Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 9. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Muudatused toodetes seoses ChemChina omandusega

Evuret on lubatud kasutada ka rapsi õitsemise ajal.
Foto: Postimees/Scanpix
2017. aasta juunis teatati Syngenta omandamisest ChemChina poolt ning anti muuhulgas teada, et vastavalt Euroopa Komisjoni tehingu heakskiitmise otsusele peab Syngenta loobuma fluasifopi ja fluasinaami (Fusilade Forte 150 EC ja Shirlan 500 SC) sisaldavate toodet müügist Euroopa majandusruumis ning Banvel 4S müügist kindlates Euroopa riikides.

Ka Adama, kes kuulub nüüd osaliselt ChemChina omandusse, peab vastavalt Euroopa Komisjoni ostusele tehingu heakskiitmise ühe osana loovutama teatud tooted. Seda protsessi on nimetatud ka asendusmeetmeks.

Protsessiga seoses on Adama tooteportfelli antud üle kaks toodet – fungitsiid Amistar Xtra ning insektitsiid Plenum 50 WG. Nendele toodetele on Adamal täna eksklusiivne müügiõigus, mistõttu pole need enam Syngenta toodete nimekiri. On oluline märkida, et Syngenta poolne Adama kompenseerimine on ühekordne ning Syngenta jätkab turul iseseisva ettevõttena. Asendusmeetme protsess ei mõjuta Syngenta strateegiat, pikaajalisi plaane ega koostööd põllumajandustootjate ja Syngenta toodete müüjatega, samuti Syngenta üldist pakkumist turul.

Kaks uut taimekaitsevahendit

Syngenta omalt poolt on asendusmeetmega seoses tulnud sel aastal turule kahe uue tootega: herbitsiidiga Zetrola ning insektitsiidiga Evure.

Zetrola on kõrreliste tõrjevahend suvi- ja talirapsis ning paljudes köögiviljades. Varases kasvufaasis on taliraps teravilja varise ning kõrreliste umbrohtude konkurentsile väga tundlik. Sel ajal mõjutavad kiiresti kasvavad umbrohud rapsi arengut kõige pärssivamalt, mis hiljem kajastub muuhulgas väiksemas saagis. Zetrola on kiire toimega ja kultuurtaimele ohutu, vihmakindlus 1 tunni möödudes. Herbitsiid imendub läbi roheliste lehtede ning toimeaine liigub ka umbrohtude juurtesse. Toote põhiliseks eeliseks on kiire imendumine ning kõrge bioloogiline aktiivsus. Pritsimisel peab arvestama, et sobilik temperatuur kasutamiseks on alates +8 kraadi ning õhuniiskus võiks jääda vahemikku 60-80%. Kulunormi tuleks tõsta vastavalt umbrohtude suurusele, orasheina tõrjeks on igal juhul vajalik kõrgem kulunorm.

Tõrje tuleks teha, kui umbrohud on kahe lehe faasis kuni võrsumise lõpuni, kultuuri kasvufaas pole seejuues oluline. Tõrjespektris on orashein, põld-rebasesaba, tuulekaer,  paelhirss, tähk-kukehirss, kukeleib, murunurmikas, harilik rukkihein ehk rukki-kastehein, lusted, raiheinad, kerahein, põldtimut ja teraviljad võõrkultuurina. Mõju järelkultuurile puudub. Kulunorm rapsil orasheina tõrjel 0,75-1,5 l/ha, teiste kõrreliste puhul 0,5-1,0 l/ha. Segamine paljude insektitsiidide ja fungitsiididega on lubatud, antagonistlikku mõju pole teada. Küll ei tohiks Zetrolat segada teiste, laialeheliste umbrohtude tõrjeks mõeldud herbitsiididega. Laialeheliste umbrohtude tõrjel peab vahe Zetrolaga olema vähemalt 5 päeva.

Evure hiilamardikate tõrjeks. Evure on kontaktne putukatõrjevahend, mida on lubatud kasutada ka rapsi õitsemise ajal. Siiski tuleb meeles pidada, et isegi selliste putukatõrjevahendite puhul tuleb tõrje teha hommiku- ja õhtutundidel, kui mesilased ja teised tolmeldajad on lendluse lõpetanud. Nagu ikka insektitsiidide puhul, ei tohiks kasutamisel kulunormi vähendada. Toode on registreeritud kasutamiseks ka linal, kartulil, porgandil ja teistel kultuuridel. Tõrjespektris hiilamardikad, erinevad kärsakad, lehetäid, lestad, risplased, hernemähkur jne. Kasutada võiks toodet kohe, kui on ilnenud esimesed kahjustused nin toime on külalt kiire – tulemust näeb ca 4 päevaga.

Syngenta Eesti

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960