Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 27. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Enim toetusraha erametsade uuendamiseks

Enim toetusraha erametsade uuendamiseks
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Paika on saanud tänavuste esimeste metsandustoetuste voorude eelarved ja tähtajad.

Läbi Erametsakeskuse toetab riik erametsade uuendamist, vanade kuivenduskraavide hooldamist, metsamajandamiskava tegemiseks vajalike inventeerimisandmete koostamist, pärandkultuuri eksponeerimist ja säilitamist ning metsaühistute tegevust. Aprillis kinnitas Erametsakeskuse nõukogu siseriiklike metsandustoetuste esimeste voorude eelarved, enim makstakse toetusi erametsade uuendamiseks.

„Nii Erametsakeskuses kui Keskkonnaametis näeme igal aastal, et metsaomanike huvi oma metsi uuendada ja jätkusuutlikult majandada on kasvanud,“ rääkis Erametsakeskuse nõukogu esimees ja Keskkonnaameti peadirektor Andres Onemar. „Eelkõige väikemetsaomanike motiveerimiseks istutustööd kohe ette võtta, planeerisime enim toetusraha just metsauuendusse,“ selgitas ta.

Metsaomanikke koondavad metsaühistud saavad Erametsakeskusest toetust küsida oma liikmete metsades metsakasvatustööde organiseerimiseks, metsaomanike nõustamise korraldamiseks ja kooliõpilastele suunatud koolimetsa projektide läbiviimiseks. Metsaühistuid hakatakse toetama ka oma liikmete metsade sertifitseerimise eest.

Andres Onemari sõnul on rahvusvaheliselt tunnustatud sertifitseerimissüsteemiga liitumine tunnistus jätkusuutlikust metsamajandamisest, mis hoiab metsaomanikku säästva metsanduse teel ja annab ka paremad võimalused puidu turustamisel. „Toetus on riigi panus keskkonda hoidva erametsanduse edendamisse,“ ütles Onemar praegu veel väljatöötamisel olevat toetusmeedet kommenteerides.

Kinnitatud siseriiklike metsandustoetuste eelarved ja tähtajad:

Kinnitatud siseriiklike metsandustoetuste eelarved ja tähtaja
Foto: Erametsakeskus SA

Veel on kinnitamata detsembris toimuvate metsa uuendamise ja metsa inventeerimise toetuse eelarved ja tähtpäevad, mis kuulutatakse välja suve keskpaigas.

Lisaks siseriiklikele meetmetele toetatakse maaelu arengukava vahenditest noore metsa hooldamist ja ulukikahjustuste ennetamist. Metsahoolduse toetust saab küsida e-PRIAS 28. maist 8. juunini.

Metsandustoetuste taotlemise tingimuste kohta saab lisainfot erametsaportaalist www.eramets.ee ja metsaühistust.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960