Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 11. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põlluinfo: vaatame talirapsi põllud üle

Talirüps “Legato” Järvamaal, 7. mai 2018
Foto: Scandagra Eesti AS
Suurepärased ilmad on soodustanud taimekaitsetöid. Ilmad on soojad, öökülma ei luba, see laseb taliviljadel nii umbrohutõrjet kui kasvureguleerimist teha.

Taliraps varsub selliste ilmadega väga hoogsalt, seega on õige aeg hakata tegema või mõtlema kasvureguleerimisele. Eelmine nädal oli kuulda, et mõni põllumees juba jõudis kasvureguleerimise ära teha, aga eks see sõltub suuresti taimikust ja loomulikult piirkonnast. Täna võib öelda, et Lõuna-Eesti on taimede kasvu poolest julgelt nädala jagu eespool.

Talirapsi kasvureguleerimine

Kasvureguleerimise eesmärk on taime kõrguskasvu pidurdada ja suruda külgvõrseid tugevamini arenema, sellisel moel kasvanud taimedel on ühtlasem õitsemine ja ka koristusperioodil on lihtsam, kuna külgvõrsete kasvu soodustamine vähendab hilisemate võrsete tekkimist ja raps valmib ühtlasemalt. Muidugi sõltub see ka suuresti ilmast, mõnel aastal ei tule suurt vahet ja raps valmib ühtlaselt ning hilisvõrseid ei teki ka ilma kasvuregulaatorita, teisel aastal aga võib olla probleeme. Igaüks peab selle otsuse ise vastu võtma, kas reguleerida taime kasvu või mitte, kuid üldjuhul on praktika näidanud, et see kulutus tasub end igati ära. Eelkõige peaksid kasvureguleerimise peale mõtlema need, kellel on taliraps mingil põhjusel hõredaks jäänud, kas on olnud liiga hiline külv või on talvekahjustused osaliselt taimi hävitanud. Kasvureguleerimisega surute taime laiemaks ja tühjad kohad põllul täituvad taimedega, mitte umbrohuga.Siinkohal lühike ülevaade enamkasutatavatest toodetest. Ilmselgelt on majanduslikult kõige soodsam lahendus kasutada tuntud tooteid nagu Folicur ja Orius 250 EW. Mõlemad tooted sisaldavad ühte toimeainet (tebukonasool) ja reguleerivad hästi taime kasvu, soodustades külgvõrsete arengut ja ühtlustades õitsemist. Folicur-i on lubatud kasutada nii rapsidel kui rüpsidel, Orius 250 EW-d ainult rapsidel. Parim kasutamisaeg on siis kui raps on 30 – 50 cm kõrge. Folicur-i registreeritud kulunorm 1,0 l/ha, Orius 250 EW-l 0,75-1,0 l/ha. Taimedel, mis on 30 cm kõrgused, võib julgelt kasutada kulunormi 0,75 l/ha.Suurepärane toode on Tilmor, eriti soovitame kasutada neil, kes sügisel talirapsile fungitsiidi/kasvureguleerimist ei teinud, või kui raps on külvikorras sagedamini kui 4 aastat. Tilmor sisaldab lisaks Folicur-i toimeainele lisatoimeainet, mis annab taimehaigustele oluliselt tugevama kaitse ja arvestades, et varakult või juba sügisel nakatuvad haigused, nagu nt fomoos, mõjutavad oluliselt tulevast saaki. Tilmori võib kasutada nii rapsidel kui rüpsidel, kulunorm kasvureguleerimiseks on 1,0 l/ha. Toote kasutamisel tuleb arvestada, et alla +12 ?C õhutemperatuuri korral võib kasvureguleerimine olla küll väga efektiivne, kuid haigusetõrje efektiivsus võib jääda madalaks.

Nõudlikumale kasvatajale on turul rapsi kasvuregulaatorid Toperx 375 SC ja Caryx

Toprex 375 SC (toimeained: difenokonasool, paklobutrasool) on fungitsiid-kasvuregulaator, kevadisel kasutamisel pidurdab rapsi varre kasvu, tugevdab vart ja muudab taime lamandumiskindlamaks, sellega seoses on ühtlasem õitsemine ja valmimine ning ka saagipotentsiaal on kõrgem. Toprex 375 SC on väga hea mõjuga fomoosi, tõusmepõletiku ja kuivlaiksuse vastu ning hea mõjuga tsülindrosporioosi tõrjel, kuna sisaldab teise toimeainena fungitsiidi. Parim kasutusaeg on varsumise alguses, seega, mida varem kasutate varsumise ajal, seda tugevama efekti saate, kulunorm 0,5 l/ha. Lubatud kasutada vaid talirapsil.Caryx sisaldab samuti kahte toimeainet (mepikvaatkloriid ja metkonasool), mõlemad mõjutavad taime kasvu, lisaks mõju fomoosi vastu. Varakevadine kasutamine vähendab taime kõrgust ja vegetatiivset massi, kahandades lamandumise võimalust kiire kasvu korral. Tugev lamandumine muudab koristamise keeruliseks, tulemuseks on sageli saagikadu. Caryx-it võib kasutada kevadel alates neljast lehest kuni õiepungade moodustumiseni, kulunorm 0,7 – 1,4 l/ha. Toodet võib kasutada ka suvirapsil.Nii Toprex 375 SC, kui Caryx-i kasutamisel on täheldatud, et kultuur muutub tumeroheliseks. See on seletatav sellega, et tooted mõjutavad taime juurestikku, mille tulemusel paraneb toitainete omastamine, samuti soodustab taimede fotosünteesi, mille tulemusena taim on tervem ja tugevam ning elab ebasoodsad tingimused paremini üle.

