Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 19. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maamessi parimad palad – põllutehnika

Agrimet näitab esimest Eestis seeriatootmisesse jõudnud põhuäket Siblija 75.
Foto: Agrimet
19.-21. aprillini toimub Tartus Maamess. Nagu eelnevatel aastatel, nii ka tänavu, tegime oma valiku neist toodetest, mida tasub vaatama minna.

Humus loomaveohaagis on maailmas ainulaadne

Paide Masinatehas esitleb maailmas ainulaadset söödamaja lahendusega loomaveohaagist. Uudse lahendusena pakutakse loomaveohaagisele külgmisi seinu väravatena, mis muudavad haagise mobiilseks söödamajaks, mida on võimalik karjamaale jätta. Lahendus võimaldab haagist mitmel erineval otstarbel kasutada ja söödamajana efektiivsemat söödakasutust saavutada.

Humus loomaveohaagis
Foto: tootja

Konekesko Eesti AS toob Maamessile lausa 5 täiesti uut masinat:

Esmakordselt esitletakse Eestis spetsiaalselt peenarkultuuridele mõeldud taimekaitsepritsi Hardi Zenit. Tegemist on ventilaatorpirtsiga, mille külge on ehitatud põllupritsidel kasutatav horisontaalne poom. Õhusuunajad on täpselt peenarde kohal ja õhuvoolu kasutatakse nii pritselahuse transportimiseks kui taimiku avamiseks.

He-Va esitleb messil uut põllurulli Tip-Roller XL. Tegemist on 12,3 m töölaiusega põllurulliga, mille eripäraks on 2-realine tööorgan rulli ees. Esimene rida koosneb kultivaatori S-piidest, millele järgneb lehtvedru-libisti. Tegemist on raske masinaga – selle varustusega seadme mass on ligi 14 tonni. 2-realine tööorgan rulli ees võimaldab ühe töökäiguga ette valmistada ideaalse külvialuse ka raskematel muldadel. Rullil kasutatavad valuterasest Star kettad on kinnise struktuuriga ja väga hea isepuhastuva võimega.

Näha saab Hardi järelveetavate taimekaitsepritside lipulaeva Commander 7000/24 m Twinforce.

Õhkkardinaga varustatud poom võimaldab oluliselt vähendada vee kulu hektarile ja säästa kemikaalidelt vähemalt 30%, eriti nende preparaatide puhul mis peavad imenduma taime pinnal.

Bogballe näitab uue põlvkonna mineraalväetiste laoturit M35W. Kogu Bogballe M-seeria on saanud uue alusraami, mis võimaldab suuremat kandevõimet. Erinevate mudelite kandevõime jääb nüüd vahemikku 3000 kuni 5500 kg. Ühtlase laotuse tagab igas olukorras 4-kordse ülekattega Quadro laotussüsteem, mis ei vaja keerukat seadistamist ja on praktiliselt reguleerimisvaba. Väetise voolavust määrab automaatselt kalibreeruv kaalumissüsteem.

Claas tutvustab uue põlvkonna CLAAS ARION 600 seeria traktorit. Uue põlvkonna traktoril on mitmeid uuendusi. Näiteks on 600 seeria traktoritel uus esisillavedrustus, oma klassi suurimad rattad 42” velg/ratas, puutetundlik kompuuter ning palju muid kasulikke uuendusi.

Lisaks saab näha veel palju uut ja huvitavat tehnikat, näiteks uut rataslaadurit CLAAS TORION ja Lemkeni külvikut Solitair 25. 

Bogballe näitab uue põlvkonna mineraalväetiste laoturit M35W
Foto: Kati Plaamus Konekesko Eesti AS turundusjuht

Dotnuva Baltic näitab uuenenud traktoriseeriat, rullpressi, pritsi ja niidukit.

Sellel Maamessil tuleb esmaesitlusele uus Case IH RB545 rullipresside seeria, kuhu kuuluvad tavaline RB 545 ja RB545 Silage Pack kiletajaga press. Case IH igikestev valtside lahendus on jäänud samaks, kõik muu on pressi juures uus. Valtside disaini on muudetud, et parandada kuiva materjali haakumist ja seeläbi paremat palli moodustamist. Rootori ummistuse korral on võimalik lahutada sidur ning kambris olev materjal lõpuni töödelda. Ummistuse puhastamise lihtsustamiseks on rootori põhi avatav. Pressi jaoks ei ole vaja eraldi juhtpulti, vaid see ühildub traktori ISOBUS-terminaliga.

