Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 20. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

VTA kavandab antibiootikumiresistentsuse leviku piiramiseks täiendavaid abinõusid

VTA kavandab antibiootikumiresistentsuse leviku piiramiseks täiendavaid abinõusid
Foto: Äripäev AS
Kevadel Maaeluministeeriumis vastuvõetud mikroobide antibiootikumiresistentsuse vähendamise tegevuskava esimesed tegevused on käivitunud.

Kui praegu on Ravimiameti kaudu olemas statistika ainult veterinaarravimite müügi kohta, siis tegevuskava järgi on plaanis täiendada registreid nii, et Veterinaar- ja Toiduamet saaks täpsema ülevaate ka antibiootikumite kasutamisest erinevate loomaliikide ravimisel. Registri loomisega alustatakse 2018. aastal.

Plaanis on muuta seadusandlust nii, et igal farmiomanikul on kohustus sõlmida loomaarstiga leping, kus veterinaar koostab iga konkreetse karja tervise- ja ravikava, mida loomade ravimisel tuleb rangelt jälgida.

„Oleme võtnud veterinaarias antibiootikumite kasutamise järelevalves eeskujuks Taani, kus on saavutatud väga häid tulemusi,“ ütles VTA loomatervishoiu osakonna juhataja Harles Kaup.

Antibiootikumid on loomade raviks vajalikud, kuid nende liigse või väära kasutamise tagajärjel võib haigust tekitavatel bakteritel kujuneda nende suhtes resistentsus, mille tulemusel kaotab ravim oma toime ja sellega ei saa enam nakkushaigust ravida. Mikroobide antibiootikumiresistentsust soodustab praegune laialt levinud praktika, kus suurtes karjades peetavaid loomi ravitakse antibiootikumide joogiveele lisamise kaudu.Kuigi Eestis müüakse looma kohta Euroopa riikide võrdluses pigem vähe veterinaarravimitena kasutatavaid antibiootikume, saab iga inimene aidata kaasa riski vähendamisele. „Kui loomaarst on välja kirjutanud antibiootikumid, siis tuleb hoolikalt järgida ettenähtud doosi ja kuuri pikkust ja seda isegi juhul, kui looma enesetunne näib pärast mõnda võetud annust paranevat. Sellest on kasu nii haiguse ravis kui ks selleks, et bakteritel ei oleks võimalik leida uusi viise antibiootikumiresistentsuse väljakujundamiseks,“ rõhutas Kaup.Tegevuskava eesmärk on rõhutada nii farmiomanikele kui ka loomaarstidele antibiootikumide vastutustundliku kasutamise tähtsust. Mikroobide antibiootikumiresistentsuse (AMR) vähendamise tegevuskavaga on võimalik tutvuda siin.

Teema olulisusele viitab ka 23. novembril Brüsselis toimuv AMR-teemaline konverents alapealkirjaga: Ühtse tervise saavutamise tegevuskava ja tõenduspõhine poliitikakujundamine.

TASUB TEADA:

• 13.-19. novembrini toimuv ülemaailmne antibiootikuminädal kutsub üles vastutustundlikkusele antibiootikumide tarvitamisel.• Ülemaailmset antibiootikuminädalat tähistatakse WHO, FAO ja OIE koostöös. Esmakordselt tähistati ülemaailmset antibiootikuminädalat 2015. aastal. Eestis on Terviseameti eestvedamisel tähistatud Euroopa antibiootikumipäeva 18. novembril alates 2008. aastast.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960