UBP-110-e kasutamine talirapsil

Lisaks tuletame meelde, et kes tegi sügisese pritsimise ja vegetatsioonialguse pritsimise UBP-110-ga, on nüüd õige aeg lisada talirapsi varsumise faasis seda toodet. Lisaks, kel varasem kogemus puudub, kuid soovib proovida, siis ei ole hilja veel alustada esimese ringiga. Varsumise faasis kaitseb UBP-110 taime saaki vähendavate kõrvalmõjude eest (põud, liigniiskus, temperatuuri kõikumine jne). UBP-110 mõjul areneb taimel tugev juurestik, suureneb klorofülli sisaldus ja tänu sellele intensiivistub fotosüntees. Katsed on näidanud, et UBP-110 kasutamine tugevdab talirapsi vart ning tänu sellele suureneb lamandumiskindlus. Lisaks sellele varustab UBP-110 ka taime paljude vajalike mikrotoitainetega ning soodustab paagisegus olevate toodete efektiivsust. UBP-110 kulunorm igal pritsimisel on 150 g/ha. Kindlasti tuleks seda kasutada umbes 2 nädala pärast teistkordselt, et saavutada soovitud efekti.

Taliraps varsumisfaasis – 30 cm kõrge, on kasvureguleerimise aeg, Lääne-Virumaal 3. mai 2018
Foto: Scandagra Eesti AS

Orasheina tõrje talirapsis

Kasvureguleerimisega koos saab teha ka hariliku orasheina tõrjet. Oluline on jälgida, et kasutaksite kulunorme, mis on mõeldud mitmeaastaste kõrreliste tõrjeks. Samuti on hea teada, et kõrrelistele umbrohtudele mõeldud tooted ei ole oma visuaalselt toimelt väga kiired. Enamus toodetest mõjuvad kuni kaks nädalat, mõni ka kolm, seega ärge oodake kiiret efekti. Samas ei pea muretsema, kuna toimeained tungivad kiiresti lehtedesse, kus nad peatavad umbrohu edasise arengu. Mida soojemad on ilmad ja suurem õhuniiskus, seda kiiremini ilmnevad silmaga nähtavad tunnused. Rapsile on lubatud kasutada mitmeid tooteid, siinkohal toon välja orasheinale mõeldud tooted ja kulunormid: Agil 100 EC 0,75-1,5 l/ha, Zetrola0,75-1,5 l/ha, Targa Super 1,25-2,0 l/ha, Pantera 4 EC 1,25-1,5 l/ha, Leopard 2,0-2,5 l/ha, Quick 5% EC 1,25 l/ha on harilikule orasheinale keskmiselt tundlik.

Näpunäited paagisegude tegemisel:

• Folicur, Tilmor, Toprex 375 SC ja Caryx on segatavad herbitsiidide (Agil 100 EC, Targa Super, Lontrel 72 SG, Clamox, jt) insektitsiididega (Karate Zeon, Proteus OD, Biscaya, Fastac 50, Decis Mega jt) ja vedelväetistega, kahtluse korral tehke proovisegamine väiksemasse nõusse, arvestades samu konsentratsioone, mida kasutate pritsimisel.

• Agil 100 EC ei ole lubatud segada umbrohutõrjevahenditega, aga julgelt võib kasutada segus mitmesuguste fungitsiidide, insektitsiidide ja leheväetistega.• UBP-110 lisada paagisegusse alati esimesena, lisaks soovitame UBP-110 ette lahustada, kasutades suhet 1,0 kg toodet 10 liitrile veele.• Folicur/Orius 250 EC valatakse pritsipaaki viimasena.• Paagisegus tuleb Toprex 375 SC alati esimesena pritsipaaki valada.• Caryx’i kasutamisel peab olema vee kogus vähemalt 150 l/ha.• Paagisegude tegemisel on üks tähtsamaid vee temperatuur ja vee karedus (pH).• Vee karedus (ehk Ca ja Mg soolade sisaldus vees) on oluline vee kvaliteedi kriteerium. Vee kareduse määravad Ca- ja Mg-katioonid (Ca2+ ja Mg2+). Peale nende tekitavad karedust ka teised polüvalentsed katioonid nagu Fe, Mn, Ba, Sr, Zn.• Veepehmendajad on ained, mis reageerivad Ca- ja Mg-sooladega, seega on soovitav kasutada kareda vee puhul nt PHFIX®5 või teisi samalaadseid tooteid. Eelnevalt tuleb muidugi kindlaks teha kasutatava vee kvaliteet (Hanna pH mõõtja abiga) selleks pöörduda Scandagra müügispetsialistide poole, kes aitavad Teil vee pH ära mõõta.• Kasutatava vee temperatuur – see peaks olema kõrgem, kui +8°C. Selle probleemi lahenduseks on vaja vett pumbata vahemahutitesse, kus see soojeneb – puurkaevu vesi on külm, looduslikes veekogudes on samuti vesi praegu väga jahe, seega tuleb olla ettevaatlik.• Kui paagisegusse pannakse erinevaid tooteid, mida pole varem kasutatud, on väga soovituslik valmistada nn. proovisegu.• Paagisegude sobivuse kontrollimiseks külastage veebilehte: tankmix.com.• Üks sagedane põhjus, miks tooted ei lahustu, on madal hoiutemperatuur. Enamike toodete hoiustamise temperatuur peab olema minimaalselt +8 °C (kehtib ka aminohapete kohta).

Tiiu Annuk

Agronoom-nõustajaScandagra Eesti ASwww.scandagra.ee

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960