Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 29. detsember 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Õppereis Saksamaale – mobiilsed kanalad ja kahesuunalised kanatõud

Hof Steinbergi mobiilne kanala 200-250 linnule.
Foto: Airi Vetemaa
Novembri alguses külastasid Eesti mahetootjad Põhja-Saksamaa maheettevõtteid ja organisatsioone, teemaks mahekanakasvatus.

Saksamaal oli 2016. aastal 4,9 mln mahemunakana, mis moodustas 11% kõigist munakanadest. Mahemunad on Saksamaa tarbijate hulgas populaarsed ja nõudlus kasvab, seda mõjutas ka hiljutine fiproniiliskandaal. Mahelihakanakasvatus on väiksema mahuga, selle toodang moodustas 1% kogu kanalihast, kuid siingi kasvab nõudlus vaatamata kallile hinnale.

Sarnaselt Eestile on ka Saksa tarbijad hakanud muret tundma, et munakanakasvatuses hukatakse massiliselt isaseid tibusid. Mahetootmine pole siin erand, kuid on asunud teenäitajaks kahesuunaliste tõugude (nii munad kui ka liha) aretuses ja kasvatuses.

Thüneni Ökoloogilise Põllumajanduse Instituudis on käivitunud katsed, kus Prantsuse vastupidavat broileritõugu Bresse ristati munatõuga New Hampshire ja kahesuunalise tõuga White Rock. Kokku uuritakse 6 eri tüüpi ristandit. Tulemustest on veel vara rääkida, kuid esimeste kogemuste põhjal võib väita, et selline suund on täiesti võimalik ja produktiivne.

Ka mitmes talus peeti kahesuunalisi kanaliine ning tootjate kinnitusel on tarbijad järjest teadlikumad ega mõtle kanaliha all enam ainult broilerit.

Üks uurimissuund oli ka proteiiniallikad kanadele. Siin on perspektiivikas kultuur vikk, mis on hea proteiinisisaldusega, kuid mis töötlemata teradena kanade söödaks hästi ei sobi. Seega katsetati viki terade idandamist – ka siin on esimesed tulemused lootustandvad, idandatud viki keemiline koostis on sobivam ja seda sõid kanad hästi.

Enamik külastatud ettevõtetest kasvatas kanu mobiilsetes kanalates, seda peeti ka väga heaks variandiks ning nendesse tehtud investeeringut pidasid kõik kanakasvatajad heaks otsuseks. Värske rohumaa etteandmine on väga hea eelkõige parasiidiprobleemi leevendamise seisukohalt, aga pakub ka mitmekesist toidulauda.

Mobiilsed kanalad on küllaltki kallid, paarsada kana mahutavate kanalate hind algas 20 000 eurost. Eesti jaoks on selliste mobiilsete kanalate kasutamine talveperioodil küsitav peamiselt selle tõttu, et miinuskraadidega kipuvad munad ära külmuma. Saksamaal on levinud eelkõige mudelid, kus pesad asuvad kanala ühes küljes, mis teeb munade kogumise väljastpoolt kanalat mugavaks. Samas on ka teistsuguseid variante, kus pesad on keset kanalat, seal on ka soojustus võimalik.

Reisil osalenud meie talunike arvates võivad aga lihtsamad väiksed iseehitatud mobiilsed kanalad suviseks perioodiks olla vägagi mõttekad.

Hof Lieske statsionaarse kanala sisevaade
Foto: Airi Vetemaa

Saksamaa üks vanimaid biodünaamilisi talusid Bauckhof on pereettevõte, kus järjepidevalt on biodünaamiliselt majandatud 1931. aastast. Neljast eraldiseisvast tootmisüksusest ühes, Bauckhof Klein Süstedt’is kasvatatakse teravilja ja kartulit ning peetakse veiseid, sigu ja linde (munakanu, kukkesid ja broilereid ning kalkuneid), talus on ka lindude tapamaja ja talupood. Nendegi ettevõttes peetakse kanu mobiilsetes kanalates ja kasvatatakse isased munakanatibud üles.

Talu on ühinenud 2012. aastal loodud algatusega Bruderhahn Initiative, mille eesmärk on jõuda selleni, et isaseid munakanatibusid ei tapeta. Algatusega ühinenud talude iga muna hinnale lisatakse poes 4 senti, millega toetatakse isaste tibude üleskasvatamist. See on sümboolne tarbijapoolne toetus eetilisemale loomakasvatusele.

Ettevõttes Vogelfängerkaten GmbH oli kombineeritud linnukasvatus ja õunakasvatus. Taluniku kinnitusel oli see mitut pidi kasulik kombinatsioon – lindudel on puude all varjulisem ja nad saavad süüa mahakukkunud vilju, teisalt aitavad linnud õunaaias kahjurite vastu ja väetavad. Kui kanu sai muretult õunaaeda lasta, siis hanede puhul tuli paigutada tüvekaitsed. Samas ettevõttes oli ka oma väike lihtsustatud nõuetega tapamaja, kus võis tappa ainult oma ettevõtte linde. Statsionaarses kanalas (Hof Lieske), kus peeti 2800 munakana, rõhutas peremees vajadust tegeleda parasiidiprobleemiga – jalutusaladel tehti rohumaa uuendust ja väljapääsuavade ees olevale alale pandi regulaarselt laastupuru ja liiva. Samuti oli alale istutatud viljapuid ja sarapuupõõsaid, et pakkuda kanadele nii varju röövlindude eest kui ka täiendavat sööta.

Saksamaa kanakasvatajate suureks nuhtluseks ongi röövlinnud, nende vastu on suhteliselt vähe ette võtta ja üks tootja ütleski, et umbes kümneprotsendise kanade kaotusega tuleb lihtsalt leppida. Abi on küll ka jalutusaladel olevatest puudest ja põõsastest, mille all on kanad veidigi varjatud. Lagedatel aladel kasutati ka kergeid varjualuseid.

Kõigis külastatud ettevõtetes pandi rõhku talust otsemüügile, olemas oli müügipunkt, mõnes lausa talupood, kus müüdi ka teiste tootjate kaupa, või kohvik. Talunike kinnitusel on järjest rohkem selliseid inimesi, kes soovivad oma toidu hankida otse talust.

Airi Vetemaa

Maheklubi.ee

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960