20. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: vaata millised on Euroopa Liidu nisutoodangu prognoosid

Börs: vaata millised on Euroopa Liidu nisutoodangu prognoosid
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Nädala börsiuudised: EL tõstis nisu ja rapsi saagikuse prognoose; Venemaa teraviljahinnad tõusevad; Strategie Grains: ELi nisueksport saab olema oodatust veelgi kehvem; Euroopa jahvatajad panid kakao kallinema; piimahinnad tõusid; nafta hind püüab uusi tippe.

Sellel nädalal olid Euroopa teraviljaturud languses, sest saagikuse prognoose tõsteti ja ekspordiprognoose vähendati. Nii nisu kui ka rapsiseemned odavnesid.

Kõige suurema tõusu tegi aga kakao, mis kallines lausa 9,9 protsenti. Põhjuseks asjaolu, et Euroopa töötlejad jahvatasid esimeses kvartalis rekordkoguses kakaod.

Häid uudiseid tuli ka piimaturult – GDT oksjonil kallinesid hinnad ligi 3 protsenti ning tõusma on hakanud ka Euroopa turg.

EL tõstis nisu ja rapsi saagikuse prognoose

Sellel nädalal oli Euroopas toidunisu hind languses, sest EL tõstis teraviljade ja rapsiseemnete saagikuse prognoose, vaatamata sellele, et ilmastik pole olnud nii soodne.

Euroopa Komisjoni Marsi agrometeoroloogia üksus tõstis Euroopa Liidu teraviljade oodatava saagikuse kasvuprognoosi 0,09 tonnilt 0,11 tonnini hektari kohta.

Prognoosi tõsteti küllaltki marginaalselt, aga sellegi poolest oli see veidi üllatav, sest märtsis tabas Euroopat külmalaine ning Prantsusmaal ja Suurbritannias on olnud ilm väga vihmane.

„Need tingimused tekitasid olukorra, kus kevadine külviperiood lükkus edasi. See mõjutas teraviljade kasvu ja arengut,“ nentis Mars. „Samas ei olnud kahju väga oluline.“

„Saagikuse potentsiaali pole vihmane ilm või külmalaine eriliselt mõjutanud,“ lisas Mars. „Meie prognoosid järgivad ajaloolist trendi.“

Saksamaal tõsteti pehme nisu saagikuse prognoosi 0,08 tonni võrra, 8,04 tonnini hektarist. Rapsiseemnete prognoosi tõsteti 0,20 tonni võrra, 3,90 tonnini hektarist.

See oli piisav, et rapsiseemnete turg langema panna. Rapsiseemnete hind kukkus nädalaga 1,5 protsenti, 342,75 euroni tonnist.

Rapsi hind
Foto: Äripäev AS

Venemaa hinnatõus pakub tuge

Vaatamata sellele, et nafta hinnad jõudsid kõrgeima tasemeni alates 2014. aastast, on rubla odavnenud. See on toetanud Euroopa hindasid.

Tõsi, Venemaa eksport saab sellele vaatamata olema tugev ning on huvitav jälgida, kuidas Venemaa eksportijad turul tegutsevad – saak on vaja ju maha müüa.

Euroopas on talinisu kehva ilmaperioodi küllaltki hästi üle elanud. Nüüd on vaja aga väga head ilma, et saagikust maksimeerida. Turud keskenduvad praegu aga peamiselt kevadisele külviperioodile, sest ilm mõjutab seda tunduvalt rohkem. Vihmased ilmad on külviperioodi mitmetes riikides veidi edasi lükanud.

Strategie Grains: ELi nisueksport saab olema oodatust veelgi kehvem

Sellel nädalal vähendas Strategie Grains järjekordselt Euroopa nisuekspordi ootusi.

Põllumajandustoormete turu analüüsifirma langetas 2017-18 hooaja ekspordiprognoosi 900 000 tonni võrra, 20,3 miljoni tonnini. Prognoose langetati juba kuuendat kuud järjest. Aastases võrdluses peaks eksport kukkuma lausa 4 miljoni tonni võrra.

Langust põhjendati jälle Venemaa konkurentsiga eksporditurgudel. Mullu oli Venemaa toodang rekordiline.

Kui vaadata teiste prognoose, siis Euroopa Komisjon ootab 23 miljoni suurust eksporti ja Rahvusvaheline Teraviljade Nõukodu 21,9 miljoni suurust eksporti.

