1. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: nisu hinnatõus jätkub

Börs: nisu hinnatõus jätkub
Foto: Pixabay
Nädala börsiuudised: Venemaa vähendas teraviljade toodanguprognoose; ilm segab tootmist nii USAs kui Venemaal; Euroopa Liidu eksport jätkuvalt kesine; piim kallineb edasi; puuvilla hind nelja aasta tipus; nafta ja kütuse hinnalangus jätkus.

Sellel nädalal jätkas nisu kiire hinnatõus, sest ilmastikuga on jätkuvalt probleeme nii USAs kui ka Venemaal. Venemaa põllumajandusministeerium vähendas nädala keskel teraviljade toodanguprognoosi 5 miljoni tonni võrra ning varasemalt probleeme tekitanud liigniiske ilm on asendunud liialt kuiva ilmaga.

Piimaturul on jätkuvalt hoog sees ning Euroopas kallines kooritud piima pulber ligi 6 protsenti. Puuvilla hinnad tõusid USAd tabanud põua tõttu aga nelja aasta tippu.

Kütuseturu olukord on Eesti ettevõtjate jaoks paranenud – hinnad on kukkuma hakanud, sest Saudi Araabia ja Venemaa kaaluvad tootmiskärbete leevendamist.

Venemaa vähendas teraviljade toodanguprognoose

Venemaa põllumajandusministeerium vähendas teraviljade toodanguprognoosi 5 miljoni tonni võrra, sest ebasoodsa ilma tõttu on tootmismahud tänavu langemas, vahendab AgriCensus.

Isegi kui kõik läheb hästi, siis saab Venemaa teraviljade toodang olema 4,3 protsenti väiksem kui eelmisel aastal, ütles ministeerium, vahendab kohalik ajaleht TASS.

„Kui võtta kõik kokku – talvised ja kevadised viljad ning prognoosid, siis võiksime oodata tänavu 105-110 miljoni tonnist tootmist,“ ütles ministeeriumi teraviljade osakonna juht Petr Chekmarev.

Ilm segab

Venemaa tootjad ei ole suutnud eelmise aasta tempoga sammu pidada, sest vesine ilm segas aprilli alguses põllutöid ning külvamist.

Tõsi, ilmastik on viimasel ajal veidi paranenud, aga kevadine teraviljade külvipindala on eelmise aastaga võrreldes väiksem. Praegu on külvatud 5,2 miljonit hektarit teravilju, eelmise aasta samal ajal oli vastav number 7,7 miljonit hektarit.

Liigniiske ilm on selja taga, aga Chekmarev ütles, et asemele tulnud kuiv ilm tekitab juba uusi probleeme. See oli ka peamine põhjus, miks prognoose alandati.

Eksporti ei tohiks tootmismahtude vähenemine aga väga palju mõjutada, sest eelmisest aastast on pärit suured varud. „Teraviljade eksport saab olema 35-40 miljonit tonni, arvestades seda, et meil oli aprilli seisuga rekordilised varud – kokku 32,8 miljonit tonni,“ ütles Chekmarev.

Lisaks sellele on Ühendriikides jätkuvalt probleeme kuiva ilmaga. Kõik need uudised on kasvatajate jaoks positiivsed, sest teraviljade hinnad on tõusma hakanud. Toidunisu hind kallines Euroopas nädalaga 1,2 protsenti, 182,75 euroni tonnist. Alates aprilli keskpaigast on hinnad tõusnud üle 10 protsendi.

Nisu hind
Foto: Äripäev AS

Euroopa Liidu eksport jätkuvalt kesine

Sellenädalane eksport terve turustamise aasta väljavaadet eriti ei muutnud, selgub Euroopa Komisjoni andmetest.

Neljapäeval ilmunud esialgse raporti kohaselt eksportis EL kokku 246 540 tonni nisu, mis tähendab, et kokku ulatub tänavu eksport 18,59 miljoni tonnini. See number on 18 protsendi võrra väiksem kui mullu samal ajal.

Paremini läks Prantsusmaal, mis eksportis nädalaga üle 100 000 tonni nisu. Hästi läks ka Poolal, mis eksportis 49 600 tonni nisu. Raportis mainiti ka seda, et hästi läheb ka Lätil ja Leedul.

