Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 9. jaanuar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aasta loom on ilves

Aasta loom on ilves
Foto: Postimees/Scanpix
Ilves on valitud 2018. aasta loomaks. Ilves on Eestimaa ainus metsikult looduses elava kaslaste sugukonna liige.

Eesti aladel elutsev harilik ilves Lynx lynx (varasemalt Felis lynx) asustab Põhja-Euraasia metsasid ja mägialasid. Ilvest võib kohata kõigis metsatüüpides ja kutuurmaastike servaaladel. Ikka seal, kus jätkub saakloomi. Territoriaalne loom. Mõõtmetelt suurem isailves võib taluda oma maadel emalooma. Eestis elavate täiskasvanud emailveste turjakõrgus on keskmiselt 57 sentimeetrit ja kaal 17 kilogrammi. Isastel vastavalt 63 ja 22. Üksikud isendid võivad ületada 30 kilo piiri. 

Meie ilvesed on maailma suurimad. Kui mujal toitutakse hiirtest, lindudest ja jänestest, siis meil põhiliselt metskitsest. Kitse murdmiseks on tarvis kogukamat looma. Jahi õnnestumise korral saab korraliku kõhutäie. On, mille arvelt kosuda. Nädala toidumured korraga murtud.

Ilves on hästi äratuntav: ümar pea, kõrged jalad, lühike musta otsaga saba. Jätab kandilise mulje. Karvastik väga varieeruv. Toonid kollakashallist punakaspruunini ja kaetud mustade tähnidega. Eriti tähnilist kutsuvad jahimehed ubailveseks. Kõhualune on enamasti valge. Talvekasukas suve omast mõnevõrra heledam. Kõrvade tippudel paiknevad 4-5 sentimeetri kõrgused karvatutid pidavat aitama kaasa üliteravale kuulmisele. Kannab põskhabet.

Jäljed nagu kassil, ainult palju suuremad. Läbimõõduga 8-10 sentimeetrit. Sama isend võib vastavalt lumeoludele jälje suurust muuta. Varbaid laiutades saab ka alt suhteliselt karvast käppa kasutada lumeräätsana. Küünised on sisse tõmmatud nagu kassil ikka. Nende teravust tuleb hoida küttimise jaoks. 

Meeltest hästi arenenud kuulmine ja nägemine. Haistmine on kehvapoolne ja sellele ilves eriti ei looda. 

Allikas: www.looduskalender.ee

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960