Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 26. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti parimad toiduained valitud

Eesti Parim Toiduaine 2018 - klaarsäga viilud õlis
Foto: Eesti Toiduliit
25. aprillil kuulutati välja Eesti Parim Toiduaine 2018 võidutoode, milleks osutus külmsuitsu klaarsäga viilud õlis Harjumaa ettevõttelt M.V.Wool. Konkursi kuldmärgid omistati ka parima mittealkohoolse joogi eest Pai smuuti vaarika-peedi-mustasõstra maitsega 5-viljamahlale Orklalt ning parima alkohoolse joogi eest Liviko Crafter's Aromatic Flower Ginile.

Konkursi peavõidu välja teeninud külmsuitsu klaarsäga viilud õlis pärjati märtsis ka Eesti Parim Kalatoode 2018 hõbemärgiga. Toiduliidu juhi Sirje Potisepa sõnul üllatas hindamiskomisjoni liikmeid ennekõike haruldase kala erakordselt hõrk maitse ning asjaolu, et M.V.Wool on selle tootega toonud Eesti poelettidele täiesti uue kalaliigi.

„Klaarsäga on väga haruldane kala – tegu on Hollandi kalakasvatusest pärineva angersäga ja vundu ristamisel aretatud liigiga, mida ei esine looduses. Seda meeldiva maitsega luuvaba kala sobib nautida nii võileivakatte kui ka eraldiseisva hõrgu eelroana ning kindlasti peaksid seda kala proovima need tarbijad, kes on tavaliselt valge kala kõrvalmaitse hirmust ära põlanud,“ kinnitas Potisepp.Potisepa sõnul tuleb ka sel aastal tõdeda, et konkurents parima toiduaine tiitlile on muutunud üha tihedamaks. „Võitja edestab konkurente mitte üksikute punktide, vaid lausa kümnendikpunktidega – seetõttu julgustan kõiki tarbijaid otsima kauplustest Eesti Parima Toiduaine konkursi kuld- ja hõbemärkide ning väikeettevõtete võidumärkidega tooteid. Igaühega neist on kuldaväärt maitseelamus garanteeritud!“ kinnitas Potisepp.Eesti Parim Mittealkohoolne Jook 2018 kuldmärgi pälvis Pai vaarika-peedi-mustasõstra smuuti, mis saab kogu oma magusa maitse puuviljades, marjades ja köögiviljades sisalduvatest suhkrutest. Ühte 280 ml pudelisse on mahutatud tervelt kaks õuna, pool banaani, 17 vaarikat, 9 mustsõstart ning terve peet, mis kõik varustavad inimese organismi vajalike toitainete ja vitamiinidega.Eesti Parim Alkohoolne Jook 2018 kuldmärgiga tunnustati Liviko Crafter’s Aromatic Flower Gini, mis paistab silma erilise vaskse värviga ning mis klassikalises tooniku-kokteilis värvub maagiliselt heleroosaks.

Kalakasvatajate Ühistu Ecofarm Farmare forellifilee karulauguvõiga
Foto: Eesti Toiduliit

Kuldmärgid:Eesti Parim Toiduaine 2018 – M.V.Wool AS Külmsuitsu klaarsäga viilud õlisEesti Parim Mittealkohoolne Jook 2018 - Orkla Eesti AS Pai smuuti vaarika-peedi-mustasõstra maitsega 5-viljamahlEesti Parim Alkohoolne Jook 2018 – Liviko AS Crafter's Aromatic Flower GinHõbemärgid:Eesti Parim Lihatoode 2018 – Atria Eesti AS Maks & Moorits Ratatouille’ täidisega lihapihvidEesti Parim Kalatoode 2018 – M.V.Wool AS Külmsuitsu klaarsäga viilud õlisEesti Parim Toit Lastele 2018 – Salvest AS Põnn Ökoloogiline puuviljasmuuti 6+Eesti Parim Köögiviljatoode 2018 – Salvest AS Smushie mango-apelsini-datli supersmuutiEesti Parim Magustoit 2018 - Premia Tallinna Külmhoone Premia Eesti Vabariik 100 koorejäätisEesti Parim Kuivsnäkk 2018 - Balsnack International Holding AS Ossi sinepimaitselised seakamarakrõpsudEesti Parim Valmistoit 2018 - Kulinaaria OÜ Selveri Köögi kikerherne-suvikõrvitsasalatEesti Parim Kaste 2018 - Valio Eesti Alma Kreeka DIP! kaste küüslaugu ja oliiviõligaEesti Parim Piimatoode 2018 - Farmi Piimatööstus AS AB joogiskyrEesti Parim Pagaritoode 2018 - Eesti Pagar AS Peedi-porgandi-pastinaagi-pihlaka Pehmik täistera palaleivakeEesti Parim Kondiitritoode 2018 – Mattias Cafe OÜ Gustavi Lavendli Cr?me Br?leeVäikeettevõtete võidutooted:Parim Toiduaine Lääne-Eesti väikeettevõttelt – Vigala Piimatööstus OÜ SAY Cheese Cheddar juustukrõpsudParim Toiduaine Lääne-Eesti väikeettevõttelt - Kalakasvatajate Ühistu Ecofarm Farmare forellifilee karulauguvõigaParim Toiduaine Lõuna-Eesti väikeettevõttelt - Andre Juustufarm OÜ Andre Grand OldParim Jook Lõuna-Eesti väikeettevõttelt – Siidrikoda OÜ MimikriParim Toiduaine Põhja-Eesti väikeettevõttelt – Gurmeeklubi OÜ Maroko Punase läätse dippParim Jook Põhja-Eesti väikeettevõttelt - Nudist Peenjoogivabrik OÜ RabarbraParim Toiduaine Virumaa väikeettevõttelt – RemedyWay OÜ Täkumetsa Mahe kanepikrõpsParim Jook Virumaa väikeettevõttelt – Moe OÜ J.J.Kurberg RukisEriauhinnad:Parim Eesti Vabariigi 100. juubeli eritoode – Premia Eesti Vabariik 100 koorejäätisRahva Lemmik – Kalevi Maiuspala tume šokolaad täidisegaMeedia Lemmik – Farmi Piimatööstus AS Joogiskyr ABKaupmeeste Lemmik - Salvest Põnn Ökoloogiline puuviljasmuuti 6+Tallinna Ettevõtlusameti eriauhind – Puljong OÜ Foodstudio Punase veini kaste