Teine uus toode on Kverneland iXtrack T3 taimekaitseprits, mille väljatöötamisel on pandud suurt rõhku kasutajamugavusele, heale manööverdusvõimele ja looduse säästmisele. Uue pritsi teeb eriliseks kõrgkvaliteedilisest terasest, needitud ja hästi koormust ning paindeid taluv keskraam, mis tagab pritsi madala raskuskeskme, stabiilsuse ja kulumiskindluse. Masin on 100% ISOBUS-ühilduv.Veel saab näha Case IH Maxxum seeria uusi traktoreid ja Kvernelandi 3300 seeria niidukeid.

Case IH Maxxum
Foto: CASE

Baltic Agro Machinery näitab messil uusi John Deere 6230R ja 6250R traktorimudeleid, automatiseeritud kombaini S785, iseliikuvat taimekaitsepritsi John Deere R4050i ja Bomford Flailbot robot-nõlvaniidukit.

Messil toimub Bomford Flailbot robot-nõlvaniiduki esmaesitlus Eestis. Bomford Flailbot kaugjuhitav hooldusniiduk suudab töötada väga ekstreemsetel kallakutel ilma, et masina operaator oleks ohtu seatud. Masinat juhitakse kaugjuhtimispuldiga, mille tööulatus on kuni 150m. Mudelivalikus on 5 mudelit võimsusega 35hj – 68hj. Masin liigub roomikutel, et erisurve pinnasele oleks võimalikult väike. Roomikuid on võimalik vastavalt töötingimustele laiemaks seada. Maksimaalne töökiirus on kuni 7 km/h. Lisaks hooldusniidukile saab masinale kinnitada erinevaid lisaseadmeid: sahk, esilaadur, tänavapuhastushari, lumepuhur, kännufrees jne.

Uudistootena on messil ka S-seeria automatiseeritud kombain S785. Uus mudeliseeria on revolutsioon tootlikkuses, vilja kvaliteedis ja madalates koristuskadudes. Lisaks automatiseeritud koristusele on S700 seerial mitme põllukultuuri võimekus, lihtne ümberseadistatavus ja kohandatav juhtimine. See on suure tootlikkusega viljakoristusmasin heedrist põhulaoturini.

Üheks oluliseks uuenduseks uue kombaini juures on revolutsiooniline integreeritud kombaini tarkvadalahendus ICA2, mis võimaldab operaatoril kombain reguleerida ja tehtud seadistused salvestada.

Uus on ka iseliikuv taimekaitseprits John Deere R4050i, kus standardvarustuses on süsinikkiust 36m töölaiusega lahusepoom. See on 6 korda tugevam, kuid sealjuures 5,5 korda kergem, kui teraspoom. Süsinikkiust poom annab masinale hea kaalujaotuse, mis võimaldab pritsida madalama rehvirõhuga ning vähendada põllu liigset tallamist.

Unikaalne PowrSpray lahusesüsteem täidab pritsi kuni 1200 l/min, mis tähendab, et 5000 liitrit mahutav lahusepaak saab täidetud vähem kui viie minutiga. Kuna paagi täitmine on väga kiire, siis on paagisegu valmistamiseks Active Pause funktsioon, mis peatab paagi täitmise, et saaksite rahulikult paagisegu ette valmistada. Pritsimispumpa tootlikkus on 1000 l/min, mis saab hakkama suuremate vedelikukogustega ka suurtel kiirustel. Lahusenormi juhitakse lahusepumba pöörete muutmisega, mis toimub ülikiiresti ning vähendab taimekaitsevahendite üledoseerimist. Kui kasutatakse raskesti lahustuvaid taimekaitsevahendeid on abiks Power Agitation režiim, kus kogu lahusepumba tootlikkus suunatakse segamiseks.

Iseliikuv taimekaitseprits John Deere R4050i
Foto: Baltic Agro Machinery OÜ

Väderstadil on lausa 3 sellist uut masinat mida nad varem Maamessil näinud pole.

