Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 22. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Metste Aiandustalu teeb elu tuliseks

Metste Aiandustalu teeb elu tuliseks
Foto: Metste Aiandustalu
Metste Aiandustalu kasvatab ja töötleb erinevaid kibepipraid, tšillisid või vürtspaprikaid. Idee hakata kibepipraid, tšillisid ja vürtspaprikaid kasvatama oli ajendatud enda pere toitumis-tarbimisharjumustest.

„Esiti ei olnud eesmärki tšillisid müügieesmärgil kasvatada, kuid viimase kümnendi jooksul saavutas meie tšillikollektsioon ja sellest tulev saak mõõtmed, mis oma talus ärakasutamist ei leidnud ja ka värskete viljade müük ei olnud ülemäära edukas, mis pani otsima võimalust sellest universaalse toote valmistamiseks. Pulbrid on tänu sordikaupa kuivatamisele ja jahvatamisele kindla tulisusega ja neid on lihtne doseerida,“ rääkis tootmise alustamisest Metste Aiandustalu juhatuse liige Katrin Pärn.

Tänavu 100 sorti. Erinevaid sorte on talu kollektsioonikasvuhoones olnud eri aastatel kokku ligi 150, aastate lõikes korraga kuni 129. „Käesoleval aastal langetasime valikut Eesti 100 tõttu sajale sordile. Inimestele tuttavamad sordid on Cayenne’I, Habanero, Bhut Jolokia, kuid tšillide maailm on äärmiselt kirev nii värvilt, kujult kui tulisuselt ja oma valiku kollektsiooni lisamisel olemegi teinud just nende parameetrite põhjal, et oleks huvitavam ja rikkalikum,“ selgitas Pärn. „Kõik meie taimed kasvavad ühe kaupa individuaalpottides. Tegemist ei ole suurtootmisega, pigem kindla suunaga nišitootmisega, kuid loodame, et tarbijaskond aasta aastalt laieneb. Oleme täheldanud, et Eestis kasvatatud tšilli on märgatavalt tulisem kui importviljad. Ilmselt on see tingitud nii meie jahedamast kliimast (sügisesed viljad on tulisemad kui soojal kesksuvel esimesed valminud), aga võimalik, et vanem taim oma biokeemiliste protsessidega toodab kapsaitsiini viljadesse intensiivsemalt – seda peaks juba teaduslikul tasandil täpsemalt uurima.“

Klassikalise tšillipulbri ja tulisema habaneropulbri kõrval on ettevõte välja tulnud ühest maailma tipptulistest 'Trinidad Moruga Scorpion'ist (TMS) valmistatud pulbriga. „Tegemist on eeskätt tootjatele suunatud tootega. Muidugi on ka erakliendid oodatud seda tarbima, kuid kuna selle toormaterjal on ligi 40 korda suurema kapsaitsiini sisaldusega kui tavaline cayenne’I pipar, millega tavatarbija harjunud on, siis TMS’I käitlemise puhul on vajalik äärmine ettevaatus. Oma klientideks ootame just tootjaid-töötlejaid mitte vahendajaid, sest kaubandusvõrku me oma pulbreid lähiajal ei paku.

Metste Aiandustalu tooted on 100% tšillist. „See tähendab seda, et meie pulber on puhas, sellele ei ole hariliku paprika pulbrit ega muid mahuaineid lisatud. Samuti pärineb kogu toormaterjal ainult meie talus kasvatatud taimedelt. Valdav osa viljadest on kuivatatud külmkuivatusmeetodil ja seejärel jahvatatud. Kuivatades väheneb vilja mass ligi 10%-ni, mis teeb pulbrist võrdlemisi hinnalise toote, kuid seda kulub samavõrd vähem kui värsket vilja ja see säilib hästi,“ sõnas Pärn ja lisas, et kvaliteetne seemnematerjal kasvatamiseks tellitakse  internetivahendusel Hollandist.

Küsimusele, milline on Eesti tarbija, kas turgu on ja kuidas oma toodetu turustatakse, vastas Pärn, et turg on selles mõttes piiratud, et alati ei jõua info potentsiaalse ostjani, kuid ülemäärast infomüra nende toode kindlasti ei vaja. „Eesti tarbija, kes on harjunud tulisemate maitsetega, on avaldanud kaubandusvõrgus kättesaadava tšillipulbri kohta mõnetist pettumust, kuna neile on valdavalt lisatud peale tšilli veel teisi komponente, meie pakume üksnes puhast tšillipulbrit. Oma toodet turustame otse soovijaile-tarbijale, suurem esitlus toimus käesoleva aasta Maamessil, aga peamiselt müüme tootmiskohal, vajadusel saadame ka postiga ning väljas oleme ka valitud laatadel või teistel avalikel üritustel.“

Taluga ollakse Aiandusliidu liige ja seal tehtavaga on Pärn rahul, sest info liikumine sektoris toimuva kohta on väga hea. „Meil on tugev tegevjuht ja juhatus, kelle poole võib nõu ja info saamiseks, aga ka sektoris ettepanekute tegemiseks, alati pöörduda,“ kiitis Pärn.

Nende tooted kannavad ka kaubamärki "Eestis Kasvatatud". „Oleme seda märki oma värsketel aiandustoodetel juba aastaid kasutanud ja järjest enam kogub see tuntuse kõrval ka usaldust, et just see toodang on kasvanud Eestis ja on kvaliteetne. Vastava info oleme välimüügil olles alati välja toonud ja sellele on suurem positiivne tagasiside, paljud imestavad, et Eestis on võimalik sedavõrd suurtes kogustes ja erinevaid tšillipipraid kasvatada,“ sõnas Pärn.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960