Piim tõuseb edasi

Teistest toorainetest odavnes rapsiseemnete hind 1 protsendi ning tonn maksab 357,75 eurot. Kakao hind langes 6,3 protsenti, 2454 dollarini tonnist.

Tundub, et piim on põhjad seljataha jätnud ning tugev hinnatõus jätkub. Euroopas kallines kooritud piima pulbri hind 5,8 protsenti ning tonn maksab juba 1598 eurot. Tootmise kasv on märkimisväärselt aeglustunud, aga maailmamajanduse tugevus on tekitanud uut nõudlust, mille tõttu ongi hinnad tõusma hakanud.

Kooritud piima pulbri hind Euroopas (€/tonn).
Foto: Allikas: EEX.

Puuvilla hinnad nelja aasta tipus

Puuvilla hinnad tõusid USA põua ning Hiina nõudluse tõttu nelja aasta kõrgeima tasemeni, vahendab MarketWatch.

„Pärast esmaspäevast kauplemispüha alustas puuvill New Yorgi börsil kauplemispäeva pauguga – kohe pärast päeva algust tõusis hind 4 senti, 90,65 sendini naelast, mis on viimase nelja aasta kõrgeim tase,“ kirjutasid Commerzbanki analüütikud kolmapäeval. Nädala lõpus tõusid hinnad veelgi ning praeguseks maksab nael juba 92,15 senti. Hinnad on sellel kuul kallinenud 7 protsenti ja aasta algusega võrreldes 22 protsenti.

4 senti on ühtlasi ka kauplemispiirang – sellest rohkem ei saa hind ühe päevaga tõusta.

Puuvilla hind ($/naelast).
Foto: Allikas: Barchart.

USA põuad ja Hiina

Osaliselt on selle põhjuseks Texase osariiki tabanud põud. Osariik on Ühendriikide suurim puuvilla tootja. Lisaks sellele loodetakse, et Hiina muutub aina rohkem impordist sõltuvaks, sest viimasel ajal on riigi puuvilla varud tarbimise tõttu vähenenud. Nüüd soovivad hiinlased varusid taastama hakata ning turgudelt loodetakse saada kvaliteetset kaupa, ütlevad analüütikud.

„USA on maailma suurim puuvilla eksportija ja hiinlaste jaoks on see esimene võimalus,“ teatasid Commerzbanki analüütikud. Kui Hiina ja USA saavad kaubanduse osas kokkuleppele, siis see mõjub puuvillale väga positiivselt – Hiina on varasemalt ähvardanud, et tariifide alla läheks ka puuvilla import.

Puuvilla nõudlus võib hästi mõjuda ka põllumajandusmasinaid tootvale ettevõttele Deere. Reuters kirjutab, et puuvilla koristamiseks mõeldud masinate järele nõudlus kasvab ning see aitab rohkem masinaid müüa.

Nafta ja kütuse hinnalangus jätkus

Toornafta hinnalangus jätkub, sest Saudi Araabia ja Venemaa kaaluvad tootmiskärbete leevendamist.

Eelmise nädala lõpul kohtusid Saudi Araabia naftaminister Khalid Al-Falih ning Venemaa energeetikaminister Aleksander Novak. Kui reedel vihjas Saudi Araabia minister, et OPEC võiks tootmispiiranguid kärpida, siis laupäeval vihjas sarnast ka Novak.

„Kui me pikendasime tootmispiirangute lepingut 2018. aasta lõpuni, siis me tõesti rääkisime sellisest võimalusest (et minna piirangutega tagasi 2016. aasta oktoobri tasemele),“ vahendab Reuters Novaki sõnu. „Kuid otsus tehakse juunis,“ lisas Novak, viidates OPEC-i ja mitte-OPECi riikide kohtumisele Viinis 22. ja 23. juunil.

Brenti toornafta hind tõusis nädalaga küll 0,8 protsenti, aga WTI kukkus 3,2 protsenti. Bensiini maailmaturu hind langes samal ajal 2,9 protsenti, 748 dollarini tonnist.

Autor: Mait Kraun, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960