Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 6. märts 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põrsaste „lastetoast“ sõltub toidulauale jõudva sealiha kvaliteet

Põrsaste „lastetoast“ sõltub toidulauale jõudva sealiha kvaliteet
Foto: HKScan Estonia
Poelettide ees valikuid tegev tarbija ei lähtu enam vaid hinnast ja pakendile märgitud koostisosadest, vaid ka sealiha päritolust ja sellest, kui vastutustundlikult suhtub tootja loomade elustandarditesse.

„See, millised elutingimused tagatakse sigadele alates sünnihetkest ning milline on loomade toidulaud terve nende elu vältel, määrab ära meie toidulauale jõudva liha kvaliteedi,“ kinnitas Eesti suurima seakasvatusettevõtte Rakvere Farmid seakasvatusdivisjoni direktor Daniel Frydendal.. Esmatähtis on tagada, et sead tunneksid end mõnusalt – neil peab olema ruumi ringi liikuda, püherdada ja pidev ligipääs toidule ja veele. „Loomade heaolu on täna ja tulevikus tarbijate silmis üha olulisemal kohal, mistõttu peavad tootjad suhtuma sellesse suure vastutustundlikkusega,“ sõnas ta.

Tema sõnul tagatakse Rakvere sealiha kvaliteet järgides sigade pidamisel kolme põhimõtet:1. Luksuslik „lastetuba“ põrsastele

„Stressivabaks elamiseks luuakse põrsastele spetsiaalne avar põrsasulg. See koosneb kolmest eraldi alast, mida põrsad ise väga korrektselt lahus hoiavad – tagumine põrandakütte ja katusega lesimisala, keskmine söömisala ja sulu eesosas nii-öelda potilkäiguala,“ selgitas Frydendal.

2. Rikkalik ja kvaliteetne söögipoolis. Elutingimustega võrdselt olulist rolli mängib Frydendali kinnitusel korralik ja toitev sööt, mis mitte ainult ei taga põrsale maitseelamuse ja hea tervise, vaid määrab ära ka selle, kui kõrge kvaliteediga on sealiha. „Selleks, et meie tarbijad saaksid kvaliteetset liha, peavad meie sead saama kvaliteetset toitu, milles kõik vitamiinid ja mineraalained on õiges vahekorras,“ sõnas ta.

„See, mida oma loomadele söödame, jõuab loomakasvatussaadusena meie toidulauale tagasi – mistahes kõrvalekalded sigade toidusedelis väljenduvad kiiresti loomade terviseprobleemides ning toodete kvaliteedis. Seetõttu pakume sigadele Eestimaa talunike kasvatatud ja kontrollitud kvaliteediga teraviljast kõrge toiteväärtusega mineraalainetega rikastatud jõusööta, mida iga siga saab vastavalt oma vanusele ja kehakaalule,“ rääkis Frydendal.

3. Tipptasemel tervishoid. Rakvere Farmide loomade eest kannab teiste seas hoolt ka veterinaararst. Ta jälgib loomi iga päev tähelepanelikult, et märgata võimalikke muutusi, mille põhjustajateks võivad olla terviseprobleemid. Lisaks järgitakse farmides ravimite vastutustundlikku kasutamise põhimõtteid, mis tähendab, et sead saavad ravimeid ainult siis ja ainult nii palju, kui nad seda vajavad.

„Kui mõni loom peaks haigestuma, saab ta veterinaararsti ettekirjutusel vajaliku ravi, pärast mida kehtib veel tapakeeld tagamaks, et ükski ravimijääk ei jõuaks inimese toidulauale. Levib palju müüte, nagu antaks sigadele kasvustimulaatoreid ja hormoone, kuid tegelikult keelavad Euroopa Liidu õigusaktid igasuguste selliste ainete kasutamise loomade kasvatamisel. Rakvere Farmides kehtib selliste ainete suhtes täielik nulltolerants, kasvatame oma sigu viisil, mis on neile võimalikult loomuomane,“ selgitas Frydendal.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960