Saagikuse prognooside tõstmine ning ekspordiprognoosi vähendamine survestas toidunisu hinda, mis  odavnes Euroopas 0,9 protsenti ja tonn maksab 163,5 eurot. Sellele vaatamata on hinnatrend olnud alates veebruari algusest positiivne.

Nisu hind
Foto: Äripäev AS

Euroopa Liidu nisutoodangu prognoosid on välja toodud aga allpool olevas tabelis.

Euroopa Liidu nisutoodangu prognoosid
Foto: Äripäev AS

Euroopa jahvatajad panid kakao kallinema

Kakao hinnad tõusid sellel nädalal järsult, sest Euroopas jahvatati oodatust rohkem kakaod, vahendab agrimoney.

Euroopa kakaotöötlejad jahvatasid esimeses kvartalis 358 432 tonni kakaoube, selgub Euroopa Kakao Assotsiatsiooni andmetest. Tegemist on kõigi aegade tugevaima aasta algusega – eelmine rekord pärineb 2011. aastast, mil jahvatati üle 354 000 tonni kakaod.

Kakao kallines nädalaga lausa 9,9 protsenti ja tonn maksis reedeks 2790 dollarit.

Kakao hind
Foto: Äripäev AS

Piimahinnad tõusid

Sellel nädalal toimus ka järjekordne GlobalDairyTrade piimahindade oksjon, kus hinnad tõusid 2,7 protsenti.

Veevaba piima hind tõusis 5,3 protsenti, üle 6000 dollarini tonnist. Tšeeder kallines 4,6 protsenti ning jõudis 3885 dollarini tonnist, mis on viie kuu kõrgeim tase.

Täispiima pulbri hind tõusis 0,9 protsenti. Kooritud piima pulber kallines 3,5 protsenti, 1913 dollarini tonnist.

Viimasel ajal on piimaturu olukord paranenud ja seda peegeldab osaliselt ka Euroopa turg. Näiteks või hind tõusis EEX turul eelmisel nädalal 5425 euroni tonnist, mis on viimase viie kuu kõrgeim tase. 2018. aastal on või kallinenud juba 30 protsenti.

„Euroopa piimaturu nõudlus on elavnenud ja hinnad tõusevad,“ kirjutas USAs tegutsev Milk Producers Council.

Kooritud piima pulbri hind tõusis EEX turul vahepeal 1380 euroni. Viimastel nädalatel on märgata stabiliseerumist.

Kooritud piima pulbri hind
Foto: Äripäev AS

USAs kehv ilm

USA teraviljaturge toetab kehv ilmastik – tugevad vihmad, lumesadu ning külm ilm, mis on külvamist edasi lükanud.

Põllutöid ei saa mitmetes USA piirkondades teha kuni aprilli lõpuni ning turuosalised muretsevad, et nisu, maisi ja sojaubade külviperiood võib liialt pikalt edasi lükkuda.

USA talinisu seis muutub samuti järjest kehvemaks, sest riigi lõunaosa on tabanud kuiv ilm. Kanadas peaks ilm muutuma aga soojemaks, mis võib kevadist külviperioodi kiirendada.

Nafta hind tõusis uue tipuni

Nafta hind jõudis neljapäeval kõrgeima tasemeni alates 2014. aastast – Brent ületas 74 dollari taseme ja see aitas ka naftafirmade aktsiatel kallineda, vahendab Financial Times.

OPECi ja Venemaa tootmiskärped on aidanud naftal viimase 16 kuu jooksul kallineda. Hiljutisele tõusule on hoogu juurde andnud geopoliitilised riskid – olgu selleks Venezuela majanduslangus või sanktsioonide võimalik kehtestamine Iraanile.

Brenti toornafta kallines nädalaga 2,9 protsenti ja WTI lisas 2,2 protsenti. Kummagi barrel maksis reede keskpäevaks vastavalt 74,06 ja 68,53 dollarit.

„Praegu toimub väga kiire transformatsioon – kui varem oli ülepakkumine, siis nüüd on defitsiit ja varude vähenemine uus reaalsus,“ ütles Ashburton Global Energy Fundi juht Richard Robinson.

Nafta hinnatõus on meelitanud investorid ka energiaaktsiaid ostma. S&P 500 indeksi energiasektor on aprillis kallinenud 9 protsenti, samal ajal on S&P 500 kallinenud umbes 2,6 protsenti.

Bensiini maailmaturu hind tõusis 1,6 protsenti, 709 dollarini tonnist.

Bensiini hind
Foto: Äripäev AS

Autor: Mait Kraun, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960