Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 3. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pääsukesemärk aitab üles leida kõrge kvaliteediga kodumaise toidu

Pääsukesemärk aitab üles leida kõrge kvaliteediga kodumaise toidu
Foto: Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda
Miks peaks eelistama Eesti toitu? Mis see Eesti toit üldse on ja kuidas seda poelettidelt üles leida?

Need on ilmselt küsimused, mida oleme vähemasti aeg-ajalt endalt küsinud. Põhjusega, sest üha raskem on kodumaist toitu eristada imporditud toodetest. Tootjad ja maaletoojad näevad aina rohkem vaeva selle nimel, et ka välismaal valmistatud toit jätaks kodumaise mulje. Veelgi keerulisem on aga toote pakendilt saada aimu selle kohta, kas toote valmistamisel on kasutatud kodumaist toorainet.

Möödunud aastal saime teada vähemalt ühe olulise argumendi, miks kodumaise toidu eelistamine on põhjendatud – Eestis on toit tõendatult üks Euroopa puhtamaid. Nimelt selgub Euroopa toiduohutusameti (EFSA) raportist, et Eestis leiti toidust võrreldes teiste Euroopa riikidega vähem pestitsiidijääke. Oleme „toidu puhtuse“ poolest Euroopas Soome järel lausa teisel kohal.

Suitsupääsuke aitab leida kodumaise toidu

Suitsupääsuke valiti Eesti rahvuslinnuks 1962. aastal. Juba üle viiekümne aasta on see tore lind olnud Eesti identiteedi üks kandjatest. Sellest lähtus 2000. aastal ka Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda, kui töötas välja kodumaiste toidutoodete tunnustamiseks päritolu- ja kvaliteedimärgi Tunnustatud Eesti Maitse ehk pääsukesemärgi. Pääsukesemärk tootel näitab, et selle valmistamiseks kasutatud põhitooraine on kasvanud Eestis ja toode on toodetud Eestis. Siiski ei saa iga nendele kahele tingimusele vastav toode seda märki kanda, vaid märgi kandmise õigusele eelneb põhjalik hindamisprotseduur. Põllumajanduskoda viib toiduainete kvaliteedi ja päritolu hindamist läbi kaks korda aastas. Lisaks tehakse juba märki kandvatele toodetele ka pistelist järelhindamist, et kontrollida toote kvaliteedi ja päritolu nõuete täitmist.

Meie toiduletid on tulvil väga erinevaid toidutooteid ja väga tihti jääb töödeldud toidutoodete puhul kasutatud tooraine päritolu tarbijale saladuseks, seetõttu ongi pääsukesemärk abiks eestimaisest lihast, piimast, kalast, teraviljast või muust kodumaisest toorainest valmistatud toidutoodete valimisel. 2017. aasta lõpu seisuga kandis pääsukesemärki 302 kodumaisest toorainest valmistatud kvaliteetset toidutoodet.

Põllumajanduskoja kvaliteedisüsteemi ja -märkide eesmärgiks ongi lihtsustada tarbijate jaoks ostuotsuste tegemist. Märki kandvate toodete puhul võib kindel olla nende kõrges kvaliteedis ja just pääsukesemärk annab paljude tarbijate jaoks olulist infot tootes kasutatud kodumaise põhitooraine kohta. Tootjatele annab hindamine toodete kohta objektiivset tagasisidet, et säilitada ja parandada Eesti toidutoodete kvaliteeti.

Loe täismahus artiklit Äripäeva veebist. 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960