Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 14. märts 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Valminud on nõuandeteenistust käsitlev uuring

Valminud on nõuandeteenistust käsitlev uuring
Foto: Äripäev AS
7. märtsil Maaeluministeeriumis toimunud teadmussiirde komisjonil tutvustati põllumajanduse nõuandeteenistuse uuringut, mille viis läbi Tallinna Ülikool.

Kokku osales uuringus 144 ettevõtjat, kellest 111 olid Maaelu Edendamise Sihtasutuse (MES) kliendid. Teised olid kasutanud teiste pakkujate teenuseid. Kolmandik vastajatest oli kasutanud ka mittetoetatavat nõuandeteenust.

Ettevõtted kasutavad tavaliselt ühte konsulenti, kellega on pikaajaline koostöö. MESi poolt pakutavat nõustamisteenust peetakse heaks. 144 vastajast 29 esitas sisulisi ettepanekuid nõuandesüsteemi muutmiseks, kuid enamus ettepanekuid olid seotud teatud detailidega nõuande pakkumisel. Oli ka ettepanekuid muuta nõuandesüsteem selliseks, nagu see oli enne MESi poolt pakutava nõustamise käivitamist. 75% vastajatest on toetatud nõuande pakkumine oluline, 90% vastajatest kasutaksid ka tulevikus nõuandeteenust.

Uuringu käigus küsitleti ka konsulente, nii MESi kui vabaturu konsulente. Ligi pooled konsulentidest arvavad, et praegune süsteem on hea, kolmandik praeguse süsteemiga rahul pole.

Fookusgruppide intervjuud näitasid, et ettevõtjate ühenduste fookusgrupp praeguse süsteemiga rahul ei olnud, MES konsulentide fookusgrupp oli süsteemiga rahul. Üldiselt polnud häälestust, et süsteemi tuleks täielikult muuta, pigem leitakse, et süsteemi tuleks täiustada.

Lähtudes läbi viidud küsitluste ja fookusgruppide tulemustest teevad uuringu läbiviijad järgmised soovitused nõustamise võimalikuks kohandamiseks:

• Konsulentide tegevuse ja nende uue põlvkonna pealekasvu jaoks piisava tegevuskeskkonna stabiilsuse tagamiseks lähtuda tänasest nõustamise korraldusest ja seda vajalikes aspektides kohandada.• Luua võimalused konsulentide tegutsemiseks läbi juriidiliste isikute (ettevõtted, MTÜd) või FIEna toetatud nõustamise pakkumisel.• Koostöös ettevõtjate ühendustega määratleda toetatud nõustamise kohapealse kättesaadavuse vajadus maakondades ja selle rahuldamise viis.• Töötada välja konsulentide ühise infobaasi kontseptsioon ja asuda seda arendama.• Luua õiguslikud võimalused erinevate nõustamise vormide ettevõtjate vajadustele vastavaks paindlikuks rakendamiseks.• Suurendada täiendkoolituste uuenduslikkust, elulähedust, suunatust erialakompetentsile ning konsulentide individuaalsetele vajadustele.• Muuta toetatud nõustamise rahastamise korraldus eeskätt tulemustele orienteerituks, jättes toetuse taotlejale senisest suurema vabaduse raha kasutamisel.

Allikas: Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960