Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 23. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Minister: otsime võimalusi riskide maandamiseks põllumajanduses

Maaeluminister: otsime võimalusi riskide maandamiseks põllumajanduses
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Maaeluminister Tarmo Tamm kohtus Maaeluministeeriumis teraviljasektori esindajatega. Ümarlauavestlusel anti ülevaade teraviljasektori majandustulemustest, arengukavast ning räägiti riskijuhtimise olulisusest.

„Arvestades, et see aasta oli saagikoristuse jaoks keeruline, on oluline riske maandada ja otsime selleks võimalusi. Põllumeestel on tulevikus oluline tegeleda riskijuhtimisega, mis aitaks leevendada ilmastikust sõltuvaid riske ja tagasilööke turgudel,“ ütles maaeluminister Tarmo Tamm. „Ministeerium saab aidata kujundada riskijuhtimist soodustava keskkonna loomist, riske aitavad osaliselt maandada suurenevad otsetoetused ning tänavu valitsuse poolt taastatud põllumeestele makstavad üleminekutoetused, aga riskide hajutamise põhivastutus langeb suuresti põllumajandusettevõtjatele endile.“

Maaeluministeeriumi esindaja tegi kohtumisel ülevaate 2016. aasta teravilja ja rapsi tootjate majandustulemustest. Majandustulemuste põhjal võib järeldada, et 2016. aasta oli kogu põllumajandussektorile keeruline. Toodangu väärtus vähenes võrreldes 2015. aastaga umbes 20%, sh taimekasvatuse toodangu väärtus vähenes 32%. Kuna toodangu müügist saadav tulu vähenes oluliselt, on toetustel sektori sissetulekutes oluline roll aitamaks majanduslikult keerulisel aastal kogukulusid katta. Taimekasvatuse keskmisel ettevõttel (FADN andmetel) tuli 2016. aastal ligikaudu viiendik kogukuludest katta toetuste arvelt.

Ümarlaua päevakorras oli ka Maaeluministeeriumi esindaja ettekanne Eesti teraviljasektori arengukava 2014?2020 eesmärkide täitmise seisust. Samuti tehti ülevaade Eesti maaelu arengukava 2014?2020 raames suurprojekti toetamise võimalustest, mis on suunatud ühistegevuse vormis töötlemise investeeringutele ning põllumajanduse ja kalanduse valdkonna arengukava väljatöötamisele.

Statistikaameti esindaja tegi ettekande põllumajandusstatistika andmete kogumisest ja avaldamisest ning teraviljasektori organisatsioonid tutvustasid oma 2018. aasta olulisemaid tegevusi.

Eelmisel nädalal kohtus minister pankade, kindlustusseltside ja teravilja kokkuostjatega, et leida paindlikumaid lahendusi, mis aitavad ebasoodsate ilmastikuolude tõttu kahju kannatavatel põllumajandustootjatel raskused üle elada. Varasemalt on maaeluminister ja peaminister pöördunud Euroopa Komisjoni poole ning teinud ettepaneku meie põllumehel keerulise aja üleelamiseks erakorralise toetuse eraldamiseks.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960