2. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: Euroopas on nisuturg veidi taastunud

Euroopas on nisuturg veidi taastunud ning seda toetab ka Põhja-Ameerikat tabanud kuiv ilm
Foto: Postimees/Scanpix
Nädala börsiuudised: Põhja-Ameerika kuiv ilm toetab nisuturgu; põllumehed võitlevad uue kaubandusleppe vastu; Ladina-Ameerika importtariifide vähendamine ohustab ELi põllumajandussektorit; Saxo Bank: nafta hind võib kukkuma hakata; Commerzbank pessimistlik.

Põhja-Ameerika kuiv ilm toetab nisuturgu

Globaalselt on nisuhindade tõusule kaasa aidanud Põhja-USA kehv ilm. Euroopa puhul tundub, et ELi nisuekspordi prognoos on liiga kõrge ning liidu varud suurenevad veelgi.

Euroopas on nisuturg veidi taastunud ning seda toetab ka Põhja-Ameerikat tabanud kuiv ilm. Tugeva euro mõju on veidi taandunud, sest Donald Trumpi väljaütlemised on dollarit tugevdanud.

Eksporditurgudel on seis kehv. Praegu on Musta mere hinnad 20 dollari võrra odavamad kui Prantsusmaa omad. Samas ostis Alžeeria hiljuti prantslastelt 500 000 tonni nisu.

Vaatamata sellele, et Musta mere piirkonnas on hinnad veidi tõusnud ning nafta hinnatõus on toetanud rubla, on Venemaa nisu jätkuvalt rahvusvahelistel turgudel väga odav.

Kuna rahvusvahelistel turgudel on konkurents suur, siis tõenäoliselt on Euroopa Liidu ekspordiprognoosid liiga kõrged ning see võib põhjustada varude täiendava kasvu.

Euroopa toidunisu hind langes sellel nädalal 0,2 protsenti, 156,25 euroni tonnist. Viimasel ajal on hinnad stabiliseerunud.

Pariisi toidunisu hind (€/tonn).
Foto: Allikas: Barchart.

Teistest toorainetest kallines rapsiseemnete hind 0,4 protsenti, 342,75 euroni tonnist. Kooritud piima pulbri hind langes 1,2 protsenti, 1363 euroni tonnist. Robusta kohvi hind langes 4,3 protsenti ja tonn maksab 1728 dollarit. Kakao kallines aga 3 protsenti, 2021 dollarini tonnist.

USAs kallines maisi hind 1,6 protsenti ja buššel maksab 3,61 dollarit. Kaera hind tõusis 1,9 protsenti, 2,66 dollarini buššelist. Töötlemata riisi kvintali hind tõusis 1,9 protsenti, 12,27 dollarini.

Põllumehed võitlevad uue kaubandusleppe vastu

Euroopa farmerite organisatsioon Copa and Cgeca on alustanud võitlust ELi ja Mercosuri kaubandusbloki leppe vastu, mille kohaselt hakataks Ladina-Ameerikast tooma odavaid toormeid, vahendab agrimoney.

Põllumehed kardavad, et suureneb nii veiseliha, suhkru kui ka linnuliha import. Peamiselt tuleks need Argentinast, Brasiiliast ja Uruguaist. Väidetakse ka seda, et ELi põllumajandusfirmade töökohad on ohus.

Euroopa Liidu kaubandusvolinik Cecilia Malmstrom ja põllumajandusvolinik Phil Hogan kohtuvad Mercosuri bloki välisministritega sellel nädalal ja eeldatavasti sõlmitakse lepe ära. See tähendaks, et näiteks Ladina-Ameerika veiseliha imporditariifid vähenevad. Vastutasuks vähendavad Ladina-Ameerika riigid autode imporditariife.

Ei ole veel teada, kas Suurbritannia selle leppega liitub. Samas on tõenäoline, et britid teevad ELiga sarnase otsuse. Mõlemad pooled on huvi üles näidanud.

Liiga suur eelis

„Euroopa Liit on Mercosuri riikidele andnud põllumajandustoormete puhul liiga suure eelise. Vastu pole sarnases mahus saadud,“ ütles Copa ja Cogeca peasektretär Pekka Pesonen. „Joint Research Centre raportist selgub, et kaubanduslepe läheks Euroopa Liidu põllumajandussektorile maksma 7 miljardit eurot.“

„Suurem osa Euroopa Liidu veiseliha, suhkru, linnuliha ja apelsinimahla impordist tuleb juba sealt,“ lisas ta.

Commerzbank tõstis prognoose, aga on pessimistlik

Commerzbank tõstis maisi, puuvilla ja nisufutuuride hinnaprognoose, aga siiski ollakse pessimistlikud. Rapsiseemnete osas ollakse positiivsed, vaatamata sellele, et prognoose vähendati.

Saxo Bank: nafta hind võib kukkuma hakata

OPEC on lubanud tootmiskärbete kokkulepet pikendada 2019. aastani, varud vähenevad kiiresti ja nõudlus on tugev. Mis võiks valesti minna?

Tegelikult palju asju võib valesti minna, ütles Saxo Banko toorainete strateegia juht Ole Hansen. Ta on mures, et naftahinnad on tõusnud juunist alates rohkem kui 50 protsenti. Peagi võib tema arvates tulla korrektsioon.

„Ma olen turgu jälginud palju aastaid ja kui miski muutub liiga heaks, siis teame, et see lõpeb pisaratega. Turg on viimastel kuudel muutunud liiga perfektseks,“ ütles ta.

„Me nägime eelmise aasta märtsist, kuidas turul tekkis suur optimism ja järsku langes turg 15 protsenti, vaatamata sellele, et prognoosid märkimisväärselt ei muutunud. See võib uuesti juhtuda ja risk kasvab,“ nentis Hansen.

Kui veel juunis kauples WTI toornafta 43 dollari juures, siis praegu kaupleb see 66 dollari lähedal. Brenti toornafta on liikunud 45 dollarilt 70 dollarini. Kallinemise põhjuseks on turu tasakaalustumine.

Hansen arvab, et Brent langeb 60 dollarini barrelist. Ta toob välja kolm riski – USA tootmise kasv, nõudluse kasvu aeglustumine ja spekulatiivsete kauplejate rohkus.

Nädalaga langes Brenti toornafta hind 0,8 protsenti, 69,58 dollarini barrelist. WTI lisas 0,9 protsenti ja barrel maksab 65,85 dollarit.

Rotterdami 95 mootorikütuse hind langes 0,4 protsenti ja tonn maksab 676 dollarit.

Bensiini hind
Foto: Äripäev AS

Autor: Mait Kraun, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960