Parima toiduaine märgi pälvis kaheksa toodet piirkondlikelt väikeettevõtetelt“ käigus rajatud rukkipõllult nr 1.

Tänavuse Eesti Parima Toiduaine konkursi hindamiskomisjon otsustas anda piirkondlike väikeettevõtete konkursil välja tavapärase nelja autasu asemel tervelt kaheksa väikeettevõtete tiitlit.„Piirkondlike väikeettevõtete konkursil on kätte jõudnud aeg, mil vaid ühest autasust kõikide väga heade kandideerivate toodete peale enam ei piisa. Väiketootjate seas on esile kerkimas terve armee põnevaid joogitootjaid, mistõttu otsustas hindamiskomisjon anda väiketootjate konkursil välja autasud iga piirkonna parimale toiduainele ning ka parimale joogile,“ rääkis Toiduliidu juhataja Sirje Potisepp.Põhja-Eesti piirkonnas pälvis tiitli Parim Toiduaine Põhja-Eesti väikeettevõttelt Gurmeeklubi OÜ Maroko Punase läätse dipp, millele annavad värskeid etnilisi maitsevarjundeid idamaised harissa ja chimichurry. 100% taimne dipp sobib hästi ka neile tarbijatele, kes kannatavad gluteeni- või laktoositalumatuse all.Parim Jook Põhja-Eesti väikeettevõttelt on Nudist Peenjoogivabriku OÜ Rabarbra, mis pälvis hulgaliselt tähelepanu ka Rahva Lemmiku hääletusel. Eksklusiivne vahutav rabarberivein valmib piiratud kogustes Nõmmel asuvas tehases ning hoiab pidevalt tarbijaid ärevuses – uue partii valmimist oodatakse pikisilmi ning müüki jõudes saab see otsa loetud tundidega.Virumaa ettevõtetest pälvis samuti tunnustuse kaks toodet. Parim Toiduaine Virumaa väikeettevõttelt märki kannab edaspidi RemedyWay OÜ Täkumetsa Mahe kanepikrõps ningParim Jook Virumaa väikeettevõttelt tiitli vääriliseks tunnistati Moe OÜ J.J.Kurberg Rukis. Täkumetsa Mahe kanepikrõps on valmistatud toortatrajahust ja kanepijahust, tänu millele on toode gluteenivaba ning eriti rikkaliku kiudainete sisaldusega.Moe J.J.Kurberg Rukis rukkilinnaseviina näol on tegu ühtlasi Moe Peenviinavabriku 330. aastapäeva eritootega. Nimelt on viin valmistatud teraviljast, mis koristati Eesti Vabariigi 100. aastapäeva auks Eesti Rukki Seltsi käivitatud liikumise „100 rukkipõldu ja miljon juubelileiba Eestile

Tiitliga Parim Toiduaine Lõuna-Eesti väikeettevõttelt pärjati Andre Juustufarm OÜ Andre Grand Old, mis on vähemalt 12 kuud laagerdunud parmesani tüüpi juust. Grand Old juustu valmistamise protsess algab juba lehmade söötmisega – spetsiaalne toiduvalik aitab kujundada just sellise koostisega toorpiima, mis on vajalik erilise tekstuuri ja maitse saavutamiseks ilma, et peaks piima koorima. Grand Old juustu tunnustati möödunud aastal Londonis toimunud World Cheese Awards võistlusel oma kategooria hõbemärgiga.

Rohkelt rahvusvahelist tunnustust on pälvinud ka Lõuna-Eesti väikeettevõtete parima joogi tiitli saanud Siidrikoda OÜ Mimikri poolmagus siider. Möödunud aastal toimunud International Cider Challenge’i konkursil kuldmedali teeninud Mimikri sisaldab vaid 1,6% alkoholi ning paistab silma eriliselt puhta pirnise aroomiga, kuigi on valmistatud vaid õunamahlast.

Lääne-Eesti konkursil otsustati sel aastal siiski parima joogi tiitlit mitte välja anda, kuid kuna toiduainete seas pälvisid kaks toodet võrdselt kõrged punktid, anti piirkonna võidumärk sellegipoolest kahele tootele. Nendeks on Vigala Piimatööstus OÜ SAY Cheese Cheddar juustukrõpsud ja Kalakasvatajate Ühistu Ecofarm Farmare forellifilee karulauguvõiga.

Vigala SAY Cheese cheddari juustukrõpsud on valmistatud uudsel dehüdreerimisel põhineval tehnoloogial. Lisaks suupistena tarbimisele sobivad snäkid ka lisandiks teistele toitudele nagu püreesupid või salatid. Kalakasvatajate Ühistu Ecofarm Farmare forellifilee karulauguvõiga on valmistatud värskest forellifileest ja Gourmet Clubi karulauguvõist, mis annab kalale kevadiselt mahlaka maitse.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960