Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 9. märts 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maaeluminister Tamm: ressursse tuleb kasutada säästvalt

Maaeluminister Tamm: ressursse tuleb kasutada säästvalt
Foto: Postimees/Scanpix
Koostöös teiste tarneahela osapooltega peame tegelema ringmajandusega, kus ühe tootmisprotsessi jäätmed ja kõrvalsaadused on sisendiks teisele, ütles maaeluminister Tarmo Tamm Võrumaal toimuval rahvusvahelise energiasäästu konverentsil.

„Põllumajanduse jaoks tähendab ringmajandus energia, vee ja toitainete säästmist ning jätkusuutlikku biomassi tootmist, millega kaasneb märkimisväärne majandus- ja keskkonnakasu ning põllumajandus on juba teinud siin suuri edusamme,“ ütles minister Tarmo Tamm. „Koostöös teiste tarneahela osapooltega, esmatootjast tarbijani, saame minimeerida toidu kadu ja raiskamist, viimase puhul on oluline ka tarbijate käitumise muutumine.“

Ministri sõnul toetab ministeerium asjakohaseid poliitikameetmeid ringmajanduse ja taastuvenergia kasutamise osatähtsuse tõusu poole liikumiseks. „Maaelu arengukava põllumajandusettevõtete tulemuslikkuse parandamise meetme kaudu pole bioenergia tootmisesse investeerimine seni populaarne olnud, aga majandustegevuse mitmekesistamise meetme kaudu on investeeritud taastuvenergiaga seotud projektidesse 5,7 miljonit eurot,“ ütles Tamm.

Maaelu arengukava 2014-2020 sisaldab kaht meedet, millest on võimalik investeeringuid toetada: investeeringud põllumajandusettevõtte tulemuslikkuse parandamiseks ja investeeringud majandustegevuse mitmekesistamiseks maapiirkonnas mittepõllumajandusliku tegevuse suunas.

Tulemuslikkuse parandamise meetmest on toetust saanud üks taotleja 2015. aastal 500 kw võimsusega kuumaõhukatla ja etteandesüsteemide ostmiseks. Majandustegevuse mitmekesistamise meetmega toetati 2017. aasta lõpuks kokku 66 taastuvenergiaga seotud projekti summas 5,7 miljonit eurot. Neist projektidest 58 olid seotud päikeseenergia tootmisega, päikesepaneelide paigaldamise või päikeseelektrijaama rajamisega. Kaheksa projekti korral investeeriti bioenergia tootmisesse (puiduküttel katelde paigaldamine).

Maaeluminister Tarmo Tamm tegi Võrumaa kutsehariduskeskuses toimuval rahvusvahelise energiasäästu konverentsil ettekande „Eesti energiasäästu eesmärgid ja tegevused“. Samuti külastas minister Võrumaal asuvaid kitsekasvatusega tegelevat Kolotsi talu ja valmistoitude tootmisega tegelevat ettevõtet Trad.Taste.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960