22. detsember 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: põllumajandustoormete hinnad langevad ka 2018. aastal

Börs: põllumajandustoormete hinnad langevad ka 2018. aastal
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Piimahinnad 14 kuu madalaimal tasemel; võituru korrektsioon jätkub; Euroopa Komisjon: ELi nisu peaks pikaajaliselt kallinema; Goldman Sachs: põllumajandustoormete hinnad langevad ka 2018. aastal; nafta hind tõusis.

Piimahinnad 14 kuu madalaimal tasemel

Piimahinnad langesid sellel nädalal toimunud GlobalDairyTrade (GDT) oksjonil viimase 14 kuu madalaima tasemeni. Hindu hoiab surve all asjaolu, et paljudes piirkondades on näha piimatootmise elavnemist, vahendab agrimoney.

GlobalDairyTrade indeks kukkus teisipäevasel oksjonil 3,9 protsenti, 935 punktini, mis on madalaim tase alates 2016. aasta oktoobrist. Tänavu on indeks langenud kokku 13,1 protsenti.

Kuigi tavaliselt liiguvad oksjoni ja Uus-Meremaa piimafutuuride hinnad käsikäes, siis seekord vaadati futuuride hiljutisele kallinemisele läbi sõrmede.

Kooritud piima pulbri hind langes oksjonil 4,8 protsenti, 19 kuu madalaima tasemeni. Täispiima pulber odavnes 2,5 protsendi võrra.

Analüütikud on ühel meelel, et kooritud piima pulbri hindu on survestanud peamiselt Euroopa Liidu oodatust suurem tootmine. EL on ühtlasi tooraine suurim tootja ja eksportija. Põhjuseks peetakse Euroopa Komisjoni tugioste, mis on tekitanud umbes 400 000 tonnised varud.

„Euroopa Liidu märkimisväärsed kooritud piima pulbri varud survestavad ka edaspidi globaalseid hindu,“ teatas USA põllumajandusministeerium reedel.

Kooritud piima pulbri hind on Euroopas viimase poole aasta jooksul märkimisväärselt kukkunud. Nädalaga odavnes tooraine 3,6 protsenti, 1382 euroni tonnist.

Kooritud piima pulbri hind Euroopas
Foto: Äripäev AS

Või korrektsioon jätkub

Või hinnad odavnesid GDT oksjonil 2,3 protsendi võrra, 4474 dollarini tonnist. 2017. aastal on tooraine kallinenud 4,3 protsenti. Tõsi küll, viimastel kuudel on üldiselt toimunud siiski tugev kukkumine.

„Võihindade korrektsioon peaks jätkuma ka 2018. aastal. Samas ei tohiks tugeva nõudluse tõttu see 4000 dollari piiri läbida.

Euroopa Komisjon: ELi nisu peaks pikaajaliselt kallinema

Euroopa farmerid peaks kuni 2030. aastani oma nisu- ja sojaubade külvi suurendama. Rapsiseemnete külvamine peaks aga langema ning Venemaa nisueksporti hakkab piirama puudulik kvaliteet.

Euroopa Komisjon seadis prognoosid pikemaks ajaks ning praegust võrreldi 2030. aastaga. Komisjoni hinnangul peaks pehme nisu külvipindala tõusma 2030. aastaks 24,8 miljoni hektarini, praegu on see 23,6 miljonit hektarit.

See laienemine peaks viima ELi pehme nisu ekspordi 2030. aastaks 160,7 miljoni tonnini. Tänavu ulatus toodang 142,5 miljoni tonnini. Sellele peaks kaasa aitama „mõõdukas“ hinnatõus, mis peaks viima pehme nisu hinna 194 euroni tonnist. Tänavu oli keskmine hind 166 eurot tonnist.

Hindu peaks toetama „tugev söödanõudlus ja hea ekspordiperspektiiv,“ teatas Komisjon, kes prognoosis, et ELi teraviljade nõudlus kasvab 2030. aastaks 10 protsendi võrra (võrreldes viimase viie aasta keskmisega).

Pehme nisu eksport peaks tõusma 13 aastaga 38,4 miljoni tonnini. „Mitmeid võimalusi leitakse Vahemere piirkonnast, Sahara-tagusest ja Pärsia lahelt.“

Euroopa toidunisu hind kallines sellel nädalal 0,3 protsenti, 160,75 euroni tonnist.

Toidunisu hind
Foto: Äripäev AS

Kasv trotsib Venemaa domineerimist eksporditurgudel

Optimistlik prognoos tuleb ajal, mil Venemaa on vallutamas maailma nisukaubandust. Oodatakse, et venelased suurendavad sellel hooajal veelgi oma eksporti. Juba 2016-17 hooajal ületati mahtudelt Euroopa Liitu.

Komisjoni prognoosis teadvustatakse, et Venemaa, Ukraina ja Kasahstan tõenäoliselt jätkavad ekspordimahtude kasvatamist. Samas lisati, et teraviljade kvaliteet on küsimärgi all. „Peamiselt koosneb tootmine seal madala või keskmise proteiinisisaldusega nisust,“ kirjutas Komisjon.

ELi nisuekspordi globaalse turu osakaal peaks kasvama praeguselt 17 protsendilt 19 protsendini (2030. aastaks).

Goldman Sachs: põllumajandustoormete hinnad langevad ka 2018. aastal

Põllumajandustoormete hinnad, mis on langemas juba kolmandat aastat järjest, peaks kukkuma ka tuleval aastal, teatas investeerimispank Golman Sachs.

Goldman prognoosib, et põllumajandustoormete hinnad langevad tuleval aastal 0,9 protsenti. Tänavu on hinnad kukkunud 12,8 protsenti. 2016. ja 2015. aastal odavnesid need vastavalt 3,6 ja 17,1 protsenti.

Teised toorained üldiselt languses

Teistest Euroopa toorainetest odavnes rapsiseemnete hind 1,2 protsenti, 358 euroni tonnist. Maisi hind tõusis Euroopas 1,5 protsenti, 154 euroni tonnist.

Kakao hind langes 0,1 protsenti ja robusta kohv kukkus 1 protsendi. Kummagi tonn maksab vastavalt 1889 ja 1709 dollarit.

Nafta hind tõusis

Brenti toornafta hind tõusis aga 1,9 protsenti ja WTI lisas 1,1 protsenti. Kummagi barrel maksis nädala lõpuks vastavalt 64,62 ja 58,06 dollarit.

Rotterdami 95 bensiin on liikunud viimase poole aasta jooksul ülesmäge. Sellel nädalal kallines bensiin 2,6 protsenti, 610 dollarini tonnist.

Bensiini hind
Foto: Äripäev AS

Autor: Mait Kraun, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960