Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 11. detsember 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tõnu Post: piimandus on tulus tulevikuäri

Tõnu Post: Piimandus on tulus tulevikuäri
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
“Oma piimatootmise võimaluste ja ka tulemuste poolest oleme maailma tipus,” ütles möödunud neljapäeval oma ettekandes riigikogule Kõljala Põllumajanduse OÜ juht ja Saaremaa tootjate liidu juht, Eesti põllumajandus-kaubanduskoja maaelu grupi esimees Tõnu Post.

Põllumajandus on maaelu selgroog. Midagi ei ole teha – kui ei ole põllumajandust, siis on maapiirkonnad vist suhteliselt elutud. Kui on aga põllumajandus, siis võib sinna juurde muudki tekkida.

Mõne sõnaga endast. Olen lõpetanud Eesti põllumajandusakadeemia veterinaariateaduskonna, oma igapäevast tööd teen, juhtides Kõljala põllumajanduse osaühingut. Minu tööpiirkond on Kaali meteoriidikraatrite ümbrus. Kui olete seal käinud, olete ka minu maadel käinud. Piimatootmises tegutsen üle 25 aasta. Praegu on meil 850 lüpsilehma, maad harime 2500 hektaril.

Tahan rääkida teile, miks piimatootmine Eestile sobib, miks see vajalik on ja mida see meile võiks tuua.

Soodsad tingimused

Täna on meie keskmine piimatoodang lehma kohta sel aastal, õigemini aasta lõpuks, üle 12 000 kilogrammi. Võrdluseks toon, et eelmisel aastal oli Eesti keskmine 8833 kilogrammi, mis omakorda oli Euroopa Liidu riikide seas teine tulemus. Meist eespool oli ainult Taani. Kui aga ajas 25–30 aastat tagasi vaadata, siis tookord oli keskmine veel 3500 juures.

Oma töös oleme mitu korda kokku puutunud küsimusega, miks üldse on Eestis mõttekas tegelda põllumajandusega, sealhulgas piimakarjakasvatusega. Räägin teile, mida mina näen ja väga oluliseks pean.

Kõigepealt on Eestis loomakasvatuseks väga soodne kliima ja tingimused. Tihtipeale kõlab viimasel ajal jutt, et maad jääb toidu tootmiseks järjest vähemaks. Eestis on ühe elaniku kohta praegu kasutada umbes pool hektarit põllumajandusmaad. Muu maailma keskmine on 0,2 hektarit.

Klimaatilised tingimused on meil ääretult soodsad just nimelt loomakasvatuseks. Tipptoodangut andvale lehmale on sobivaim temperatuur 5–8 kraadi ehk selline, mis meid enamasti ümbritseb. Lehm on suur biokeemiakombinaat, kellel tekib pigem probleeme soojuse äraandmisega. See, mis inimese jaoks on jahe ja külm, on loomale väga soodne ja väga mõnus keskkond.

Eesti põhiline maavara on muld. Meie mullastik sobib kõige enam erinevate rohttaimede kasvatamiseks, mida läbi looma saab väärindada inimesele vajalikeks toitaineteks. Oma piimatootmise võimaluste ja ka tulemuste poolest oleme maailma tipus.

Loe täismahus artiklit ajalehest Saarte Hääl.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960