Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 23. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Natura hüvitist saab vaid elektrooniliselt

Natura hüvitist saab vaid elektrooniliselt
Foto: Postimees/Scanpix
Maaeluministeerium teatas, et uuest aastast muutus otse- ja üleminekutoetuste taotluste esitamine elektrooniliseks, et muu hulgas lihtsustada taotluste esitamist. Sama muudatus ootab ees ka metsatoetusi.

2018. aastast saab otse- ja üleminekutoetusi taotleda konkreetse toetuse taotlusperioodil vaid Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Ameti (PRIA) elektroonilise e-teenuse keskkonna (e-PRIA) kaudu. Kokku muutus toetuste taotlemise ja menetlemise kord viies maaeluministri määruses.

Taotlemine lihtsustub

Maaeluminister Tarmo Tamm ütles aasta alguses pressiteate vahendusel, et muudatused tehti lähtuvalt avalike teenuste arendamise eesmärgist osutada teenuseid kiiresti ja võimalikult väikese halduskoormusega. „Suurim kasu taotlejale on see, et tänu PRIA e-teenuse keskkonnas toimuvatele automaatsetele kontrollidele on taotlejal võimalik taotluse täitmisel teada saada vigadest või puudustest taotlusel ja need kohe ka ära parandada, vältides seeläbi hilisemaid võimalikke toetussummade vähendamisi,“ selgitas Tamm.

Muutub ka metsatoetuste taotlemise kord

Sarnaselt põllumajandustoetustele, muutub sellest aastast elektrooniliseks ka Natura metsahüvitise ja tõenäoliselt ka metsahoolduseks toetuse taotlemine. Natura metsatoetust, hüvitist Natura 2000 võrgustiku alal ja väljaspool Natura alasid asuvates sihtkaitsevööndites saamata jäänud tulu eest saab tänavu küsida 4.-23. aprillini. Noores metsas hooldusraiete tegemiseks saab toetust taotleda juuni alguses.

Andmed on eeltäidetud

Natura hüvitise küsimisel läbi e-PRIA portaali pole vaja maa-ameti kaardiserveri kaardilt endale kuuluvaid toetusõiguslikke metsaalasid otsida ega andmeid taotluse vormile ümber kirjutada. E-PRIA portaali sisenedes on taotlus juba vaikimisi täidetud metsaomanikule kuuluvate toetusõiguslike aladega. Metsaomanik saab vajadusel korrigeerida pindala ja lisada juurde metsaalasid. Puuduoleva ala lisamiseks tuleb sisestada e-PRIA portaalis katastritunnus, süsteem leiab ala kaardilt üles ja lisab ise taotlusesse kaardilt saadud metsaala numbri, ala pindala ja kaitsevööndi info.

Vaja toimivat ID-kaarti või mobiil-ID-d

E-taotluse esitamiseks on vaja toimivat ID-kaarti või mobiil-ID-d. Soovitame taotlejatel juba varakult veenduda, kas elektroonilised autentimisvahendid on töökorras. Kõige mugavam on ID-kaarti uuendada oma arvutis. Selleks tuleb vajalik tarkvara veebilehelt https://installer.id.ee/ alla laadida ja jälgida juhiseid.

Kui mingil põhjusel kauguuendamine ei õnnestu või ei ole seda võimalik teha, saab ID-kaarti uuendada Politsei- ja Piirivalveameti (PPA) teenindustes. ID-kaardi tõrgeteta kasutamiseks on oluline kasutada kõige uuemat ID-kaardi tarkvara ning uusimaid operatsioonisüsteeme. Peatatud sertifikaatidega ID-kaarte saab uuendada 31. märtsini. 1. aprillist sertifikaadid tühistatakse ning ID-kaardi elektrooniliseks kasutamiseks tuleb taotleda PPA-lt uus kaart.Abistajaid jätkub

Metsatoetuste taotlemisel saab abi küsida kohalikest metsaühistutest või Erametsakeskuse töötajatelt. Aprillis abistab Erametsakeskus e-taotluste täitmisel nii uues Rapla kontoris kui Tallinnas Mustamäe teel avatavas teeninduspunktis. Samuti aitavad metsaomanikke piirkondlikud metsaühistud üle Eesti.

Kogu info Natura hüvitise küsimise kohta ja täpsemad juhendid e-PRIA veebiteenuse kasutamiseks leiab erametsaportaalist www.eramets.ee juba kevadel.

Allikas: SA Erametsakeskus

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960