Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 15. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Energia plaanib hakata turvast kaevandama

Eesti Energia plaanib hakata turvast kaevandama
Foto: Äripäev AS
Eesti Energia kaalub Ida-Virumaal põlevkivi parema kättesaamise nimel alustada turba kaevandamisega. Turvast plaanitakse kasutada küttematerjalina Auvere elektrijaamas.

Eesti Energia tahab hakata turvast kaevandama seetõttu, et Sirgala karjääri aladelt paremini põlevkivi kätte saada, vahendas "Aktuaalne kaamera".

Turbatootjal kopsakas dividend

Turbaäri Eestis: kaks korda sada

Kaevandatavat turvast plaanitakse kasutada küttematerjalina Auvere elektrijaamas, kus praegu on käimas turba kasutamise katseperiood.

"Auvere elektrijaam on väljaehitatud selliselt, et ta saab kasutada põlevkivi kõrval hakkepuitu ja turvast. Seeläbi kuni 20 protsenti sisenevast kütusemassist võiks olla vabalt turvas," selgitas Eesti Energia projektidirektor Veljo Aleksandrov.

Eesti Turbaliidu tegevdirektori Erki Niitlaane sõnul on Eesti Energia plaan turvast kütusena kasutada sektori arengu seisukohalt oluline, sest praegu kasutatakse Eestis turvast energeetikas väga vähe.

Turba kaevandamiseks sai Eesti Energia tütarettevõte Enefit Kaevandused õiguse põlevkivi kaevandamisloa muutmisega.

"Tegu on ikkagi põlevkivi kaevandamiseks mõeldud loaga. Turba, kaasneva maavara, mis põlevkivikihtide peal paikneb, väljamine paralleelselt põlevkiviga on maavarade säästliku kasutamise näol vägagi otstarbekas tegevus," rääkis keskkonnaameti maapõuebüroo juhataja Maria Karus.

Kuigi plaanitava kaevandusala lähedal asub Kurtna järvestik, kust oma joogivee saavad ka Jõhvi ja Kohtla-Järve elanikud, ei kujuta keskkonnaameti sõnul plaanitav turba kaevandamine keskkonnale ohtu.

"Uute kraavitrasside rajamine Kurtna maastikukaitseala ja põhjavett ei mõjuta. Põlevkivi kaevandamiseks on loale kantud täiendavad tingimused, sealhulgas on loa omanikul kohustus seirata pidevalt oma tegevust ja vajadusel ka korrigeerida," selgitas Karus.

Kaeveloa alusel on Eesti Energial õigus aastas kaevandada 55 000 tonni turvast, mis on veidi rohkem kui kümnendik eelmisel aastal Eestis kaevandatud turba kogusest.

Kui kõik läheb plaanide kohaselt, alustavad nad turba kaevandamist Eesti Energia projektidirektori Veljo Aleksandrovi sõnul 2020. aastate teises pooles.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960