Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 23. märts 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

IT-lahendused põllumeestele abiks

IT-lahendused põllumeestele abiks
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Põllumeestele mõeldud tarkvara uus funktsioon kontrollib automaatselt vastavust PRIA toetuste nõuetele.

Eesti ettevõte eAgronom on välja tulnud põllumeestele mõeldud tarkvara uue funktsiooniga, mille esimene versioon kontrollib automaatselt vastavust kahele aktuaalsele PRIA nõudele, mida tuleb järgida Keskkonnasõbraliku majandamise toetuse saajatel. Tegemist on esimese sellise lahendusega Eestis, mis annab võimaluse tuvastada PRIA reeglite vastu eksimise oht juba hooaega planeerides.

Uue täienduse kasutamiseks ei tule põllumehel teha muud, kui märgistada eAgronomi rakenduses ära põllud, mis toetuse alla kuuluvad. Külvikorda planeerides kuvab tarkvararakendus kasutajale hoiatuse, kui reeglite vastu on eksitud.eAgronomi tegevjuhi Robin Saluoksa sõnul on rakenduse uuendus töötatud välja põllumeeste soovil ning teeb elu lihtsamaks nii põllumeeste kui PRIA juristide jaoks. eAgronomi kasutaja Tõnis Ajaots Rannu Seeme OÜst näeb eAgronomi väga hea abimehena uue saagiaasta planeerimisel. "Kui sa ei jõua enam ise toetuste nõuetel järge ajada, siis nüüd aitab seda teha eAgronom,” ütleb ta.Et tegemist on pilootprojektiga, ootab tarkvara arendusmeeskond põllumeestelt aktiivset tagasisidet. “Ka meie jaoks on tegemist põneva eksperimendiga, mis on vaid algus, et tulevikus nii põllumeeste kui juristide koormust veelgi vähendada." Robin Saluoksa sõnul on “Põllumajandusettevõtte juhtimine nagu mitme ameti pidamine samal ajal. Põllumehel tuleb sageli olla üheaegselt nii agronoomi, finantsjuhi, juristi, raamatupidaja, traktoristi kui ka laohalduri rollis. Toetuste kontrollimise funktsiooniga oleme võtnud osa põllumehe kui hoolikalt näpuga järge pidava juristi koormusest enda õlgadele ning anname talle ise märku, kus ja mille tõttu ta reeglitega vastuollu läheb.”

Keskkonnasõbraliku majandamise toetuse eesmärgiks on soodustada keskkonnasõbralike majandamisviiside kasutuselevõttu ja jätkuvat kasutamist põllumajanduses, et kaitsta mulda ja vett ning parandada nende seisundit, samutisuurendada elurikkust ja maastikulist mitmekesisust ning tõsta põllumajandustootjate keskkonnateadlikkust. Üks toetuse saamise baasnõuetest on, et taotleja peab igal kohustuseaastal kasvatama põllumajandusliku majapidamise põllumaal vähemalt kolme erinevat põllumajanduskultuuri. Teise ettekirjutusena ei tohi peamine põllumajanduskultuur hõlmata rohkem kui 75% põllumaast ja kaks peamist põllumajanduskultuuri rohkem kui 95% põllumaast.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960