25. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: Kas piimaturg on põhja seljataha jätnud?

Börs: Kas piimaturg on põhja seljataha jätnud?
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Nädala börsiuudised: nisuhinnad tõusid viimase aasta tippu; IGC: nisuvarud langevad nelja aasta madalaima tasemeni; piimaturg on põhja seljataha jätnud?; lõhe hinnad tõusid uue rekordini; nafta hind hakkas langema,

Nisuhinnad tõusid sellel nädalal kõrgeima tasemeni alates eelmise aasta augustist, sest USA ilmaprobleemid ning Venemaa hinnatõus aitavad ka Euroopa nisul kallineda. Lisaks sellele teatas IGC, et maailma nisuvarud langevad 2018/19 hooajal nelja aasta põhja.

On hakatud ka spekuleerima, et piimaturu jaoks on hullem möödas ning nõudluse kasv ning pakkumise kasvu aeglustumine võimaldavad hindadel tulevikus edasi tõusta.

Norras tõusid lõhehinnad uue rekordini ning kilo eest tuleb välja käia juba üle 8 euro. Nafta hinnad hakkasid langema ja on lootust, et ka kütusehindade tõus peatub.

Nisuhinnad tõusid viimase aasta tippu

Sellel nädalal kallinesid nisuhinnad tublisti, sest üle ilmastiku pärast on suur mure, vahendab AgriCensus.

Euroopa toidunisu hind tõusis nädalaga lausa 3 protsenti, 180,5 euroni tonnist. Vahepeal tõusis septembrikuu futuur ka 181,5 euroni tonnist – viimati olid hinnad nii kõrgel eelmise aasta suvel. Ka USAs olid nisufutuurid kallinemas.

Peamised ilmaprobleemid on ilmnenud just Ühendriikides – lõunas on mitmeid piirkondi, kus ilm on jätkuvalt liiga kuiv ja kuum. Tõsi, sellel nädalal on olukord mõneti paranenud, aga põud on kestnud oodatust kauem.

Euroopa Liidu nisueksport oli sellel nädalal 161 634 miljonit tonni. 14. mail lõppenud nädalal eksporditi vaid 12 351 tonni nisu, mis on rekordiliselt madal näitaja. Praegu ollakse eelmise aasta ekspordimahtudest maas umbes 20 protsendiga.

Toidunisu hind Euroopas (€/tonn; septembrikuu futuur).
Foto: Äripäev AS

IGC: nisuvarud langevad nelja aasta madalaima tasemeni

Rahvusvaheline Teraviljade Nõukogu (IGC) prognoosib, et 2018/19 hooajal langevad maailma nisuvarud nelja aasta madalaima tasemeni, vahendab AgriCensus.

Selle põhjusteks on globaalse söödanõudluse kasv, väiksem varude ülekandumine ja globaalse tootmise vähenemine.

Ülemaailmne teraviljade toodang, kuhu hulka kuulub ka nisu, peaks uuel hooajal langema ning peamiseks põhjuseks ongi nisutootmise vähenemine. Näiteks maisi- ja odratootmine seevastu kasvab.

„See saab olema järjekordne aasta, kus tarbimine kasvab. Ootame kasvu nii toidu-, sööda- tööstusnõudluses,“ teatas IGC.

Teraviljavarud peaks langema aastases võrdluses 47 miljoni tonni võrra, 556 miljoni tonnini.

IGC ootab sojaubadele paremat hooaega – Argentina tootmine peaks suurenema 6 protsenti, sest riik taastub selle aasta põudadest. Lõuna-Ameerika külvipindala tervikuna peaks kasvama.

Piimaturg on põhja seljataha jätnud?

Globaalse piimatootmise kasv on märkimisväärselt aeglustunud – märtsis kasvas see veidi üle 1 protsendi. Analüütikud usuvad, et see on tase, mida on vaja turgude tasakaalustamiseks. Võib juhtuda, et piimaturu madalpunkt on juba seljataga.

Ostjad on aktiivsemaks muutunud ning Euroopa Komisjoni statistikast selgub, et nad on nõus ka kõrgemat hinda maksma. Nädalaga kallines kooritu piima pulbri hind Euroopas 1 protsendi võrra, 1510 euroni. Võrreldes aprillis saavutatud põhjadega on hinnad tõusnud juba 20 protsenti.

Kooritud piima pulbri hind Euroopas (€/tonn).
Foto: Allikas: EEX.

Teistest toorainetest kallines rapsiseemnete hind 1,33 protsenti ja tonn maksab 361,5 eurot. Kakao odavnes aga 1,4 protsenti ning tonni eest tuleb välja käia 2618 dollarit. Töötlemata riisi hind kukkus 7,3 protsenti ning kvintal maksab 11,61 dollarit.

Lõhe hinnad tõusid uue rekordini

Norra lõhe hinnad tõusid sellel nädalal uue rekordini, sest pakkumise kasv on toppama jäänud, aga ülemaailmne nõudlus kasvab jõudsalt.

Tervislikumad tarbijad valivad aina enam kalatooteid ning lõhe on muutumas aina populaarsemaks ka arenevates riikides, näiteks Brasiilias ja Hiinas.

Lõhehinnad on viimase aasta jooksul peaaegu kahekordistunud. Sellel nädalal jõudis hind 76,09 kroonini kilogrammist (ca 8 eurot kilogramm), selgub Norra Statistikaameti andmetest.

Lõhehinnad Norras (krooni/kg).
Foto: Allikas: Bloomberg.

„Nõudlus on nendes riikides ja mujal maailma olnud meeletult tugev,“ ütles Rabobanki meretoidu analüütik Gorjan Nikolik.

Turgu kitsendab ka pakkumise pool. 2016. aasta oli lõhetootmises väga kehv ning taastumine võtab aega oodatust kauem. Kaks aastat tagasi hakkasid laialt levima meretäid, kes hävitasid suure osa toodangust. Samal aastal tapsid toksilised vetikad Tšiilis miljoneid kalu.

Sellel aastal on Norras vesi külmem olnud, mis tähendab, et kalad sõid vähem ning jäid kasvult väiksemaks, ütles Nikolik. Tšiili farmerid on samuti kalu veidi varem veest välja võtmas, sest kardetakse järjekordset vetikate levikut.

Nafta hind hakkas langema

Nafta hakkas sellel nädalal odavnema, sest kasvavad ootused, et OPEC leevendab tootmispiiranguid, kirjutab Wall Street Journal.

Venemaa energiaminister Aleksandr Novak teatas neljapäeval, et Venemaa ja teised suurtootjad kaaluvad järgmisel kuul peetaval OPECi kohtumisel tootmispiirangute leevendamist. Kohtumine toimub Viinis ning seal arutatakse detsembris aeguvat tootmise vähendamise kokkulepet.

Brenti toornafta odavnes nädalaga 3,2 protsenti ja WTI kukkus 3,1 protsenti. Kummagi barrel maksis reede õhtuks vastavalt 77,13 ja 69,37 dollarit. Bensiini maailmaturu hind langes aga vaid 0,1 protsenti, 770 dollarini tonnist.

OPECi tootjad, teiste seas ka Venemaa, on nafta tootmist alates 2017. aastast vähendanud. Nüüd, kus nafta hind ligineb 80 dollarile barrelist, on kerkinud küsimus, kas piiranguid on veel tarvis. Ootus, et turule jõuab rohkem naftat, on hinna kukkuma pannud.

Autor: Mait Kraun, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960