Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 17. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ERMis tunnustatakse täna rukkikasvatajaid

Üks suurimaid rukkikasvatajaid on Hans Kruusamägi
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Eesti Rahva Muuseumis lõigatakse pidulikult lahti Eesti Vabariigi 100. aastapäevaks küpsetatud uudseleib ja tunnustatakse rukkikasvatajaid

Täna õhtul toimub Tartus Eesti Rahva Muuseumis põllumajanduskoja lõikuspidu, kus EPKK, Eesti Rukki Selts, Tartu Mill ja Leibur tunnustavad rukkikasvatajaid, kes osalesid aktsioonis „100 rukkipõldu ja miljon juubelileiba Eestile!“.

„Rukis kasvas tänavu hästi ja saagikus oli hea, kuid vilja valmimine ja koristus jäi tavapärasest mitmeid nädalaid hilisemaks ja muutis koristuse keeruliseks. Siiski on möldrid kinnitanud, et ka tänavu piisab Eesti leiva küpsetamiseks kodumaisest rukkist,“ selgitas Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse esimees Roomet Sõrmus.

Sõrmus lisas, et miljoni juubelileiva aktsiooniga on oodatud liituma kõik pagaritööstused. Oleks tore, kui juubelipõldudel kasvanud rukkist valmistatud täisterajahust küpsetatud leivad hakkaksid kandma logo „100 rukkipõldu ja miljon juubelileiba Eestile“, sest see annaks tarbijale selge sõnumi, et leib on valmistatud eestimaisest rukkijahust.“Jahu jagub kõigile, kes soovivad Eesti sünnipäeva puhul rukkileiba küpsetada, olgu nendeks suured pagaritööstused või koduleiva küpsetajad, kellele Tartu Mill pakub Eesti juubeliks kasvatatud rukkist valmistatud täisterajahu,“ ütles Tartu Milli teravilja ostujuht Rauno Viljas.

“Eesti Vabariigi 100. aastapäeva puhul küpsetame juubeliviljast ühte oma kõige populaarsemat leiba “Rukkipala” kindlasti miljon tükki ja rohkemgi. Lõikuspeoks on meie pagarid küpsetanud uhke uudseleiva, mis täna pidulikult lahti lõigatakse. Loodame, et rukkileib püsib nii pidu- kui argipäeval eestimaalaste toidulaual aukohal,” ütles AS Leibur tegevjuht Asso Lankots.

TASUB TEADA

„Eesti Rukki Selts algatas 2016. aastal Eesti Vabariigi 100. aastapäevale pühendatud ülemaalise liikumise, mille eesmärgiks on hoida elus eesti rukkikultuuri, rukki kasvatamise, tarbimise ja aretamise traditsioone, pärandades ka uutele põlvkondadele austuse leiva ja leivavilja vastu. Aktsiooniga tehakse omalaadne ja maitsev juubelikingitus Eestile,“ ütles toona Eesti Rukki Seltsi asepresident, rukkikuningas Hans Kruusamägi.

24. augustil 2016 korraldasid Eesti Rukki Selts, Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda ja Eesti Põllumeeste Keskliit suure külvipäeva, millega sai ülemaaline rukkiaktsioon alguse. Eesti Vabariigi 100. aastapäevale pühendatud esimese rukkipõllu külvas rukkikuningas Hans Kruusamägi Väike-Maarja vallas Lääne-Virumaal. 

Kõik aktsiooniga liitunud rukkikasvatajad said oma juubelipõldude tähistamiseks vastava viida, et ka tarbijad näeksid, kust tuleb kodumaa juubeliks valmiva leiva küpsetamiseks kasutatav rukis. Põllumehed tulid aktsiooniga hästi kaasa. Kõige aktiivsem osavõtt oli Tartu-, Pärnu- ja Viljandimaalt. Aktsiooniga liitusid nii tava- kui mahetootjad. Üle Eesti külvati juubelipõldudele rukist kokku 2526 hektarile. Pool aastat tagasi, kui talv oli üleelatud ja rukkipõldude seisukord üle vaadatud, teavitasime Eesti üldsust, et põllumehed külvasid aktsiooni “100 rukkipõldu ja miljon juubelileiba Eestile!” raames Eesti Vabariigi 100. aastapäeva kingituseks 134 rukkipõldu.

Suuremad rukkikasvatajad olid Simuna Ivax, Kaarli TÜ, Soone Viljaühistu, Friendsland OÜ, Reinu-Einari OÜ, MägedeOÜ, Vadi Talu, Tuule Agro, Lüganuse Agro, Growland OÜ, Mikosaare talu, Crocus OÜ, Viisu PM, Lüüsa Mahetalu, Kõljala POÜ.Eesti Rukki Selts ja Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda korraldasid 15. augustil 2017 piduliku rukkilõikuse Lääne-Virumaal Väike-Maarja vallas Simunas, kus rukkikuningas Hans Kruusamägi lõikas oma eelmise aasta augustis külvatud rukkipõllult sümboolselt esimese rukkivihu. „Rukki kasvatamine seostub tänases Eestis rohkem patriotismi ja traditsioonidega kui majanduslikult tulusa ettevõtmisega,“ tõdes Kruusamägi. „Millal siis veel, kui mitte meie riigi suure juubeli puhul teadvustada endale aastasadade jooksul siinmail austatud tavasid ja rahva elujõu allikaid. Rukkileival on siin asendamatu koht,“ rõhutas Kruusamägi.

Loe lisaks:

Fotod: Simunas võeti rukistPõllumehed külvasid Eesti Vabariigi 100. aastapäeva auks 134 rukkipõldu

 

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960