26. jaanuar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: ukrainlased panevad Euroopa rapsiseemnete turu surve alla

Börs: ukrainlased panevad Euroopa rapsiseemnete turu surve alla
Foto: Postimees/Scanpix
Nädala börsiuudised: Rabobank: Pariisi nisu hind tõuseb 175 euroni tonnist; kooritud piimapulbri hinnalangus jätkub; nafta hind tõusis kolme aasta tippu, bensiin kallineb.

Ukrainlased panevad Euroopa rapsiseemnete turu surve alla

Ukraina rapsiseemnete eksport võib olla 2018-19 hooajal mitme aasta suurim, sest farmerite seas on selle populaarsus kasvanud, vahendab agrimoney.

UkrAgroConsult, mis varasemalt prognoosis, et tänavu saab Ukraina toodang olema 2,11 miljonit tonni, tõstis seda 383 000 tonni võrra ning nüüd ulatub number peaaegu 2,5 miljonini.

Eelmisel aastal toodeti Ukrainas 2,3 miljonit tonni rapsiseemneid. Kui prognoos paika peab, siis tuleb tugevaim aasta alates 2008-09 hooajast.

„Praegu on järgmise hooaja väljavaated küllaltki optimistlikud. Talirapsi külvipindala on küllaltki suur ning ilmastikuolud on soodsad,“ teatas Kiievis asuv UkrAgroConsult.

See tähendaks ka ekspordi kasvu – kui eelmisel hooajal oli see 2,08 miljonit tonni, siis nüüd peaks see ulatuma 2,25 miljonit tonnini. Riik ise tarbib väga väikse osa toodetud rapsiseemnetest.

See võib tähendada, et Euroopa rapsiseemnete hinnad satuvad täiendava surve alla. Euroopa Liit on suurim Ukraina rapsiseemnete importija.

Pariisis kaubeldavate rapsiseemnete hind langes nädalaga 0,7 protsenti, 341,5 euroni tonnist.

Rapsi hind
Foto: Äripäev AS

UkrAgroConsult teatas, et külvamine oli Ukrainas oodatust suurem ning külvipindala ületas miljoni hektari piiri. Eelmisel nädalal teatas Rahvusvaheline Teraviljade Nõukogu, et Ukraina talirapsi külvamine „ületas ootusi“.

„Samas on praegu temperatuurid palju kõrgemad kui tavapäraselt,“ teatas Nõukogu. „See võib muuta taimed külmakartlikuks, kui ilm järsult muutub.“

Rabobank: Pariisi nisu hind tõuseb 175 euroni tonnist

Rabobank prognoosib, et nisufutuuride hinnad peaksid järgmise 12 kuu jooksul püsima suhteliselt tugevad. USAs peaks hinnad olema 4,5 ja 4,7 dollari vahemikus (buššeli kohta). Põhjuseks eelkõige asjaolu, et eksporditavate varude hulk väheneb esmakordselt kuue aasta jooksul.

„Pariisi nisu peaks 2018. aasta neljandaks kvartaliks tõusma 175 euroni tonnist,“ teatas Rabobank. „Külvipindala kasvab minimaalselt, sest hinnad on väga madalal.“

„USA külvipindala peaks 2018-19 hooajal ulatuma 47 miljoni aakrini. Suur osa põllumaast võetakse lihaveiste kasvatajate poolt üle, sest nisu lihtsalt ei paku kasumit,“ teatas pank.

„USA varud langevad selle tõttu 850 miljoni buššelini. Kui vaadata mujale, siis teiste suuremate eksportijate – Austraalia, Kanada ja Euroopa Liit – on sarnases olukorras.

Commerzbank aga prognoosib, et Euroopa toidunisu kaupleb selle aasta neljandas kvartalis 170 euro juures (tonn).

Sellel nädalal tõusis Pariisis kaubeldava toidunisu hind 0,5 protsenti, 156,5 euroni tonnist. Kui Rabobanki prognoos täppi läheb, siis tähendaks see praeguselt tasemelt 12protsendilist tõusu.

Pariisi toidunisu hind (€/tonn), viimane aasta
Foto: Allikas: Barchart

USAs kallines mais 0,6 protsenti ja kaer lisas 0,4 protsenti. Kummagi buššel maksis reedeks vastavalt 3,55 ja 2,61 dollarit. Töötlemata riisi hind tõusis 4,8 protsenti, 12,14 dollarini. Sojaubade hind tõusis 1,5 protsenti, 9,92 dollarini buššelist.

Euroopa kooritud piima pulbri hind langes 1,4 protsenti ning tonni eest tuleb välja käia 1380 eurot. Robusta kohv kallines 3,5 protsenti, 1806 dollarini tonnist. Kakao tonni eest tuleb välja käia 1962 dollarit ning hind tõusis nädalaga 0,9 protsenti.

Nafta hind tõusis kolme aasta tippu

Nafta hinnad tõusid täna kolme aasta kõrgeima tasemeni, sest USA naftavarud on jätkuvalt langemas ning dollar odavneb, vahendab MarketWatch.

WTI toornafta kallines nädalaga 2,9 protsenti ja Brent lisas 2,1 protsenti. Kummagi barrel maksis reedeks vastavalt 65,28 ja 70,13 dollarit. Brent ületas vahepeal ka 71 dollari taseme. Mõlemad kauplesid nii kõrgel viimati 2014. aasta detsembris.

Energia ja Informatsiooni Administratsioon (EIA) teatas kolmapäeval, et USA naftavarud langesid 19. jaanuariga lõppenud nädalal 1,1 miljoni barreli võrra.

„USA naftavarud on viimase 10 nädala jooksul vähenenud 47 miljoni barreli võrra, mis on viimast hinnatõusu palju toetanud,“ kirjutasid Sevens Reporti analüütikud.

Samas selgus EIA andmetest, et Ühendriikide päevane naftatootmine kasvas 128 000 barreli võrra, 9,878 miljoni barrelini. Mõned analüütikud ütlevad, et see võib hinnatõusule lae ette panna.

„Ühendriikide tootmine läheneb kiiresti 10 miljoni piirile (päevane tootmine) – oodatakse, et selle taseme ületamisel tekivad kauplejate seas negatiivsed meeleolud,“ ütlesid Sevens Reporti kauplejad.

Kindlasti on naftale hoogu juurde andnud ka dollari nõrgenemine. Kui dollar odavneb, siis muutub nafta teiste valuutade kasutajate jaoks atraktiivsemaks.

95 Rotterdami bensiini hind kallines nädalaga 4,8 protsenti, 679 dollarini tonnist. Diislikütuse hind tõusis 3,3 protsenti, 633,25 dollarini tonnist.

Diisli hind
Foto: Äripäev AS

Autor: Mait Kraun, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960