8. detsember 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: Euroopa veab maailma piimaturgu alla

Börs: Euroopa veab maailma piimaturgu alla
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Nädala börsiuudised: Commerzbank: teraviljade hinnad niipea ei taastu; keskmiselt oodatakse põllumajandustoormete hinnatõusu; Euroopa veab maailma piimaturgu alla; rapsiseemnete toodang hakkab kasvama; nafta hind taandus.

Commerzbank: teraviljade hinnad niipea ei taastu

Mitmed teised pehmed toorained on 2018. aastal parem panus kui teraviljad, teatas Commerzbank. Pank vähendas nii maisi kui ka nisu hinnaprognoose. Kohvi ja suhkru puhul prognoose aga tõsteti, vahendab agrimoney.

Commerzbanki analüütikud kirjutasid, et nisuvarude kasv ning maisituru muutumine „teevad igasuguse hinnatõusu“ 2018. aastal ebatõenäolisemaks.

Pank vähendas Chicago börsil kaubeldava maisi 2018. aasta neljanda kvartali prognoosi 0,40 dollari võrra, 3,70 dollarini. Praegu kaupleb 2018. aasta detsembrikuu futuur 3,84 dollari juures.

Pariisi toidunisu 2018. aasta neljanda kvartali keskmiseks hinnaks pakutakse 170 eurot tonnist. Praegu kaupleb see futuur 171,75 euro juures.

„Globaalne pakkumine on piisav, et hoida lähitulevikus hindu surve all,“ ütles Commerzbank. „Liiga vara on öelda, et turg hakkaks 2018-19 tasakaalustuma, märke selle kohta ei ole.“

Toidunisu märtsikuu futuur odavnes Euronext turul aga 0,9 protsenti, 161, euroni tonnist.

Toidunisu hind
Foto: Äripäev AS

Maaklerid ootavad põllumajandustoormete hinnatõusu

Uuringufirma FocusEconomics on leidis, et maaklerfirmad on põllumajandustoormete tuleviku osas optimistlikumalt meelestatud. Nende sõnul on juba vaikselt näha märke põhjade moodustumisest.

FocusEconomicsi uuring näitas, maaklerid ennustavad 2018. aasta lõpuks kõrgemaid hinde kui futuurid näitavad. Hinnad peaks olema ka praegusest tasemest tunduvalt kõrgemal.

Küsitletud analüütikute seas olid ka Commerzbanki, DZ Banki ja Societe Generale töötajad. „Kokkuvõttes on nende arvates põllumajandustoormete väljavaade positiivne.“

„Nad prognoosivad keskmiselt, et 2018. aasta viimaseks kvartaliks on hinnad praeguse tasemega võrreldes 5,7 protsenti kõrgemal,“ kirjutas FocusEconomics.

Kui vaadata tooraineid eraldi, siis nisule oodatakse siiski hinnalangust. Tõusma peaks aga maisi, suhkru ja kakao hinnad.

Euroopa veab maailma piimaturgu alla

Fonterra vähendas piimahindade prognoosi, vaatamata sellele, et Uus-Meremaal ei tohiks sellel hooajal tootmine kasvada. Süüdlasi tuleb otsida Euroopast.

Sellel nädalal toimus ka järjekordne GlobalDairyTrade piimahindade oksjon, kus hinnad tõusid 0,4 protsenti. Eelnevatel nädalatel on piimatooted kiiresti odavnenud. Sellele vaatamata on Fonterra piimahindade osas järjest pessimistlikum.

Fonterra prognoosib, et Uus-Meremaa toodang peaks kehva ilma tõttu langema ja see toetab tõenäoliselt ka hindu. Uus-Meremaa on maailma suurim piimaeksportija. Lisaks sellele on Hiina, Aasia ja Ladina-Ameerika nõudlus küllaltki tugev.

Euroopas on tootmine aga kasvamas. „Me oleme hinnaprognoose vähendanud, sest Euroopas on tootmine väga tugev,“ teatas Fonterra. Euroopa Komisjoni andmetel kasvas septembris ELi piimatootmine (eelmise aastaga võrreldes) 3,7 protsenti.

Euroopas on suured varud ning tugev tootmine, mis on surunud kooritud piima pulbri hinna 100 kilogrammi hinna 151 euroni. Tegemist on madalaima hinnaga alates 2001. aastast.

See on suuresti mõjutanud ka või hinda. Kuna või on kooritud piima pulbri kõrvalprodukt, siis on tootjate huvi ka selle vastu vähenenud, mis on tekitanud turul defitsiidi.

Hinnamuutus GlobalDairyTrade oksjonitel (%).
Foto: Allikas: GlobalDairyTrade.

Rapsiseemnete toodang peaks maailmas aga kasvama hakkama

Austraalia valitsuse põllumajandustoormete büroo Abares tõstis Austraalia 2017-18 hooaja rapsiseemnete toodanguprognoosi 100 000 tonni võrra, 2,85 miljoni tonnini.

Samal ajal väljastas Strategie Grains 2018-19 hooaja kohta raporti, milles prognoosis, et Euroopa Liidu tootmine saab olema 22,6 miljonit tonni. See tähendaks, et toodang kasvab aastases võrdluses 900 000 tonni, nelja aasta kõrgeima tasemeni.

Tõsi, külvamine on Saksamaal ja Poolas vähenenud, aga Prantsusmaa ja Suurbritannia on selle vahe kinni katnud. Järjest vähem tekitab muret ka maakirbu levik.

Tähtis on kindlasti jälgida ka prognoose selle kohta, kui suur saab olema toodang Ukrainas. Ukrainas on rapsiseemnete kasvatamine viimastel kümnenditel vähenenud, sest külmad ilmad on seal tunduvalt karmimad kui Euroopas. Sellegi poolest võib tootmine lähitulevikus tõusta – näiteks Strategie prognoosib, et rapsi külvipindala kasvab 14 protsendi võrra.

Ukrainal ekspordiks suurema osa oma rapsiseemnetest ja see survestaks täiendavalt turgu. Tänavu kasvas Ukraina rapsiseemnete toodang 60 protsenti, 2,1 miljoni tonnini. Riigil endal läheb sellest vaja vaid 300 000 tonni.

Rapsiseemnete hind langes nädalaga 0,4 protsenti ja tonn maksab 366,24 eurot.

Nafta hinnad taandusid veidi

Nafta hinnad olid sellel nädalal langemas, sest USA bensiinivarud kasvasid turgude prognoositust kaks korda kiiremini, vahendab MarketWatch.

WTI toornafta odavnes 0,4 protsenti ja Brent kukkus 0,1 protsenti. Kummagi barrel maksis nädala lõpuks vastavalt 62,92 ja 57,41 dollarit. Brent kukkus sellel nädalal vahepeal ka 61 dollarini – tegemist on madalaima tasemega alates 2. novembrist.

USA Energia Informatsiooni Administratsioon teatas kolmapäeval, et kodumaised naftavarud langesid 1. detsembril lõppenud nädalal 5,6 miljoni barrel võrra. See oli prognoositust (4,1 miljonit) veidi suurem.

Bensiinivarud suurenesid aga lausa 6,8 miljoni barreli võrra, selgub EIA andmetest. S&P Global Platts oli prognoosinud, et bensiinivarud kasvavad 2,7 miljoni barreli võrra.

„Naftavarud vähenesid eelkõige rafineerimistehaste nõudluse tõttu. Selle mõju on aga täielikult ära nullinud bensiinivarude järsk suurenemine,“ ütles ClipperData tooraineuuringute juht Matt Smith.

Autor: Mait Kraun, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960