavnenud 23 protsenti (septembrikuu tipuga võrreldes). 20protsendilise languse ületamist peetakse niinimetatud karuturuks (langev trend).

„Või hinnad on viimase nädala jooksul langenud 9 protsenti või enam,“ ütles Gorey. Ta lisas, et teised piimatooted odavnevad palju aeglasemalt.

Või detsembrikuu futuur (€/tonn).
Foto: Allikas: EEX

Hiina tööstussektor toetab maisi

Rahvusvaheline Teraviljade Nõukogu (IGC) prognoosib, et maisivarud langevad nelja aasta madalaima tasemeni, vaatamata sellele, et tootmisprognoose tõsteti, vahendab agrimoney.

Põhjuseks on eelkõige Hiina tööstuse nõudlus – järjest rohkem panustatakse etanooli tööstusele.

Nõukogu vähendas 2017-18 hooaja lõpu maailma maisivarude prognoosi 5 miljoni tonni võrra, 203 miljoni tonnini. Tegemist oleks viimase nelja aasta madalaima tasemega, eelmise hooajaga võrreldes langeks varud 32 miljoni tonni võrra.

Varude prognoosi vähendati vaatamata sellele, et ülemaailmset toodangu prognoosi tõsteti 5 miljoni tonni võrra, 1,034 miljardi tonnini. Samas on nõudluse ootused kasvanud palju kiiremini, mille tõttu hakkavad ka varud vähenema.

Maisi hind kallines nädalaga USAs 0,2 protsenti ja buššel maksab 3,495 dollarit. Viimasel ajal on mais püsinud väga madalal tasemel.

Maisi hind
Foto: Äripäev AS

Suhkru hind tõuseb

Toorsuhkru futuuride hind tõusis uuesti üle 14 dollarisendi naelast, sest ilmusid andmed, mis näitasid, et Brasiilia oktoobrikuine tootmisperiood algas üllatavalt nõrgalt.

Probleeme on tekitanud suhkruroo kvaliteedi langus ning asjaolu, et mitmed tehased on otsustanud rohkem etanooli hakata tootma (suhkru asemel). Toorsuhkru futuuride hind tõusis kolmapäeval 3 protsenti, 14,28 sendini naelast. Reede õhtuks maksis nael 14,05 dollarisenti.

Brasiilia suhkruroo tööstuse ühendus Unica avaldas andmed, millest selgus, et riigi Kesk-Lõuna piirkonnas, kus toodetakse 90 protsenti riigi suhkruroost, tootis selle kuu esimeses pooles 1,98 miljonit tonni suhkrut. Septembrikuu teise poolega võrreldes ulatub langus 30protsendini, aastatagusega võrreldes aga 12,3protsendini.

See näitaja jäi alla ka investorite ootustele – arvati, et tootmine ulatub 2,03 miljoni tonnini, selgub S&P Global Plattsi küsitlusest.

Teistest toorainetest odavnes kakao 1,3 protsenti ja kohvi hind langes 2,2 protsenti. Kummagi tonn maksis reede lõunaks vastavalt 2117 ja 1984 dollarit.

Nafta hind tõuseb robinal

Nafta hind on ka sellel nädalal tõusnud, sest Saudi Araabia toetab naftaleppe jätkumist ning nõudluse peaks püsima tugev.

Brenti toornafta kallines 3 protsenti ja WTI lisas 2 protsenti. Kummagi barrel maksis reedeks vastavalt 59,2 ja 52,59 dollarit.

„Nafta hinnad hakkasid üleöö kiiresti tõusma ning Brentil jäi maagilisest 60 dollari tasemest vaid veidi puudu. Naftat toetasid Saudi Araabia ametnike ütlused, et nad toetavad tootmiskärbete leppe pikendamist 2018. aasta lõpuni,“ ütles maaklerfirma OANDA analüütik Jeffrey Halley.

Saudi Araabia kroonprints Mohammad bin Salman ütles neljapäeval Reutersile, et kuningriik toetab tootmiskärbete kokkuleppe pikendamist stabiliseerimaks naftaturu nõudlust ja pakkumist. OPEC arutab kokkuleppe pikendamise üle 30. novembril Viinis toimuval kohtumisel.

„Praegu on kõik koostisosad olemas, et viia Brenti hind üle 60 dollari barrelist,“ ütles Londoni maaklerfirma PVM Oil Associatesi analüütik Stephen Brennock.

95 Rotterdami bensiini hind tõusis 3,3 protsenti ning tonni eest tuleb välja käia 579,75 dollarit.

Autor: Mait Kraun, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960