• Ferox 700 on äge sellepoolest, et see kultivaator võimaldab harida põldu ka siis, kui see on minimeeritud tehnoloogial ettevalmistatud. Enamus turul olevaid kultivaatoreid seda ei võimalda. Sobivad vaid küntud maa harimiseks. Feroxiga aga on võimalik ettevalmistada külvipind nii küntud kui ka minimeeritud põllul. Samuti sobib see väga hästi ka peale kombainimist kõrrekoorimiseks. “Hanijalg” piiotstega varustatud masinad on ideaalsed mehhaanilise umbrohutõrje tegemiseks ka mahedalt majandavatele ettevõtetele.• Spirit R 300S on tipptehnoloogiline Ipadist juhitav kerge 3 meetrine teraviljakülvik, millel on plastmassist külvisekast ja uue põlvkonna Fenix III väljakülvimootorid. Sobib ideaalselt ka väiksematele põllupidajatele.• TopDown 600 + BioDrill BDA360 koos esipunkriga FrontHopper FH2200, millega on võimalik teostada mullaharimise käigus juba väetamine. Väetis juhitakse tüükultivaatori piide taha. Võimalik asetada väetis 3 erinevasse sügavusse! Samuti on võimalik selle komplektiga teostada talirapsi külvi otse kõrde, koos väetamisega. Taliraps on võimalik külvata täpselt piiridadesse spetsiaalsete juhttorude abil, kus seeme kukub juba väetatud piide ritta.

Ferox 700
Foto: Väderstad OÜ

Oilseeds Tehnika uudistooteks on DEUTZ-FAHR’i erimudel

7250 TTV WARRIOR on tippvarustusega DEUTZ-FAHR’i erimudel, mille standardvarustusse kuulub kõik see, mis teistel traktoritel lisavarustusena tuleb juurde osta.

WARRIOR varustusaste tähendab suurimat võimsust ja kasutusmugavust, silmapaistvalt agressiivset disaini, lihtsaimat hooldust ning pikka garantiid.

See traktor suudab ennast ise õigel kursil ühest põllu otsast teise roolida ja seal vaid ühe nupuvajutusega kõik eelnevalt salvestatud käsklused täita.

Selle traktoriga saab juhtida kõiki tänapäevaseid haakeriistu ja see traktor “lubab” nutikatel haakeriistadel ka end ise juhtida.

Traktoristi jaoks on kabiinis loodud kõikvõimalike abivahenditega äärmiselt mugav ja kaasaegne töökeskkond, milles on ka istmel oma kliimaseade.

Avarad klaaspinnad on täiendava soojus- ja müraisolatsiooniga ning kõike nurgataga toimuvat näitavad videokaamerad.

Sellel traktoril on rangeimatele heitgaasinõuetele vastav DEUZ AG diiselmootor ja tehasepoolne 3-aastane täisgarantii.

DEUTZ-FAHR 7250 TTV WARRIOR
Foto: Oilseeds Tehnika OÜ

A-Tammel AS toob näha Junkkari mehaanilise väljakülviseadmega kombikülviku W700.

Kui tavapäraselt on mehaanilise väljakülvisüsteemiga külvikutel töölaius ja transportlaius identsed, siis Junkkari W700 külvikul on unikaalse vilja ja väetise jaotusüsteemi kasutamisega saavutatud 7-meetrise töölaiuse juures masina transportlaiuseks 3 meetrit. Masinat tutvustati esmakordselt novembris Hannoveris Agritechnica messil.

Specagra esitleb traktori Zetor Major mudeli uut kujundust. 2015. aasta Agritechincal avaldas Zetor uue disaini prototüübi Zetor traktoritele tulevikuks. 2017. Aasta Agritechnical oli prototüüptraktorist saanud reaalne ja ehtne traktor, mis oli ka juba uue kujundusega. Kuna Zetor on tõestanud ennast kvaliteetse ja töötava traktorina, siis nüüd on lisaks töökindlusele lisandumas ka silmailu. SPECAGRA väljanäitusel on uut Zetor Major 80 HS’I võimalik näha.

Starfeld toob messile Multiva 6-meetrise külviku, mis sobib nii otsekülvi kui ka traditsioonilisse külvitehnoloogiasse. Multiva 6-meetrise külviku uudsus seisneb täiustatud seemendi konstruktsioonis, mis on nüüd hooldevaba ja töökindlam. Seemendi maksimum surve maapinnale on kuni 250 kg.

Agrimet näitab esimest Eestis seeriatootmisesse jõudnud põhuäket Siblija 75. 7,5-meetri laiune Siblija 75 laotab koristusjärgse põhu põllul laiali ja paneb varise kasvama. Töökiirus alates 15 km/h.

Agriland promob messil iseliikuvat taimekaitsepritsi Fendt Rogator 655 ja maailma suurimat standardtraktorit Fendt 1050 Vario.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960