Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 22. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Fotod: Tammikus OÜ ja Lepikus OÜ avasid uue farmiosa

Kalle Külaotsa firmad investeerisid piimatootmisesse
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Lääne-Virumaal Vinnis avas eile uksed Kalle Külaotsale kuuluv, värskelt uuenduskuuri läbiteinud farmikompleks. Külaots tegeleb piimkarjakasvatusega kahe firma alt - Tammikus OÜ ja Lepikus OÜ. Ühiselt jagatakse ka mitmest hoonest koosnevat farmikompleksi, kus ühes osas on piimakari, teises osas noorkari.

Kõik asjad on tulnud tasapisi. Piimakarjakasvatusega alustati 1995. aastal 135 holsteini lehmaga, toodang oli toona veidi üle 3000 kilo. „Nüüd on kari poole suurem jäädes 450 piimalehma kanti, koos noorkarjaga on veidi alla 900 looma. Ja piimatoodang on kasvanud juba mitmekordselt,“ on farmi juht Monika Kupp tehtuga rahul.

Pool kompleksist on nüüdseks renoveeritud, aga teine osa peab ootama oma järge. Kalle Külaots loodab, et asjad võtab üle tema poeg, kes hetkel Maaülikoolis õpib. „Vähemalt on koht, kust alustada ja edasi minna,“ sõnas Külaots.

Ettevõtete juhi sõnul sai just läbi pangalaen, mis viis aastat tagasi sai võetud ühe laudaosa ja lüpsiplatsi rekonstrueerimiseks. Üldse ongi viimased viis aastat läinud pideva ehituse ja asjade paremaks tegemise suunal.

Mõlemasse lauta paigaldati ventilatsioonisüsteem: CRAW ventilatsioonikardinad ja VPT ventilatsioonipaneelid.

Samuti on mõlemas laudas uus AKD kettskreepersüsteem sõnnikueemaldamiseks.

Lepikuse laudas on asemetel madratsid ja Tammikus kummimatid.

Lepikuse lauta paigaldati veel aktiivsusmõõteüsteem, õõtsuvad sügamisharjad ja automaatne sõravann AFB1000.

Kõik need tooted tarnis ja hooldusteenust pakub DeLaval OÜ.

 

Eile avatud uue laudaosa ehitustööd tegi Mapri OÜ, sisustasid Fesma Alu OÜ ja DeLaval OÜ. „Eelmise lüpsilauda osa laen sai läbi ja nüüd otsustasime võtta uue laenu ja abiks oli ka PRIA toetus. Maksma läks uus osa meil kokku 1,46 miljonit eurot, sellest 400 000 euro osas saadi abi toetusena PRIAlt. Ja eks natuke on ka ise juurde tulnud panna oma varudest,“ rääkis Külaots. „Uus lüpsilauda osa on avar ja loomi mahub sinna 300. Sisustuse ja farmitehnika tegi meile DeLaval, kelle tööga ja teenindusega oleme rahul. Uue lauda lõastuse ja asemed tegi Fesma Alu. Uues osas on meil kasutusel madratsid, need pidid olema paremad, kui matid. Üks looma ase läks maksma 160 eurot, see on küll kallis investeering, aga tagab loomade heaolu. Ka poegimislaut on nüüdsest tasemel.“

Pikemalt Kalle Külaotsa farmidest saad lugeda Äripäeva märtsi kuu põllu- ja metsamajanduse erilehest, mis ilmub 15.03.

Tammikus OÜ ja Lepikus OÜ
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960