24. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: Euroopa piimatoodang jälle kasvuteel

Börs: Euroopa piimatoodang jälle kasvuteel
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Nädala börsiuudised: piima hinnalangus kahe aasta pikim, Euroopa piimatoodang jälle kasvuteel; Malaisia pani Euroopa rapsituru langema; euro kurss püsib tugev ja see survestab eksporti; Deere & Co neljanda kvartali tulemused üle ootuste; nafta ja bensiini hinnad jälle tõusmas.

Piima hinnalangus kahe aasta pikim

Piimahinnad jätkasid ka sellel nädalal toimunud Global Dairy Trade (GDT) oksjonil langust. Ühtlasi on tegemist viimase kahe aasta pikima kukkumisega, vahendab agrimoney.

Piimahinnad langesid juba neljandat oksjonit järjest, seekord 3,4 protsenti. Indeks jõudis viimase kaheksa kuu madalaima tasemeni.

Indeksi väärtus oli 969, mis tähendab, et see odavnes ka aastases võrdluses. Viimati juhtus nii eelmise aasta mais.

Hinnalangus toimus vaatamata sellele, et teistel turgudel oli näha positiivseid märke. Näiteks Euroopa EEX börsil kallines või detsembrikuu futuuride hind 1,5 protsenti, GDT oksjonil odavnes või aga 5,9 protsenti, 5144 dollarini tonnist.

Uus-Meremaal kaubeldavate täispiima pulbri futuuride hinnatõus viitas sellele, et teisipäevasel oksjonil peaksid hinnad samuti kallinema, ütles Commonwealth Bank of Australia analüütik Tobin Gorey.

Täispiima pulbri hind langes GDT oksjonil 2,7 protsenti ja jõudis 13 kuu madalaima tasemeni (2778 dollarit).

GlobalDairyTrade oksjoni hinnamuutused.
Foto: Allikas: GDT.

Euroopa piimatoodang jälle kasvuteel

Euroopa Liidus suurenes piimakogumine septembris aga 3,7 protsenti. „See on kõige suurem kasv viimase 18 kuu jooksul,“ teatas Euroopa Komisjon. Tõsi, turul ringlesid varasemalt spekulatsioonid, et näitaja võib jääda 4-5 protsendi vahele. Nii suurt kasvu siiski ei tulnud.

Üleüldiselt on Euroopa piimatootmine kasvanud tänavu (eelmise aasta sama perioodiga võrreldes) 0,4 protsenti.

Deere & Co tulemused viisid aktsia rekordini

Põllumajandustehnika müüja Deere & Co aktsiad jõudsid sellel nädalal uue rekordini, sest ettevõtte kvartalitulemused olid oodatust paremad.

Ettevõtte aktsia tõusis kolmapäeval 4,9 protsenti, 146 dollarini. Reedeks oli aktsia veidi taandunud ja maksab 145,25 dollarit.

Ettevõtte majandusaasta neljas kvartal lõppes 29. oktoobril. Kasum kasvas 79 protsenti, 510,3 miljoni euroni (1,57 dollarit aktsia kohta). Wall Streeti analüütikud ootasid 1,47 dollarist kasumit aktsia kohta.

Uueks majandusaastaks prognoosib Deere & Co „umbes“ 2,6 miljardi dollari suurust kasumit. Seda on 300 miljoni võrra rohkem kui turud ootasid. Käibekasv peaks järgmisel majandusaastal ulatuma 19 protsendini, mis tähendab, et see peaks jõudma 35,4 miljardi dollarini. Investorid ootasid, et käibeprognoosiks saab olema 28,1 miljardit dollarit.

Deere’i tegevjuht Samuel Allen ütles, et ettevõtte tulemused olid „muljetavaldavad“ ning ka tulevik peaks helge olema, sest maailma nõudlus toidu järele on veel pikalt kasvamas.

Deere prognoosib, et Euroopa Liidus peaks põllumajandustehnika müük kasvama 2018. aastal umbes 5 protsenti. „Peamiselt on põhjuseks piima ja elusloomade sektori paranemine.“

Deere & Co aktsia on viimase aasta jooksul tublisti tõusnud.
Foto: Allikas: Yahoo finance

Malaisia pani Euroopa rapsituru langema

Õliseemnete hinnad hakkasid Euroopas odavnema, sest Malaisiast oodatakse suurt palmiõli toodangut.

