Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 17. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maaülikoolis toimub kõrgetasemeline rahvusvaheline ühistegevuse konverents

Maaülikoolis toimub kõrgetasemeline rahvusvaheline ühistegevuse konverents
Foto: Postimees/Scanpix
Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda ja Eesti Maaülikool korraldavad täna, 17. novembril algusega kell 9.30 Tartus maaülikooli aulas konverentsi „Ühistegevuse rahvusvahelised kogemused ja edulood“.

„Ühistegevuse arendamine Eestis on olnud pikka aega oluliseks prioriteediks. Kahjuks ei kuulu me oma ühistegevuse taseme poolest siiski veel Põhjamaade hulka, kus ühistutel on põllumajandussaaduste ja toiduainete turul domineeriv positsioon. Ühistu suudab oma liikmetele pakkuda olulist lisandväärtust. Üheks tähtsamaks ühistute rolliks on parandada põllumeeste positsiooni ja turujõudu toiduainete tarneahelas,“ ütles Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse esimees Roomet Sõrmus.

Sõrmuse sõnul avaldub ühistute kriitiline roll just põllumajandusturu madalseisude ajal. Teiste riikide kogemus näitab, et ühistud suudavad pakkuda põllumajandustootjate jaoks suuremat stabiilsust, et turukriisid väiksemate kadudega üle elada. Ühistegevuse ärimudelit tuleks järjepidevalt tutvustada, oluliseks märksõnaks on ühistute juhtimise arendamine ja kaasajastamine.

„Mitmed meie ühistud saavad tooteid eksportides toormest kõrgemat lisandväärtust. Samm edasi oleks juba see, kui erinevad ühistud suudaksid turul konkureerimise asemel koostööd teha, et saavutada paremad tingimused ning kogu sektor sellest võidaks,“ rääkis Eesti Maaülikooli professor Rando Värnik.

Cogeca president Thomas Magnusson rõhutab oma ettekandes, et põllumajandusühistusse kuuludes saab koos saavutada tulemusi, mida üksi tegutsedes jääks kättesaamatuks. Põllumajandusühistute peamine eesmärk on väärtuse maksimeerimine liikmete jaoks ja liikmetele abi andmine nende vajaduste täitmisel. Ühistu pakub põllumeestele paremaid turuväljavaateid ja teenuseid, mis annavad liikmetele lisandväärtust.

Lisaks Eesti ühistegevuse eestvedajatele esinevad konverentsil nimekad välislektorid: dr Constantine Iliopoulos Ateena Põllumajandusülikoolist, prof Maryline Filippi Bordeaux Ülikoolist, Cogeca president Thomas Magnusson, kes on ühtlasi Rootsi põllumajandusühistu Lantmännen direktorite nõukogu liige ja Saksamaa põllumajandusühistute liidu Reiffeisen esindaja Guido Seedler.

Konverentsi korraldamist toetab Euroopa Maaelu Arengu Põllumajandusfond. Konverentsi kava leiab EPKK kodulehelt.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960