9. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

BÖRS: Euroopa Liit lõpetas piima tugiostud

BÖRS: Euroopa Liit lõpetas piima tugiostud
Foto: Postimees/Scanpix
Nädala börsiuudised: La Nina toetab nisu ja sojaubade hinda; piimahinnad tõusid aasta kiireimas tempos; Euroopa Liit loobus piimaturu tugiostudest; nafta hind langes järsult.

La Nina toetab nisu ja sojaubade hinda

Ka veebruari alguses on teraviljaturgudel paremini läinud, sest ilmastikunähtus La Nina mõjutab Argentina saaki negatiivselt, vahendab agrimoney.

Spekulandid on teraviljade osas juba pikka aega olnud negatiivselt meelestatud, sest globaalsed varud kasvavad. Tänavu on langusele panustavate positsioonide võtmine olnud aga küllaltki ohtlik.

Nimelt on Argentinat ja mitmeid USA piirkondi tabanud põud. Alates novembrist on Kansases sajanud vähem kui 20 mm vihma. Kansas on peamine USA osariik, kus nisu kasvatatakse.

Alates 2018. aasta algusest on Kansase nisufutuuride hind tõusnud rohkem kui 9 protsenti.

Argentinas on põud eriti halvasti mõjunud sojaubadele. Paljud analüüsifirmad on hakanud prognoose vähendama. Samas on Brasiilia sojaubade toodang jätkuvalt suur, mis peaks osaliselt Argentina kaotused tasa tegema.

Nisu puhul püsib fookus Venemaa eksporditempol ning Musta mere piirkonna 2018. aasta saagiootused on küllaltki kõrged.

Maailma odraturg on muutumas järjest kitsamaks, sest nõudlus on tugev. Nõudlus tuleb peamiselt Aasiast ja eriti Hiinast.

See nädal oli aktsiaturgude jaoks erakordselt kehv ning see avaldus suuresti ka põllumajandustoormete turul, mis oli tavapärasest volatiilsemad.

Pariisi toidunisu hind kallines 2,2 protsenti ja tonn maksab 159,75 eurot. Kuue kuu graafikult on näha, et hinnad on viimastel nädalatel veidi taastunud. Rapsiseemnete hind tõusis 1,5 protsenti ning tonni eest tuleb välja käia 348 eurot.

Toidunisu hind (€/tonn).
Foto: Allikas: Barchart.

USAs kallines maisi hind 0,8 protsenti ja kaer lisas 1,4 protsenti. Kummagi buššel maksis nädala lõpuks vastavalt 3,64 ja 2,7 dollarit. Töötlemata riis odavnes 0,2 protsenti ja kvintali eest tuleb välja käia 12,35 dollarit. Sojaubade hind tõusis 0,5 protsenti, 9,84 dollarini buššelist.

Nisu kallines USAs aga 6,9 protsenti ning buššel maksab 4,64 dollarit. Kakao odavnes 0,1 protsenti, 2018 dollarini tonnist.

Piimahinnad tõusid aasta kiireimas tempos

Sellel nädalal toimus ka järjekordne GobalDairyTrade (GDT) piimaturu oksjon ning hinnad tõusid viimase 15 kuu kiireimas tempos, sest Uus-Meremaa ilmastikolud on väga vahelduvad.

GDT indeks tõusis teisipäevasel oksjonil lausa 5,9 protsenti. Tegemist on suurima tõusuga alates 2016. aasta novembrist. Tänavu on piimahinnad juba kallinenud 13,5 protsenti.

Peamiselt on piima pakkumist vähendanud Uus-Meremaad tabanud kuiv ilm ning see mõjutab piimatootmist negatiivselt. Uus-Meremaa on maailma suurim piimatootja.

Kooritud piima pulbri hind tõusis 7,2 protsenti ning või lisas 7,6 protsenti. Kusjuures või hinnad on tänavu kallinenud juba ligi 18 protsenti.

Ka Austraalia piimatootmist on seganud kuiv ilm. Commonwealth Bank of Australia analüütik Tobin Gorey ütles, et „ilmamudelid ei prognoosi ka edaspidi märkimisväärset vihma“.

GlobalDairyTrade hinnamuutus.
Foto: Allikas: GDT.

Euroopa Liit lõpetas piima tugiostud

Euroopas on piimahinnad aga jätkuvalt languses, sest Euroopa Liidu tootmine on jätkuvalt kõrge ning seda on toetanud ELi tugiostud, mis nüüd ära lõpetati.

Euroopa põllumajandusvolinik Phil Hogan on aga välja pakkunud, et tootmise kasvu võiks piirata ning tugioste vähendada, sest turule see enam hästi ei mõju.

Nii ka läks ja Euroopa Liit eelmisel nädalal tugioste ei teinud. Tugiostude tõttu on kooritud piima pulbri varud kasvanud 400 000 tonnini. „See survestab märkimisväärselt turgu ja mõjub hindadele negatiivselt,“ ütles Hogan.

„Selleks, et piirata hinnalangust ning põllumeeste kaotusi, siis loobume tugiostudest,“ teatas Euroopa Liit. Kooritud piima pulbri hind pole tänavu kallinenud, nädalaga langes tonnihind 2 protsenti, 1395 euroni.

Kooritud piimapulber
Foto: Äripäev AS

Nafta jaoks oli nädal väga kehv

Nafta jaoks oli see nädal erakordselt halb, sest aktsiaturgude languse tõttu müüsid investorid ka teisi riskantsemaid varasid.

New Yorgis kaubeldavate futuuride hind langes sellel nädalal 7,4 protsenti, sest aktsiaturud kukkusid. Lisaks sellele ilmusid andmed, et USA naftatootmine tõusis uue tipuni. Ka tehniline analüüs viitab nafta odavnemise jätkumisele.

WTI toornafta odavnes nädalaga 8 protsenti ja Brent kaotas 7,5 protsenti. Kummagi barrel maksis reedeks vastavalt 60,49 ja 64,33 dollarit.

„Naftahinnad kukkusid koos aktsiaturgudega,“ ütles UBS Groupi tooraineturgude analüütik Giovanni Staunovo. „Me kaupleme ikka nende tasemete lähedal, aga tuleb jälgida, mis USA turgudel toimub.“

USA tootmine tõusis eelmisel nädalal 10,25 miljoni barrelini päevas, selgub kolmapäeval avaldatud valitsuse andmetest. Arvatakse, et Ühendriikide tootmine kasvab veelgi. Väga kehvasti läks ka energiaaktsiatel, mis kukkusid rohkem kui ülejäänud turg.

Langus avaldus ka bensiini- ja diislihindades. 95 Rotterdami bensiini hind kukkus 6,8 protsenti, 630 dollarini tonnist. Diislikütus odavnes 8,3 protsenti ja tonn maksab 573 dollarit.

Bensiini hind
Foto: Äripäev AS

Autor: Mait Kraun, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960