Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 5. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Teenetemärgid saavad nii põllumehed kui toidutootjad

Valgetähe IV klassi teenetemärgi saab Hans Kruusamägi
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
President Kersti Kaljulaid annab Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva eel riigi teenetemärgid tänuks 166 inimesele, kelle pühendumus oma kutsetööle või kogukonnale on muutnud kogu Eesti elu paremaks. Meie noppisime välja need tublid tegijad, kes oma tegevusega on panustanud maaellu, põllumajandusse, toidutootmisesse ja sektori haridusse ning teadusesse.

„Eesti on see, mis me ise teeme. Eesti on meie kõigi mõtete ja tegude summa. Kõik need inimesed on aidanud kaasa sellele, et Eesti oleks sõbralikum, turvalisem ja edukam. Nad kõik on andnud enam, kui nõuab nende igapäevatöö ja teinud Eestit paremaks,” ütles president Kaljulaid.  

Vabariigi President annab teenetemärgid üle 21. veebruaril Tartu Ülikooli Narva kolledžis.

Valgetähe III klassi teenetemärgi pälvib Eesti Teadusagentuuri juhatuse esimees, ökoloog Andres Koppel, kes on töötanud Eesti Maaülikooli teadusprorektori ning Haridus- ja Teadusministeeriumi kõrghariduse ja teaduse valdkonna asekantslerina. Eesti Teadusagentuuri juhi ja ülesehitajana on ta panustanud nii teaduskorralduse üldisesse arengusse kui ka kvaliteedipõhise teaduskorralduse tagamisse. Kuulub Science Europe juhatusse. Teadlaste Liidu üks käivitajatest.

Valgetähe IV klassi teenetemärgid saavad toidutootjad Veljo Ipits, kes on Salvest ASi nõukogu esimees ja AS Saaremaa Piimatööstuse juhatuse esimees Ülo Kivine.

Ülo Kivine on panustanud piimatootmise jätkusuutliku arengu tagamisse enam kui 25 aastat. Tema eestvedamisel on toimunud oluline areng kodumaise toorpiima väärindamisel, mis on muutnud mitmekesisemaks nii piimatoodete valiku kui võimaldanud siseneda uutele eksporditurgudele. Tema juhtimisel alustati ka saartel toodetud mahepiima väärindamist. Kivine on Eesti Piimaliidu juhatuse liige, Eesti Toiduainetööstuse Liidu juhtkogu liige, EPKK töötleva tööstuse grupi juhatuses, Saaremaa Ettevõtjate Liidu juhatuse liige.

Ka kaks meie suurpõllumeest on medalisaajate nimekirjas

OÜ Simuna Ivax juhataja Hans Kruusamägi on arendanud OÜ Simuna Ivaxi tuntud põllumajandusettevõtteks. Teraviljakasvatuses on pandud suur rõhku rukki kasvatamisele ning Eesti rukki tutvustamisele.

Kõljala Põllumajanduse Osaühingu juht Tõnu Post on lisaks eduka põllumajandusfirma juhi tööle ka Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja nõukogu aseesimees, Saaremaa Piimatootjate ühistu nõukogu esimees ja Eesti Tõuloomakasvatajate Aretusühistu nõukogu liige.

Valgetähe IV klassi teenetemärgi saab Tõnu Post
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Maaülikooli professorid on samuti Valgetähe IV klassi teenetemärgid saajateks

Eesti Maaülikooli emeriitprofessor Anne Luik  on üks esimesi Eesti teadlasi, kes hakkas 20 aastat tagasi uurima ja rakendama põllumajanduses keskkonnasõbralikke meetodeid. Ta on asutanud erialaorganisatsioonid Eesti Mahepõllumajanduse SA ja SA EMÜ Mahekeskus, tema eestvedamisel toimus 2009. aastal Eestis I rahvusvaheline mahepõllumajanduse teaduskonverents. Samuti lõi ta mahestipendiumi fondi, et ergutada mahepõllumajanduse uurimistööd EMÜs.

Eesti Maaülikooli professor, metsateadlane Andres Kiviste on EMÜ metsakorralduse ja metsatööstuse õppetoolis metsandusliku modelleerimise professorina tänaseks välja kujundanud uurimisrühma, mis ühendab klassikalise metsateaduse, biomeetria ja kaasaegse informaatika. Kiviste eestvedamisel on rajatud ja kordusmõõdetakse Eesti metsanduslike püsikatsealade võrgustiku proovitükke, mis lisaks SMI-le on kõrge detailsuse ja täpsusega informatsioon Eesti metsade juurdekasvu dünaamikast.

Valgetähe V klass teenetemärgiga tunnustatakse mesinduse edendajat Aleksander Kilki, kes on Eesti Mesinike Liidu aktiivne juht ja eestvedaja; Eesti suurulukite uurijat Peep Männilit, veterinaari Enel Niini, tänu kellele sai Eesti marutaudivaba riigi staatuse - ta on metsloomade marutaudivastane vaktsineerimise projekti juht ja koordinaator.

Geodeet Andres Rüdja saab teenetemärgi panuse eest integreeritud geodeetiliste võrkude kontseptsiooni loomisesse - tema eestvedamisel toimus riigi geodeetilise põhivõrgu rajamine, tihendusvõrgu rekonstrueerimine, kohalike geodeetiliste võrkude rekonstrueerimine ja rajamine. Ta on osalenud rahvusvahelistes töögruppides ja andnud oma teadmisi edasi kolleegidele ning õpetanud Eesti Maaülikooli ja Tallinna Tehnikaülikooli tudengeid.

Maaparandusinsener Genadi Vassiljev on järjepidevalt juhtinud ja koordineerinud maaparanduse projekteerimist ja ekspertiise ning panustanud inseneride kutseoskuste tõstmisele. Ta on olnud aktiivne registrite, õigusaktide ja juhendmaterjalide väljatöötaja nii enne kui pärast taasiseseisvumist, mis on teinud võimalikuks põllu- ja metsamaa sihipärase kasutamise. Tema töö toel on viljakandvamaks saanud ligi pooled Eesti kuivendatud põllud ja kiirenenud metsade juurdekasv.

Valgetähe V klass teenetemärgi saab ka paljude toidualaste teavituskampaaniate eestvedaja ja ekspordi suurendamise kaasaaitaja Eesti Toiduainetööstuse Liidu juht Sirje Potisepp.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960