Kuala Lumpuris kaubeldava palmiõli hind langes neljapäeval 1,3 protsenti, 2609 ringgitini (Malaisia rahaühik) tonnist, mis on viimase kolme kuu madalaim tase. Hindu on survestanud India otsus tõsta taimeõlide imporditolli 30 protsendini. Lisaks sellele levivad ka spekulatsioonid, et eelmisel kuul oli Malaisia palmiõli toodang väga suur.

See survestas ka Euroopa turge. Rapsiseemnete hind langes nädalaga 1,2 protsenti, 374,25 euroni tonnist. Kindlasti on hinnalanguse taga ka tehnilised põhjused, sest paar nädalat tagasi tõusid õliseemnete hinnad küllaltki kiiresti.

Euro püsib tugev

Tähtis on jälgida ka euro ja dollari kurssi, mis mõjutab Euroopa põllukultuuride müüjaid märkimisväärselt. Viimase paari nädala jooksul on euro tugevnenud ja praegu tuleb ühe euro eest välja käia 1,186 dollarit. Tegemist on viimase kuue nädala kõrgeima tasemega.

Euro tugevus väljendub ka Euroopa Liidu ekspordinumbrites – sellel nädalal eksporditi 365 000 tonni nisu, mis on eelmise nädala näitajaga umbes samal tasemel. 2017-18 hooaja eksport ulatub kokku aga vaid 8,06 miljoni tonnini, mis on 20 protsenti vähem kui eelmise aasta samal ajal. Nisuturgu mõjutab ka väga suur konkurents eksporditurgudel, eriti Venemaa agressiivne müük.

Pariisi toidunisu hind (märtsikuu futuur) langes nädalaga 0,8 protsenti, 162,25 euroni tonnist. Eelmisel nädalal oli vaatluse all detsembrikuu futuur.

Toidunisu hind
Foto: Äripäev AS

USAs kallines maisi hind 1,85 protsenti ja nisu lisas 0,2 protsenti. Kummagi buššel maksis reedeks vastavalt 3,57 ja 4,4075 dollarit.

Töötlemata riisi hinnatõus jätkus – kvintal kallines 2,5 protsenti, 12,42 dollarini. Hinnatõusu taga on peamiselt ülemaailmse nõudluse paranemine ning Indiat tabanud üleujutused. Sojaoad kallinesid 2,3 protsenti ning buššel maksab 9,97 dollarit.

Kakao tonnihind tõusis 0,4 protsenti, robusta kohv odavnes aga 5,3 protsenti. Kummagi tonn maksis reedeks vastavalt 2124 ja 1784 dollarit.

Nafta hinnad jälle tõusmas

WTI toornafta hind on lähedal viimase kahe ja poole aasta kõrgeimale tasemele, sest Oklahomas on tähtsa torujuhtme töö häiritud, vahendab MarketWatch.

WTI toornafta hind tõusis nädalaga 4,5 protsenti, 58,49 dollarini barrelist. Brent kallines 2,4 protsenti ja barrel maksab 63,48 dollarit. Kahe ja poole aasta tippudest on puudu vaid mõned sendid. Tänavu on mõlemad kallinenud rohkem kui 8 protsenti.

Keystone’i torujuhtme operaator TransCanada teatas teisipäeval, et novembri lõpuni väheneb nende torujuhtme kaudu transporditava nafta maht 85 protsenti. Lõuna Dakotas lekkis eelmisel nädalal 5000 barrelit naftat.

Torujuhtme rikkega kaasneb häid ja halbu uudiseid. See võib USA varusid vähendada, aga Ühendriikide tootjad saavad kõrgematest hindadest indu – nad hakkavad tõenäoliselt toodangut suurendama, ütlevad analüütikud.

Kolmapäeval teatas Energia Informatsiooni Administratsioon (EIA), et Ühendriikide naftavarud langesid 17. novembril lõppenud nädalal 1,9 miljoni barreli võrra.

Rotterdami 95 bensiini hind reageeris järsu tõusuga – bensiin kallines 7 protsenti ja tonn maksab juba 638,75 dollarit.

Bensiini hind
Foto: Äripäev AS

Autor: Mait Kraun, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960