29. märts 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: märts on olnud põllumajandustoormete jaoks küllaltki heitlik

märts on olnud põllumajandus­toormete jaoks küllaltki heitlik
Foto: Postimees/Scanpix
Nädala börsiuudised: märts on olnud põllumajandustoormete jaoks heitlik; Rabobank prognoosib teraviljade ja sojaubade odavnemist; kohvil ja suhkrul peaks hästi minema; Ukraina alustab nisueksporti Hiinasse ja Vietnami; Saudi Araabia ja Venemaa sepitsevad pikaajalist naftalepet.

Märts on olnud põllumajandustoormete jaoks küllaltki heitlik. Kuu alguses hakkasid mais, puuvill, sojaoad ja nisu kiiresti kallinema ning jõudsid mitme kuu kõrgeima tasemeni. Kuu lõpus hakkasid toorained aga taanduma.

Kakao on üks toorainetest, mille hinnatõus on püsima jäänud. Kakao hind kallines nädalaga 2,7 protsenti ja tonn maksab 2600 dollarit. Märtsis on kakao kallinenud 16 protsenti.

Kakao hind
Foto: Äripäev AS

Täna ilmub ka turgude jaoks võtmetähtsusega USA põllumajandusministeeriumi (USDA) raport. USDA väljastab teraviljade varude kvartaalsed andmed ning külviootused. Mõlemad on varasemalt tekitanud turgudel suuri hinnakõikumisi.

Lisaks sellele otsustas Egiptuse Gasc korraldada suure nisutellimuse, mille tulemused ilmuvad samuti neljapäeva õhtul. See peaks näitama, millised on erinevate piirkondade hinnad. Eriti tähtis on turuosaliste jaoks see, kui odavad Musta mere piirkonna hinnad ikkagi on.

Euroopas tekkinud uus mure

Euroopa Komisjon teatas eelmisel nädalal, et märtsikuu alguses Euroopa riike tabanud pakase kahjud on küllaltki minimaalsed. Nüüd on tekkimas aga uus mure – kevadine külvihooaeg on alanud, aga maapind on veidi liiga niiske. See takistab külvamist.

„Ilmastikuolud lükkavad Euroopas kevadisi põllutöid edasi,“ teatas Agritel ja lisas, et nad on külastanud nii Rumeeniat ja Saksamaad ning said sellele kinnitust.

„See võib kevadise odra külvipindala hakata mõjutama, eriti Saksamaal,“ kirjutas Agritel. Tõsi küll, kevadine oder moodustab kogutootmisest veidi vähem kui 20 protsenti, selgub Cocerali andmetest.

Neljapäeval avaldatakse Euroopas ka iganädalane teraviljaturu statistika. Toidunisu hind tõusis nädalaga 0,03 protsenti, 162,75 euroni tonnist.

Toidunisu hind (€/tonn); maikuu futuur.
Foto: Allikas: Barchart

Rabobank prognoosib teraviljade ja sojaubade langust

Rabobank teatas, et kohvi- ja suhkruhinnad peaks tõusma, teraviljade ja sojaubade hinnad aga taanduma. Kakao hinnasihti tõsteti, vahendab agrimoney.

Pank prognoosib, et toorsuhkru futuuride keskmine hind peaks 2018. aasta viimases kvartalis olema keskmiselt 14,5 senti naela kohta. New Yorgi börsil kauplevad praegu futuurid 13,3 sendi juures.

Prognoos peegeldab ootusi, et Brasiilia töötlejad eelistavad suhkruroost teha rohkem etanooli, mille väärtus naela kohta on 18 senti. Suhkrut praeguste hindade juures nii palju toota enam ei taheta.

„Kui etanooli hinnad ei lange suhkrule vähemalt 2 sendi kaugusele, siis eelistavad töötlejad suhkru asemel etanooli,“ teatas pank. Samas hoiatati, et India suhkrutoodang või tulla küllaltki suur.

„Risk on olemas, et järgmise koristuse (2018-19 hooajal) mahud saavad olema väga-väga suured.“

Ka kohvi hinnad peaks tõusma

Kohvi puhul jättis pank oma prognoosi samaks – viimases kvartalis peaks arabica kohvi keskmine hind olema 133 senti naelast. Londoni robusta kohvi aga 1850 dollarit tonnist. Ka need prognoosid on aastalõpu futuuridest kõrgemal tasemel.

Arabica futuurid kauplesid neljapäeval 127 sendi juures, novembrikuu robusta aga 1778 dollaril tonnist.

Kakao puhul tõstis pank oma neljanda kvartali hinnaprognoosi 150 dollari võrra, 2450 dollarini tonnist. Futuuridega võrreldes on see madalam – praegu kaupleb detsembrikuu futuur 2595 dollari juures.

„Lääne-Aafrika hooaja keskpaiga toodang muudab turgu tõenäoliselt kitsamaks. On olemas võimalus, et 2017-18 hooajal tuleb ülejäägi maailmas defitsiit,“ teatas pank.

Samas nähakse riski hinnalanguseks, sest hiljutine odavnemine võib tekitada olukorra, kus fondid loobuvad hinnatõusule panustamisest.

Kohvi hind
Foto: Äripäev AS

Teraviljade puhul nähakse nõrkust

Teraviljade puhul nähakse nõrkust – kui praegu kauplevad Chicago detsembrikuu nisufutuurid 5,10 dollaril buššelist, siis pank ootab 4,7 dollarist hinda.

„Kuiv ilm on USA talvist nisu kahjustanud, aga kevadine olukord võib olla väga soodus,“ ütles pank. Lisaks sellele on Musta mere regiooni külviperiood alanud „ideaalselt“, mis võiks edasisi saagiootusi parandada.

Rabobank prognoosib Venemaa nisutoodanguks 73 miljonit tonni ning eelmise aasta toodangut (83 tonni) ei ületata. Kui tootmine saab olema aga oodatust suurem, võib see globaalseid turge märkimisväärselt mõjutada.

Ukraina alustab nisuekspordiga Hiinasse

Ukraina teatas, et plaanib alustada nisueksporti Hiinasse, Vietnami ja Indoneesiasse. Varasemalt on Ukraina Hiinasse ja Vietnami eksportinud ainult otra, sojaubasid ja maisi.

USA ja Venemaa hauvad pikaajalist naftalepet

Sellel nädalal teatas Saudi Araabia kroonprints Mohammed bin Salman Reutersile, et OPEC ja Moskva peavad läbirääkimisi 10-20 aasta pikkuse leppe sõlmimiseks.

Venemaa on olnud Naftat Eksportivate Riikide Organisatsiooni (OPECi) tihe partner nii praeguse kui ka eelmiste nafta hinnakriiside ajal ning võtnud osa enamikust organisatsiooni algatatud tootmispiirangutest, kuid sedavõrd pika kestusega kokkulepe Moskva ja Riyadhi vahel on siiski ebatavaline.

Selle ja eelmise aasta jooksul on musta kulla hind tublisti tõusnud ning jõudnud OPECi ja tolle liitlaste tootmispiirangute toel taas 70 dollari tasemeni. Paraku seab tooraine kallinemisele piiri USA kildanafta puurijate taastunud tootmisvõimekus.

Brenti toornafta kallines nädalaga 0,3 protsenti ja WTI kukkus 0,1 protsenti. Kummagi barrel kauples neljapäeval vastavalt 69,28 ja 64,37 dollari juures.

Autor: Mait Kraun, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960