Autorid: Väinu Rozental, Marge Ugezene • 12. märts 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tartu Mill mõisteti õigeks, Dulub ja Saar süüdi

Leonid Dulubile mõistis kohus nelja-aastase tingimisi vangistuse koos nelja aasta pikkuse katseajaga.
Foto: Äripäev AS
Tartu maakohus mõistis maksupettuse kriminaalasjas Tartu Milli õigeks, Leonid Dulub ja Priit Saar mõisteti süüdi kuritegelikku ühendusse kuulumises.

Leonid Dulubile mõistis kohus nelja-aastase tingimisi vangistuse koos nelja aasta pikkuse katseajaga. Priit Saarele mõistis kohus kolmeaastase tingimisi vangistuse koos kolme aasta pikkuse katseajaga. Karistusaja hulka arvatakse Dulubil juba eelvangistuses ära kantud kolm kuud ja 28 päeva ning Saarel kaks päeva.

Kohtunik Ingeri Tamm põhjendas meeste tingimisi karistusi sellega, et ehkki Leonid Dulubil oli maksupettuse skeemis oluline roll kanda, on ta seni olnud karistamata isik. "Pärast kahtlustuse saamist kuni käesoleva ajani ei ole Dulub mingeid kuritegusid toime pannud. Seetõttu pidas kohus võimalikuks Dulubi karistada tingimisi," ütles Tamm. Priit Saare roll oli antud süüdistuses kõige väiksem ja temale määras kohus madalaima karistusmäära, mida antud paragrahv võimaldab määrata.

Menetluskuludena peavad Dulub ja Saar tasuma 1250 eurot. Süüdistatavate osalise õigeksmõistmise tõttu peab Eesti vabariik pärast otsuse jõustumist hüvitama valitud kaitsjatele makstud tasu katteks Tartu Millile 39 774, Dulubile 3640 ja Saarele 588 eurot.

Kohus ei tuvastanud olemasolevaid tõendeid hinnates, et Dulub oleks Tartu Milli ostujuhi ja juhtivtöötajana tegutsenud maksukohustuse vähendamise eesmärgil ja Tartu Milli huvides.

Kohus leidis, et Dulub ja Saar kuulusid mõlemad varem süüdi mõistetud isikute poolt 2012. aastal moodustatud kuritegelikku ühendusse, mille eesmärk oli maksupettuste toimepanemine peamiselt Lõuna-Eestis. See oli püsiva liikmeskonnaga ja tegutses kuni liikmete kinnipidamiseni oktoobris 2013. Kõigil liikmetel oli kindel roll ja nad andsid sellest tuleneva panuse ühenduse eesmärkide realiseerimisel.

Dulub jagas muuhulgas ühenduse liikmele infot teravilja ja rapsi hindade kohta, korraldas vilja nõuetekohase vastuvõtmise Tartu Millis ning esitatud arvete kiire tasumise. Ta sai kuritegelikult ühenduselt tasu alates 2012. aasta augustist vähemalt 2 eurot igalt viljatonnilt, mis õnnestus Tartu Millile selliselt müüa.

Saar aitas leida võimalikke teraviljamüüjaid ning oli osade variäriühingute asutaja ja juhatuse liige. Samuti vahendas ta kuritegelikule ühendusele viljamüüjate esitatud arveid ja infot ning sai selle eest tasu.

Lõuna ringkonnaprokuratuur teatas, et kavatseb otsuse edasi kaevata.

Prokuratuur süüdistas Tartu Milli käibedeklaratsioonides valeandmete esitamises, mille tulemusena jäi riigile laekumata käibemaksu üle 1,2 miljoni euro. Süüdistuse järgi esitas Tartu Mill käibedeklaratsioonides valeandmeid 2012. aasta jaanuarist kuni 2013. aasta septembrini. Ettevõtte selleaegset ostujuhti Dulubi süüdistati kaheksaliikmelise kuritegeliku ühenduse, sh Saare kaasabil valeandmete esitamise organiseerimises.

Kohtueelse menetluse raames kogutud tõendid viitasid sellele, et ühenduse liikmed kasutasid üle 30 variäriühingu, mille kaudu näidati tegelikult mittetoimunud tehinguid. Nende näilike tehingute eest koostati Tartu Millile võltsarveid, mille alusel kandis süüdistatav kuritegeliku grupi kontrolli all olevatele variäriühingutele raha.

