Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 22. jaanuar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arutleti saagikindlustuse teemadel

Arutleti saagikindlustuse teemadel
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
EPKK juhatuse esimees Roomet Sõrmus ja Maaelu Edendamise Sihtasutuse juhatuse esimees Raul Rosenberg kohtusid 19. jaanuaril Berliinis toimuva Grüne Woche messi raames Saksa ühistulise kindlustusseltsi Vereinigte Hagelversicherung juhatuse liikme Thomas Gehrkega, et arutada võimalikke koostöövõimalusi ja tutvuda ühingu senise kogemusega Lätis ja Leedus saagikindlustuse pakkumisel.

Gehrke sõnul oli Läti põllumeestel varasemast väga negatiivne kogemus kindlustusseltsidega, kuid koostöö Vereinigte Halgeliga on sujunud ja selle talve eel sõlmiti kasvavas joones kindlustust taliviljade kindlustamiseks külmakahjude vastu.

Möödunud aastal maksti Lätis hektari kohta 250 eurot hüvitist, kui põllumees oli võtnud kindlustuskaitse suure sademete hulga vastu.

Gehrke hinnangul tähendavad muutused EL reeglites (väljamakse künnis langeb 30%-lt 20%-le) seda, et kindlustusmakse küll tõuseb (mille katab ära suurem riigi toetus), kuid laieneb ka nende ettevõtete ring, kellele tehakse tulevikus väljamakse.

Kohtumisel lepiti kokku, et jätkatakse koostööd selle nimel, et Eestis võiks turule jõuda võimalus sõlmida saagikindlustuse lepinguid.

MAKi on teatavasti kavas lisada riskijuhtimise meede „Saagi, loomade ja taimede kindlustamine“, mille raames on toetatavad makstavad kindlustusmaksed 70% ulatuses.

HEA TEADA

MAKi on plaanis lisada meetme 17 „Riskijuhtimine“ alameede 17.1 „Saagi, loomade ja taimede kindlustamine“ (määruse (EL) nr 1305/2013 art 37):

- toetatavad on makstavad kindlustusmaksed;- toetust antakse üksnes selliste kindlustuslepingute puhul, millega on hõlmatud sellise kahju hüvitamine, mille on põhjustanud: 1) ebasoodsad ilmastikutingimused; 2) looma- või taimehaigus; 3) kahjurite levik; 4) keskkonnajuhtum; 5) direktiivi 2000/29/EÜ kohaselt vastu võetud meede taimehaiguse või kahjuripuhangu likvideerimiseks või selle leviku piiramiseks. - toetatakse üksnes selliste kindlustuslepingute makseid, mis näevad ette, et eelnimetatud riskide tõttu on kahjustunud rohkem kui 20% asjaomase põllumajandustootja keskmisest aastatoodangust kolme eelneva aasta jooksul või eelneva viieaastase perioodi kolme aasta keskmisest, välja arvatud kõige kõrgem ja kõige madalam näitaja;- kindlustatud esemeks võivad olla tera- ja kaunvili, heinaseeme, õlikultuur, kartul, köögivili, puuvili, marjad, viljapuu, marjapõõsas, puukooliistandus, dekoratiivtaim, veised, sead, lambad, kitsed, hobused (v.a võistlus- ja ratsahobused), kodulinnud ning mesilaspere;- toetust antakse põllumajandustootjatele;- toetuse määr on 70% abikõlblikest kuludest;- eelistuskriteeriume ei määratleta;- meetme eelarve on 2 000 000 eurot (1 700 000 EL + 300 000 EE).

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960