Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 14. detsember 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

TRINITI nõustas Eesti parima piimakarjaga farmi müüki

TRINITI nõustas Eesti parima piimakarjaga farmi müüki
Foto: Äripäev AS
Novembris ostis Vaklak OÜ ära Eesti ühe juhtiva piimatootja Torma Põllumajanduslik OÜ. Vaklak OÜ on Austria investoritele kuuluv kontsern, kuhu kuuluvad mitmed Eesti piimakarjakasvatuse ja taimekasvatusega tegelevad põllumajandusettevõtted.

„Nõustasime osanikke Jõgevamaal asuva Torma POÜ osade võõrandamisel Austria investoritele kuuluvale Vaklak OÜ-le. Tegemist on järjekordse hea kogemusega edukate põllumajandustehingute loendis, millest võiks viimaste tehingutena välja tuua Õnne Piimakarjatalu, osaühing Selja ja Piistaoja Katsetalu müügitehingud,“ ütles TRINITI põllumajanduse töögrupi juht Siim Maripuu.

Torma POÜ

2016. aastal oli Torma POÜ müügitulu 2 237 005 €. Müügitulust moodustas taimekasvatustoodang 31%, loomakasvatustoodang 68% ja muu toodang 1%. Kogu käibest moodustas piima müük 62%. 2016. majandusaastakahjumiks kujunes 440 207 €. 2016. a. tehti investeeringuid 16127 € väärtuses.

Piima kogutoodang oli 5705 tonni. Piim realiseeriti AS-le Valio Eesti kõrgema kvaliteedi kategooria piimana. Veiseid realiseeriti eluskaalus 111,6 tonni, tõuloomadena 297 noorlooma. Veiseid kokku oli 2016. aasta lõpu seisuga 1073.

2016. aastal oli haritava maa pind kokku 2109 hektarit, millest teravili 1065 ha, raps 337 ha, hernes 84 ha ja rohumaad 623 ha. Teravilja toodeti 3478 tonni, rapsi 634 tonni, hernest 232 tonni ja rohtseid söötasid 9291 tonni.

Allikas: ettevõtte majandusaastaaruanne

Maripuu vedas osade võõrandamist osanike vahel müügi osas kokkuleppe sõlmimisest kuni tehingu eduka lõpuleviimiseni. „Sealhulgas korraldasime enampakkumise parima pakkuja leidmiseks ning levitasime kutset potentsiaalsete põllumajanduse vastu huvi tundvate investorite seas. Pärast parimate pakkujate väljavalimist abistasime ühingut tehingueelse auditi ettevalmistamisel ja korraldamisel, valmistasime ette tehingudokumentatsiooni ning nõustasime kliente läbirääkimistel ning lõpliku valiku tegemisel,“ selgitas Maripuu.

Torma Põllumajandusosaühing paistab teiste Eesti põllumajandustootjate hulgas silma just oma kõrge piimatoodangu ning väga tugeva geneetilise baasiga karja osas. Alles mõned kuud tagasi tegi Torma lehm Volga uue Eesti päevalüpsi rekordi, lüpstes 15. augustil 2017 87,1 kg piima päevas, millega ületas kehtiva, samuti Torma karjas olnud, rekordi 2,5 kilogrammiga.

Tormas on veiste pidamistingimustele ja tõuaretusele järjekindlalt tähelepanu pööratud, osaledes mitmetes teadusprojektides ja tehes pidevat koostööd Eesti Maaülikooliga. Tulemused on märgatavad – jõudluskontrolli statistika kohaselt on kontroll-lüpside põhjal Eesti 20 tipplehma seas 11 Torma lehma. Samuti on Eesti läbi aegade 500 kõrgeima laktatsiooni piimatoodanguga lehmadest 76 pärit Torma lautadest.

Esimesena Eestis valmis Tormas 2002. aastal kaasaegne tootmiskompleks külmlauda, lägahoidlate ja siloaukudega. Torma on olnud Eestis esirinnas ka täppisviljeluse juurutajana.

Uus omanik tuntud tegija

Torma POÜ uus omanik Vaklak OÜ kuulub konsolideerimisgruppi Custos Vermogensverwaltungs GmbH. 20l6. aasta majandustulemuseks oli kasum 177 056 eurot, seda siis vaid emafirmal. Vaklak OÜ juht on Wolfgang Leitner.

Emafirma Vaklak OÜ majandustegevuseks on tütarettevõtjate haldamine, kelleks on Mäe PÜ, Rebruk Farm OÜ, Aaspere Agro OÜ, Tammsaare OÜ, Nordwinter OÜ ning Peetri Põld ja Piim AS. Sidusettevõtted on AdaHold OÜ, RistiHold OÜ, Friestein OÜ ja Turvinvesteeringud OÜ. Sidusettevõtete tütarettevõtted on põllumajandusfirmad Adavere Agro AS, Risti Agro AS, Koigi OÜ, Aravete Agro AS ja Arme Turvas OÜ.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960