Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 6. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

VitalFieldsi uus funktsioon aitab põllumehel ohutumalt taimekaitsevahendeid kasutada

VitalFieldsi uus funktsioon aitab põllumehel ohutumalt taimekaitsevahendeid kasutada
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Eestis arendatav e-põlluraamat VitalFields on välja töötanud lahenduse, kuidas aidata põllumeestel paremini planeerida taimekaitsevahendite kasutamist, et see oleks nõuetekohane ning keskkonnale ohutum.

VitalFieldsi esindaja Tanel Tang selgitas, et taimekaitsevahendite kasutamine on põllumajandustootjatele vajalik, et vähendada erinevate taimehaiguste ja -kahjurite mõju põllukultuuride kasvatamisele ja toiduvarude tagamisele. Kuid soovitud tulemuse põllul tagab vaid kvaliteetne ja kontrollitud taimekaitsevahend, mida kasutatakse õigel kultuuril ja lubatud määral ning mis ei ohusta keskkonda. Ka suvel palju kõneainet tekitanud massilist mesilaste hukku oleks saanud nõuetekohase taimekaitsevahendite kasutamisega ennetada.

Kuigi Eesti kuulub Euroopa Liitu, on siin lubatud kasutada vaid Eestis registreeritud taimekaitsevahendeid. Eestis turustamiseks ning kasutamiseks lubatud taimekaitsevahendite ja kasvuregulaatorite nimekiri aga muutub pidevalt. “Nimekirja lisandub tihti uusi taimekaitsevahendeid ja sealt kustutatakse olemasolevaid. Samuti võivad muutuda taimekaitsevahendi või kasvuregulaatori kasutustingimused. See aga teeb põllumehele olukorra keeruliseks, sest kõigi nõuetega on raske alati kursis olla ning vale taimekaitsevahendi kasutamise tagajärjeks võib olla nii põllumajandustoetuste kui ka saagikuse vähenemine,” rääkis Tang.

Põllumehe töö lihtsustamiseks töötati VitalFieldsis välja taimekaitsevahendite kasutamise kontrolli funktsioon, mis automaatselt ütleb kasutajale, kas põllul olevale kultuurile planeeritav taimekaitsevahend on Eestis registreeritud ning millisel määral võib seda kasutada.

“Funktsioon annab põllumehele kindlustunde, et tema laos olev taimekaitsevahend on kehtiv ning planeeritud kasutada õige kultuuri puhul. Taimekaitsevahendite nõuetekohane kasutamine on põllumajandustootjatele tähtis, sest see aitab tagada planeeritud saaki ja hoida ära keskkonna saastamist. Kuna aga registris olevad preparaadid on pidevas muutuses, siis on põllumehel väga raske silma peal hoida kõikidel vajaminevatel vahenditel. Meie andmebaasi uuendatakse vähemalt kord kuus ja see tagab asjakohase info,” kinnitas Tang.  

VitalFieldsi kasutajad saavad taimekaitsevahendi asjakohasust kontrollida sisestades e-põlluraamatus olemasolevale põllule uue “taimekaitse töö” ja valides materjalide alt planeeritava preparaadi. Seejärel annab süsteem koheselt infot vahendi sobivuse kohta. “Teadmine, et taimekaitsevahendi kasutamine on nõuetekohane, annab põllumehele rahuolutunde ning inspektori külastusel saab ta keskenduda muudele teemadele,” sõnas Tang.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960