23. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: IGC vähendas maailma teraviljatoodangu prognoosi

Börs: IGC vähendas maailma teraviljatoodangu prognoosi
Foto: Postimees/Scanpix
Nädala börsiuudised: Euroopa teravilju ohustab külmalaine; maailma teraviljaturud on kallinema pannud ilmaprobleemid; IGC vähendas maailma teraviljatoodangu prognoosi; Commerzbank: kohvil ja kakaol läheb hästi, suhkur hakkab odavnema; piimahinnad langesid veidi.

Euroopat ohustab külmalaine

Maailma teraviljaturgusid on jätkuvalt mõjutamas Lõuna-Ameerika ja Põhja-Ameerika ilmastikuolud. Euroopas oodatakse aga järgmise paari päeva jooksul väga külma ilma, mis võib põllukultuure kahjustada.

Oma mõju on avaldanud ka euro nõrgenemine, mis on kaasa aidanud toidunisu hinnakasvule. Mandri-Euroopase peaks paari päeva jooksul jõudma väga külm ilm, mis tekitab turuosaliste jaoks muret. Ohus on nii teraviljad ise kui ka logistika. Veel ei ole kindel, kui suurt kahju võib see tekitada.

Mõned räägivad sellest, et osades piirkondades Euroopas pole jätkuvalt lumekatet ning sademeterohke ilma ja plusskraadide järel võib tekkida tugev jäätumine. Kindel on aga see, et Põhja-Euroopas ei ole külm ilm probleeme tekitanud.

Poolas, Saksamaal ja Prantsusmaal võib temperatuur langeda alla 10 miinuskraadi.

Toidunisu hind kallines Pariisis 1,9 protsenti, 163,25 euroni tonnist. Rapsiseemnete tonnihind kasvas 2 protsenti, 354,75 euroni.

Toidunisu hind (€/tonn).
Foto: Allikas: Barchart

Kardetakse Argentina pärast

Üleüldiselt võib öelda, et teraviljaturge on kõrgemale viinud mured ilma pärast. Kõige enam kardetakse Argentina pärast, kus põud valitseb juba mitmendat nädalat järjest. Suurt vihma ei oodata. Kõrged temperatuurid tekitavad samuti probleeme. Maisi koristamine on riigist just alanud ning saagikus on tavapärasest tunduvalt väiksem.

Nisu puhul on tähtis uudis see, et Venemaa ekspordihinnad jätkavad tõusu. Nädalaga on need kallinenud umbes 3 protsenti ning jõudnud kahe ja poole aasta kõrgeima tasemeni.

Tugevnev rubla, korralik globaalne nõudlus ja tormine ilm eksporditerminalides aitavad hindu tõsta. Venemaal on praegu maailma kõige odavam nisu.

„Üleüldiselt võib öelda, et ebasoodsad olud on maailma teraviljaturge raputanud ja see võib turgu kitsendada,“ ütles ODA analüütik Rubert Somerscales portaalile agrimoney. „Maailma nõudluse ja pakkumise tasakaal peaks järgmisel hooajal muutuma, mille tõttu peaksid põllupidajad oma nisu saama kõrgema hinnaga müüa.“

Piimahinnad langesid veidi

Sellel nädalal toimus järjekordne GlobalDairyTrade piimahindade oksjon, kus GDT indeks odavnes 0,5 protsenti. Enne seda olid hinnad kolm oksjonit järjest kallinenud.

GDT indeksi hinnamuutused.
Foto: Allikas: GDT.

IGC vähendas maailma teraviljatoodangu prognoosi

Rahvusvaheline Teraviljade Nõukogu (IGC) vähendas 2017-18 hooaja teraviljade toodanguprognoosi. Ühtlasi muutub turg nende sõnu „kitsamaks“.

Teraviljatoodangu prognoosi vähendati 6 miljoni tonni võrra, 2,094 miljardi tonnini. Võrreldes eelmise hooajaga langeks sellisel juhul toodang 56 miljoni tonni võrra.

„Peamiselt on põhjus selles, et Argentinas, Brasiilias ja Lõuna-Ameerikas on maisitootmine olnud kehvem,“ teatas IGC.

Commerzbank: kohvil ja kakaol läheb hästi, suhkur hakkab odavnema

Commerzbank prognoosib, et kohvi hinnad peaksid nüüd tõusma hakkama, suhkru osas ollakse aga pessimistlikud, vahendab agrimoney.

Pank prognoosib, et arabica kohvi nael peaks selle aasta neljandas kvartalis maksma 140 dollarisenti. Detsembrikuu futuurid kauplevad praegu 128,8 sendi juures. Robusta kohvi hind peaks 2018. aasta viimase kolme kuu jooksul olema keskmiselt 1900 dollarit tonnist. Novembrikuu futuur kaupleb praegu 1774 dollaril.

Pank tõi välja, et Rahvusvaheline Kohviorganisatsioon vähendas kaks nädalat tagasi järsult kohvituru ülejäägi prognoose. Selleks hooajaks (17/18) prognoositakse isegi väikest defitsiiti.

Robusta kohvi hind on viimase kuue kuu jooksul tublisti odavnenud, aga viimase paari kuu jooksul on toimunud tagasihoidlik taastumine.

Suhkru hindade taastumine „pole võimalik“

„Praegu on näha, et suhkruturul on suur ülejääk. Mitte ainult käesoleval hooajal, aga tõenäoline, et ka 2018-19 hooajal. See muudab igasuguse hindade taastumise sisuliselt võimatuks. Seda muidugi juhul, kui pakkumise poole pealt ei tule väga halbu uudiseid.“

Nafta hinna tõusid

Nädala lõpus hakkas nafta hind tõusma, sest USA naftavarud vähenesid.

Analüütikute üllatuseks teatas USA Energia Informatsiooni Administratsioon (EIA) riigi naftavarude 1,616 miljoni barreli suurusest vähenemisest. See pani nafta hinna tõusma, vahendab MarketWatch.

Lisaks jätkasid möödunud nädalal langust ka Oklahoma osariigis Cushingis asuvad naftavarud, kahanedes 2,7 miljoni barreli võrra. Langust ei suutnud peatada isegi rafineerimistehaste tehnilise hoolduse hooajaga peagi kaasnev väiksem nõudlus.

Brenti toornafta lisas nädala lõikes 2,3 protsenti ja WTI lisas 1,7 protsenti. Kummagi barrel maksis reedeks vastavalt 66 ja 62,47 dollarit.

Rotterdami 95 bensiini hind langes aga 2,8 protsenti, 588 dollarini tonnist. Diislikütus kallines 1,3 protsenti, 580 dollarini tonnist.

Autor: Mait Kraun, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960