Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 19. märts 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Otsitakse kokkulepet ÜPP tuleviku järelduste osas

Otsitakse kokkulepet ÜPP tuleviku järelduste osas
Foto: Postimees/Scanpix
Brüsselis toimuval põllumajandus- ja kalandusnõukogu istungil soovitakse jõuda kokkuleppele ühise põllumajanduspoliitika tuleviku järelduste osas.

Maaeluminister Tarmo Tamm osaleb täna Brüsselis toimuval Euroopa Liidu põllumajandus- ja kalandusnõukogu istungil. Märtsikuise kohtumise keskmes on taas Euroopa Liidu ühise põllumajanduspoliitika (ÜPP) tulevik. Kohtumise eesmärk on vastu võtta Euroopa Liidu Nõukogu ÜPP-teemalised järeldused.

Järeldustele sisendi saamiseks on ÜPP teemadel arutletud nii jaanuari ja veebruari põllumajandus- ja kalandusnõukogu istungil kui ka kõikidel seni toimunud põllumajanduse erikomitee istungitel. Järeldustest peaks saama ELi nõukogu poolne sisend Euroopa Komisjonile järgmise programmiperioodi ÜPP õigusaktide ettepanekute koostamisel. Euroopa Komisjoni 2018. aasta tööplaani kohaselt on õigusaktide ettepanekuid oodata juunis.

Maaeluminister Tarmo Tamme sõnul on eesistujariik Bulgaaria teinud järelduste koostamisel ära väga suure töö ja koondanud kokku liikmesriikide erihuvid. „Eesti jaoks on jätkuvalt prioriteetne otsetoetuste ühtlustamine liikmesriikide vahel. Euroopa Liidu siseturu tõrgeteta toimimiseks tuleb tagada võrdsed konkurentsitingimused kõikidele liidu põllumajandustootjatele ning see peab kajastuma ka nõukogu järeldustes. Ilma meie põllumehe jaoks võrdsemate otsetoetuste kohta jõulist sõnumit andmata on meil keeruline järeldustega nõustuda,“ märkis minister Tamm. „Töötame selle nimel, et järgmisel programmiperioodil oleks meie põllumehele tagatud võrdsed toetustingimused. Eelmisel nädalal allkirjastasime koos Läti, Leedu ja Poola kolleegidega ühise põllumajanduspoliitika tuleviku teemalise deklaratsiooni, mida täna koos ÜPP järeldustega arutatakse,“ lisas minister Tamm.

Euroopa Komisjon annab istungil ka ülevaate kalalaevade ohutustingimusi puudutavate rahvusvaheliste instrumentide rakendamisest ning Tšehhi delegatsioon tutvustab 10 liikmesriigi (Austria, Horvaatia, Tšehhi, Saksamaa, Ungari, Poola, Slovakkia, Rumeenia, Sloveenia, Hispaania) esitatud ühisdeklaratsiooni, mis rõhutab magevee vesiviljeluse olulisust Euroopa Liidus pärast 2020. aastat.

Nõukogu raames osaleb maaeluminister Tamm ka Euroopa Demokraatide ja Liberaalide Liidu fraktsiooni kohtumisel ning Maaeluministeeriumi kalanduspoliitika ja välissuhete asekantsler Olavi Petron kohtub Euroopa Komisjoni merendus- ja kalandusasjade peadirektoraadi peadirektori Jo?o Aguiar Machadoga.

Maaeluministrit saadavad nõukogu istungil põllumajandus- ja maaelupoliitika asekantsler Marko Gorban, kalanduspoliitika ja välissuhete asekantsler Olavi Petron ning eurokoordinatsiooni osakonna peaspetsialist Mihkel Kärg.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960