Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 20. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Fotod: EPKK lõikuspeol tunnustati tublisid tegijaid

Parim taimekasvataja Madis Ajaots
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Eesti Rahva Muuseumis toimus 17. novembril Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja lõikuspidu. Nagu traditsiooniks on kujunenud, nii tunnustati tublisid tegijaid.

Parima taimekasvataja aunimetuse pälvis Maaelu Edendamise Sihtasutuselt Madis Ajaots, kes on rohkem kui 20 aastat olnud edumeelne põllumees ja ta on saanud 2010. aastal ka Aasta Põllumehe tiitli. „Madis Ajaotsal on hea koostöö teadusasutustega ja ta kasutab palju innovaatilisi lahendusi,“ põhjendas MESi juhatuse esimees Raul Rosenberg valikut. „Tema üheks väljakutseks on sojaoa kasvatamine, mille puhul ta katsetab uudset kilemultši tehnoloogiat. Sojauba on keskkonnasõbralik toodang ja väljund 100% GMO vaba.“

Parimaks maamajanduseriala õpetajaks sai tänavu Järvamaa Kutsehariduskeskuse põllumajandustöötaja ja põllumajandustootja eriala õpetaja Kaja Piirfeld ning parima maamajanduseriala õpilase tiitli pälvis Olustvere Teenindus ja Maamajanduskooli põllumajanduse eriala neljanda kursuse õpilane Keit Uusen.

Parim maamajanduseriala õpilane Keit Uusen
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Põllumajandus-Kaubanduskoda, Eesti Rukki Selts, Tartu Mill ja Leibur tunnustasid rukkikasvatajaid, kes osalesid aktsioonis „100 rukkipõldu ja miljon juubelileiba Eestile!“.

Eesti Rukki Selts algatas 2016. aastal meie riigi 100. sünnipäevale pühendatud ülemaalise liikumise, mille eesmärgiks on hoida elus Eesti rukkikultuuri, rukki kasvatamise, tarbimise ja aretamise traditsioone, pärandades ka uutele põlvkondadele austuse leiva ja leivavilja vastu.

Eesti Vabariigi 100. aastapäevale pühendatud esimese rukkipõllu külvas rukkikuningas Hans Kruusamägi Väike-Maarja vallas Lääne-Virumaal. Kõik aktsiooniga liitunud rukkikasvatajad said oma juubelipõldude tähistamiseks vastava viida, et ka tarbijad näeksid, kust tuleb kodumaa juubeliks valmiva leiva küpsetamiseks kasutatav rukis.

Põllumehed tulid aktsiooniga hästi kaasa. Kõige aktiivsem osavõtt oli Tartu-, Pärnu- ja Viljandimaalt. Aktsiooniga liitusid nii tava- kui mahetootjad. Üle Eesti külvati juubelipõldudele rukist kokku 2526 hektarile. Kokku osales aktsioonis 134 põldu.

Suuremad rukkikasvatajad olid Simuna Ivax, Kaarli TÜ, Soone Viljaühistu, Friendsland OÜ, Reinu-Einari OÜ, MägedeOÜ, Vadi Talu, Tuule Agro, Lüganuse Agro, Growland OÜ, Mikosaare talu, Crocus OÜ, Viisu PM, Lüüsa Mahetalu, Kõljala POÜ.

Lõikuspeole oli Leibur AS küpsetanud 1 meetri pikkuse uudseleiva, mis koos lahti lõigati ja peolistele maitsmiseks anti.

EPKK lõikuspidu
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960