4. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: Euroopa toidunisu hind seitsme kuu tipus

Börs: Euroopa toidunisu hind seitsme kuu tipus
Foto: Postimees/Scanpix
Nädala börsiuudised: Euroopa toidunisu hind seitsme kuu tipus; rapsiseemnete hind taastus; maailma teraviljavarud vähenevad esmakordselt kuue hooaja jooksul; piimahindade langus üllatas; nafta hind püsis stabiilne.

Selle nädala kõige tähtsam uudis on nisu hinnatõus Euroopas – toidunisu kasvav trend püsib ning tonnihind jõudis viimase seitsme kuu tippu, millele on kaasa aidanud kehv ilm Ida-Euroopas ja Venemaal ning odavnev euro.

Rapsiseemnete turul toimus pärast eelmise nädala hinnalangust korralik taastumine ja ka suhkru- ning kakaohinnad tõusid.

Kütuseturul on olukord muutunud rahulikuks ning hinnad on küllaltki kõrgele tasemele püsima jäänud.

Euroopa toidunisu hind seitsme kuu tipus

See nädal on mõjunud Euroopa põllumajandustoormetele hästi, sest Musta mere piirkonna ilmastik on ebasoodne ning euro kukkus nelja kuu põhja, vahendab agrimoney.

Tõsi, terves Lääne-Euroopas on ilmastikuolud küllaltki rahuldavad, aga kauplejad hoiavad silma peal just Musta mere piirkonnal, kus on olnud ilm tavapärasest kuivem. See mõjutab peamiselt Venemaa, aga ka Ida-Euroopa tootjaid.

90ndatel olid endised Nõukogude Liidu riigid teraviljade neto importijad. Alates 2013-14 hooajast on regioon aga domineerinud globaalset nisueksporti – iga maailmas eksporditud 3 tonni nisu kohta tuli 2 tonni just sellest regioonist.

Viimase nelja kuu kõige kuivem aprill on kauplejad valvele pannud. Nisufutuurid on tänu sellele tõusnud seitsme kuu tippu. Nädalaga kallines Pariisis kaubeldava toidunisu hind 3 protsenti ja tonn maksab juba 171,5 eurot, mis on kõrgeim tase alates eelmise aasta sügisest.

Euroopa Liidu tootjatele on see hästi mõjunud, aga eksport on sellegi poolest nõrk. Eelmisel nädalal langes ELi nisueksport eelmise aasta sama ajaga võrreldes 22 protsenti.

oidunisu hind Pariisis (€/tonn).
Foto: Allikas: Barchart.

Rapsiseemnete hind taastus

Euroopa Liidu rapsiseemnete vastu on nõudlus taandunud, sest töötlejad eelistavad madala hinnataseme tõttu rohkem soja. Lisaks sellele tekivad Euroopas sellel aastal märkimisväärsed varud, mis on hinnad viimastel nädalatel langema pannud.

Sellel nädalal läks rapsiseemnetel paremini, sest euro odavnes ning saagiootused on väiksemad.

Gleadelli analüütik David Woodland ütles, et selle aasta teises pooles võib toimuda aga taastumine, sest vihmane ja külm talv on rapsi arengut pärssinud, mis võib hiljem hakata saagikust mõjutama.

Rapsiseemnete hind taastus sellel nädalal 3,8 protsenti, 347,5 euroni tonnist. Suuresti aitas sellele kaasa asjaolu, et euro kurss langes viimase nelja aasta põhja.

Maailma teraviljavarud vähenevad

ÜRO aga teatas, et maailma teraviljavarud peaksid järgmisel hooajal vähenema esmakordselt kuue aasta jooksul, vahendab agrimoney.

ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsioon (FAO) prognoosib, et teraviljavarud langevad 20,6 miljoni tonni võrra, 756 miljoni tonnini. Viimati vähenesid varud 2012-13 hooajal. Peale seda on varud kasvanud viie aastaga kokku 200 miljoni tonni võrra.

Piimahindade langus valmistas üllatuse

Sellel nädalal toimunud Global Dairy Trade piimahindade oksjonil olid hinnad langemas, mis valmistas turuosalistele üllatuse.

Kokku langesid hinnad oksjonil 1,1 protsenti. Enimkaubeldud täispiima pulbri hind langes oksjonil 1,5 protsenti. Langus üllatas investoreid, sest enne oksjonit panustasid paljud kauplejad GDT hinnatõusule. Enne oksjonit kallines täispiima juulikuu futuuride hind Uus-Meremaa NZX börsil 3410 dollarini, pärast oksjonit kukkus hind 3280 dollarini.

Piimahindade muutus (%) GDT oksjonitel.
Foto: Allikas: GDT.

Ekspertide sõnul on odavnemise põhjuseks Uus-Meremaa paranenud ilmaolud, mis on tõstnud piimatootmise ootusi. Teisipäeval teatas Uus-Meremaa kooperatiiv Fonterra, et riigi piimatoodang langes märtsis 1 protsendi võrra (eelmise aasta sama ajaga võrreldes). Veebruaris oli langus 2 protsenti.

Eelmisel nädalal tõusid piimahinnad Euroopas tublisti, sest kehv ilm on hoidnud kevadist piimatootmist tagasi. Nädala lõikes odavnes kooritud piima pulbri hind EEX börsil aga 2 protsenti, 1450 euroni tonnist.

Kooritud piima pulbri hind (€/tonn).
Foto: Allikas: EEX.

Teistest toorainetest kallines kakao hind 1,5 protsenti, 2863 dollarini tonnist. Töötlemata riis odavnes 0,04 protsenti ja kvintal maksab 12,75 dollarit. Valge suhkur kallines 1,6 protsenti, 323 dollarini tonnist.

Nafta püsib stabiilne

Nafta- ja kütuseturul sellel nädalal erilisi arenguid ei toimunud. WTI toornafta kallines 1,2 protsenti ja Brent kaotas 0,6 protsenti. Kummagi barrel maksab vastavalt 68,77 ja 74,03 dollarit.

Bensiini maailmaturu hind langes 0,7 protsenti, 706 dollarini tonnist. Diislikütus odavnes 1,5 protsenti ja tonn maksab 653 dollarit. Maagaas kallines 0,4 protsenti, 3,91 dollarini ühe briti soojusühiku kohta.

Autor: Mait Kraun, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960