Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 7. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tamm: Kestlikule toidutootmisele ja muldade paremale majandamisele aitab kaasa teadmiste levitamine ja innovatsioon

Tamm: Kestlikule toidutootmisele ja muldade paremale majandamisele aitab kaasa teadmiste levitamine ja innovatsioon
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
6. novembril toimus Brüsselis Euroopa Liidu põllumajandus- ja kalandusministrite nõukogu, mida juhtis maaeluminister Tarmo Tamm. Kohtumisel rõhutas ta, et kestlikule toidutootmisele ja muldade paremale majandamisele aitab kaasa teadmiste levitamine ja innovatsioon.

Tarmo Tamm esitles ministritele oktoobri alguses toimunud kõrgetasemelise mullakonverentsi tulemuste põhjal koostatud eesistuja kokkuvõtet. „Euroopa mullad ei ole heas seisus. Seepärast soovime eesistujana muldade teemale tähelepanu juhtida ja anda sisendit ühise põllumajanduspoliitika tuleviku kujundamisesse,“ sõnas minister Tamm.

Järeldustes tõi minister välja, et tuleviku ühises põllumajanduspoliitikas tuleks ette näha rohkem tulemuspõhiseid meetmeid ja lahendusi, kus fookus on pigem stiimulite pakkumisel põllumajandustootjatele. Selleks, et rakendada teadmispõhist poliitikat ning planeerida maakasutust riiklikul, regionaalsel ja kohalikul tasandil, tuleb julgustada paremat mullaandmete kasutamist poliitika kujundamises ning maakasutusega seotud otsuste langetamisel. Samuti peab tõstma teadlikkust muldade olulisusest nii üldisel kui ka toidutootmise valdkonnas kõigil haridustasanditel koos praktiliste kogemuste levitamisega.„Teadmiste levitamise ja innovatsiooni abil saame tagada muldade jätkusuutliku majandamise ning seeläbi ka toiduga kindlustatuse,“ rõhutas minister Tamm.Lisaks arutlesid ministrid Euroopa Komisjoni aruande üle, milles käsitletakse pestitsiidide säästvat kasutamist. Ministrid leidsid, et pestitsiidide säästvat kasutamist käsitleva direktiivi 2009/128/EÜ eesmärkide saavutamiseks on kõige olulisemad ja tulemuslikumad meetmed, mis on suunatud integreeritud taimekaitsesüsteemide rakendamisele. Sealhulgas rõhutati nii taimekaitsevahendite kasutajate koolituse vajadust kui ka pestitsiidide kasutamise piiramist mittepõllumajanduslikel aladel. Samuti toodi välja vajadust panustada senisest veelgi enam madala riskiga pestitsiidide arendamise ja kasutamisega seotud teadus- ja arendustegevusse. Mitmed ministrid toonitasid ka sellealase põllumajandusharidussüsteemi tugevdamise vajadust, samuti teadus- ja arendustegevuse senisest oluliselt mahukamat rakendamist selles sektoris.Kohtumisel andis Euroopa Komisjon ka ülevaate rahvusvahelistest põllumajanduskaubandusega seotud teemadest. Maaeluminister Tarmo Tamm rõhutas, et kaubanduse valdkonnas peaks komisjon liikmesriikidega tihedat koostööd tegema, et läbirääkimiste ajal oleks võimalik meie põllumajanduse huve parimal moel kaitsta.Ministreid informeeriti ka Bratislavas 13. oktoobril toimunud toidu topeltstandardite teemalise kohtumise tulemustest.Viimaste päevakorrapunktidena arutati Visegr?di rühma ning Bulgaaria ja Rumeenia põllumajandusministrite ühisdeklaratsiooni taastuvenergia direktiivi kohta pärast 2020. aastat ja Visegr?di rühma ning Bulgaaria, Horvaatia, Rumeenia ja Sloveenia põllumajandusministrite ühisdeklaratsiooni Kesk- ja Ida-Euroopa riikide algatuse kohta, mis käsitleb teadmistepõhist põllumajandust, vesiviljelust ja metsandust biomajanduses (BIOEAST).Maaeluministrit saatsid nõukogul toiduohutuse ning teaduse ja arenduse asekantsler Toomas Kevvai, põllumajandus- ja maaelupoliitika asekantsler Marko Gorban, kalanduspoliitika ja välissuhete asekantsler Olavi Petron ning eurokoordinatsiooni osakonna juhataja Madis Pärtel.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960