Sel viisil varjati tehinguid Tartu Milli ja tegelike teraviljamüüjate vahel. Süüdistuse järgi jõudis võltsarvete alusel üle kantud raha sularahana tagasi ühenduse liikmeteni, sh ostujuhini. Sularaha kasutati tegelikele teraviljamüüjatele vilja ja rapsi eest tasumiseks ning kuritegeliku ühenduse tegutsemise rahastamiseks, sh nende liikmetele tasumiseks.

Tartu Milli õigusnõustaja Ivo Raudjärv avaldas õigeksmõistva otsuse üle rahulolu. "Kui te oleksite olnud kogu selle kohtuprotsessi aja siin saalis, siis ei oleks see otsus teile üllatuslik," rääkis Raudjärv. "Tartu Mill on algusest peale ühtemoodi väljendanud ennast ja täpselt nii ka oli. Kuritegelik ühendus pani need teod toime."

Raudjärv ütles, et tegevus, millega Tartu Milli endine ostujuht Leonid Dulub oli seotud, oli Tartu Millile kahjulik. „Ei olnud mingit loogilist põhjendust, miks Tartu Mill oleks pidanud neid tegusid toime panema," lausus ta. "See, et kuritegeliku ühenduse tegudega seoti Tartu Mill, on täiesti kunstlik. Meie hinnangul on see ühe prokuröri isiklik soolo. Ja kui prokurör ajab täiesti arusaamatut jonni, siis nii on, et tuleb kohtus ära käia."

Tartu Milli juhatuse esimees Uuno Lausing ütles pressiteate vahendusel, et kohtu otsus oli õige, kuna ostujuht võttis juhatuse selja taga altkäemakse ning selle tõttu ei saa nuhelda tervet ettevõtet ja selle töötajaid.

Lausingu sõnul on Tartu Mill kannatanud kurjategijate ning prokuröri tegevuse tõttu nii rahalist kui ka moraalset kahju. Selle tõttu jäi ettevõttel ära suur välisinvesteering.

Lausing uskus 2014. aastal siiralt, et pärast skeemi autorite ülestunnistusi prokuratuur mõistab, et Tartu Mill on selles asjas kannatanu, kelle tagant on töötaja varastanud ja kahtlustusest Tartu Milli suhtes loobutakse. "Üllataval kombel läks aga teisiti," teatas Lausing.

Lausingu sõnul ei olnud Tartu Milli juhtkond ega ükski teine töötaja teadlikud ostujuhi Leonid Dulubi koostööst kurjategijatega. "Tööandjana polnud meil mingit võimalust ostujuhi tegevust avastada," ütles ta. "Need olid tavapärased tehingud, tavapärastelt hankijatelt, keda, muide, oli korduvalt kontrollinud ka maksuamet. Ostetud kogus oli vaid mõni protsent meie ostumahust, tegu oli kolme hankijaga sadade vilja müüjate hulgast."

Prokurör taotles 10 miljoni euro suurust karistust

Jaanuari keskel toimunud kohtuvaidluses taotles Lõuna ringkonnaprokurör Marek Vahing Priit Saarele tingimisi nelja-aastast vangistust nelja-aastase katseajaga, Leonid Dulubile üheksa-aastast vangistust ning Tartu Millile juriidilise isikuna rahalist karistust 10 miljonit eurot, kirjutas ERR. Süüdistatavate kaitsjad palusid kohtul nende kaitsealused kogu süüdistuse ulatuses õigeks mõista.

Esialgu samas kriminaalasjas Meelis Jürimäele esitatud süüdistus eraldati möödunud sügisel üldmenetlusest eraldi menetlemiseks kokkuleppemenetluses. Tartu maakohus tunnistas ta eelmise aasta novembris süüdi kuulumises kuritegelikku ühendusse ja kaasaaitamises maksuhaldurile Tartu Milli maksudeklaratsioonides valeandmete esitamisele. Talle mõistis kohus kolmeaastase tingimisi vangistuse kolmeaastase katseajaga. 2014. aasta alguses mõistis Tartu maakohus kokkuleppemenetluses süüdi kuus ülejäänud kuritegeliku ühenduse liiget.

Loe artiklit täismahus Äripäeva veebist.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960