Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 15. detsember 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

HKScan peab oluliseks olla konkurentsivõimeline tööandja

HKScan peab oluliseks olla konkurentsivõimeline tööandja
Foto: Oleg Harchenko
24. oktoobril alustasid Rakvere lihatööstuse tapamaja 25 liinitöötaja ja tööandja esindajad läbirääkimistega. 16. novembril asus läbirääkimisi juhtima riiklik lepitaja Meelis Virkebau, kelle kutsel on toimunud kolm koosolekut. Kahetsusväärselt lõppesid eile läbirääkimised.

„Vaatamata sellele, et läbirääkimised võivad olla emotsionaalsed ja kokkuleppele jõudmine töömahukas, on meie kui tööandja sooviks kompromissi saavutamine. Töötajate esindajate otsus läbirääkimised peale tänast koosolekut lõpetada, mis keskendus kompromisslahenduste leidmisele, tuli ootamatult. Ettevõte on viimase kuu aja jooksul teinud mitmeid olulisi ning ka rahaliselt suuri otsuseid, mis aitavad kaasa parema töökeskkonna ja rahulolu loomisele. Samuti oleme kõikidele osapooltele andnud ülevaate ja detailse palgainfo,“ ütles HKScan Estonia juhatuse esimees Anne Mere.

„Kui vaatame tapaliini 25 töötaja kogu väljamakstavat palka, siis on see 19% üle turumediaani. Aastatel 2013-2016 on Rakvere lihatööstuse tapamaja 25 liinitöötaja palgad kasvanud 6% aastas. Lisaks pakub ettevõte oma töötajatele mitmeid lisasoodustusi, mida paljudes sarnase valdkonna ettevõtetes ei võimaldata. Lisasoodustused hõlmavad transpordikulusid, toitlustussoodustust, lastega seotud toetusi, taastusravi, spordisoodustust jne. Nende andmete põhjal ei näe me kohest vajadust tapaliini palkade muudatusteks,“ selgitas Mere.

Sõltumata läbirääkimiste protsessist, uuendab ja ühtlustab HKScan kogu ettevõtte palgasüsteemi 2018. aasta esimeses kvartalis. Uus palgasüsteem on senisest läbipaistvam, selgem, põhineb võrdsetel alustel ning tagab tööandja konkurentsivõime.

„Oleme otsustanud lähtuvalt tööturu dünaamikast suurendada ettevõtte palgafondi 2018. aasta teisest kvartalist 5% võrra. Konkreetsed palgamuudatused ametikohtade lõikes tehakse aasta alguses uuendatud palgasüsteemi alusel. Lisaks palgafondi suurendamisele, oleme kahekordistanud ka 2018. aasta koolituseelarve, eesmärgiga tõsta juhtimise kvaliteeti ja seeläbi töötajate rahulolu,“ kirjeldas Mere ettevõtte poolt juba vastu võetud otsuseid.

„Soovime rohkem oma töötajaid kuulata ning peame oluliseks dialoogi. Selleks moodustame töögrupi töötajate ning tööandja esindajatest, et regulaarselt arutada ettevõtte arenguid ja personaliga seotud küsimusi. Töötajate esindusse hakkavad kuuluma töötajad igast tootmisüksusest. Töögrupp osaleb ka esimeses kvartalis läbiviidavas palgasüsteemi uuenduses,“ lisas Mere.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960