Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 4. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hiina noortalunikud: eestlased on avatud, soojad ja külalislahked

Hiina noortalunikud: eestlased on avatud, soojad ja külalislahked
Foto: MTÜ Eesti Noortalunikud
23.-27. aprillini viibisid Eestis visiidil 12 noortalunikku Hiinast. Maaeluministeeriumi kutsel kohtusid nendega ka Eesti Noortalunike esindajad.

Koos viibiti 24. aprillil Olustvere lossis toimunud pidulikul õhtusöögil ning samuti olid Noortalunike seltsi liikmed kutsustud hiinlaste visiiti lõpetavale pidulikule tseremooniale Tallinnas, kus projektis osalejad said kätte sertifikaadid ja peeti tänukõnesid nii võõrustajate kui külaliste poolt.

Kes on aga hiinlaste arvates noortalunik? Sellele küsimusele vastasid nad, et arvestades inimkonna keskmise ea kiiret tõusu, võiks noorfarmeriks lugeda alla 45 aastaseid ettevõtjaid.

Hiina külalistega kohtusid MTÜ Eesti Noortalunikud juhatuse liikmed Diana Salf, Mihkel Reimann,  Kerli Ats ja mina. Esmalt tutvustasin meie külalistele organisatsiooni põhifunktsioone ja noorte talupidajate tegemisi Eestis üldisemalt. Seejärel jagasid oma edulugu kaks noort farmerit - Viljar Veidenberg ja Torben Skov.

Töös piisavalt väljakutseid. Pajumäe talu ilmselt enamusele eestlastele tutvustamist ei vaja. Tegu on nimeka mahetootmisega, kelle kaup on eestlaste seas armastatud ja hinnatud. Noor peremees Viljar Veidenberg Pajumäe Talu OÜ-st tegi külalistele ettekande, milles rääkis oma talu meiereist ja tutvustas tooteid, samuti rääkis väljakutsetest farmeri elus ja seda, kuidas ja miks ta põllumajandusega tegelema hakkas.

Eesti ilu lummab. Huvitava esitluse tegi ka noor ettevõtja Torben Skov ABL Baltic Seeds AS-st. Torben Skov on valitud aastal 2015 Eesti parimaks noortalunikuks ja taanlane on Eestis elanud ja tegutsenud juba 14 aastat. Tegemist on mahetootjaga, kes alustas lihaveiste ja teraviljakasvatusega, hetkel keskendub ta ainult taimekasvatuse suunale. Kui Torben Skovilt küsiti, mis teda Eestisse tõi, siis vastas ta rõõmsalt ohates, et ikka Eesti naised.

Ka sise-Mongoolia noortalunike juht Wang Gang ütles, et Eestis on palju ilu: kõige rohkem meeldis talle Eesti loodus ja ilusad Eesti naised.

Kuigi peame ise ennast pigem kinnisteks, tõid Hiina noortalunikud välja, et eestlased on avatud,  soojad ja külalislahked.

Samad mured, mis meilgi. Vestlus Hiina noortalunikega oli meie jaoks väga põnev: kuigi asume üksteisest geograafilises mõttes kaugel, tõid ka nemad suuremate väljakutsetena välja mitmeid meiegi noortalunikele tuttavaid probleeme: nii on külaliste sõnul üheks suureks murekohaks noorte farmerite jaoks ettevõtluse finantseerimiseks vajalike vahendite kättesaadavus. Teise asjana toodi välja suur sõltuvus ilmastikust: nende sõnul püüavad taimekasvatajad igal kevadel ennustada, millistele kultuuridele oleks sellel hooajal mõistlik keskenduda, et sügisel ka mingit kasumit oodata oleks. Meie jaoks vähemaktuaalsed väljakutsed on kehv infrastruktuur ja looduskatastroofid.

23.–27. aprillil tutvusid Eesti põllumajandusega 12 Hiina noortalunikku. Õppereis toimus Euroopa Liidu ja Hiina noorte põllumeeste programmi 2017–2018 raames. Programmi eesmärk on muuta põllumajandussektor noorte ettevõtjate jaoks atraktiivseks ja läbi selle põllumajandust ja seotud valdkondi elavdada. Samuti on siht anda noortele uusi teadmisi ja edendada innovatsiooni.

Esmakordselt Eestit väisamas. Kõik Hiina delegatsiooni liikmed olid pärit riigi eri piirkondadest ja viibisid Eestis esimest korda. Eestisse tulles lootsid nad näha mahetalusid, energia efektiivset taaskasutamist, automatiseerimise lahendusi köögiviljakasvautuses ja ka seda, millised on Eestile omased ainulaadsed looduslikud ressursid. Huvi pakkus neile ka põllumajandusettevõtjatele mõeldud toetuste kättesaadavus.

Kui küsisime, mis neid Eesti põllumajanduse juures kõige rohkem üllatas, siis toodi nende jaoks uskumatuna välja asjaolu, et nii väikese pindalaga maal on farme, mille kasutuses on enam kui 2000 hektarit maaressurssi. Eraldi märgiti ära, et neile oli meeldivaks üllatuseks valitsuse suur toetus mahedale loomakasvatusele. Delegatsiooni liige Tsin Ross kiitis Eesti piimatoodete kvaliteeti ja eriti jogurtit.

Eesti  noortalunikke kirjeldasid külalised kui energilisi inimesi, kes soovivad oma kogemusi ja lugu jagada. Samuti olid nende arvates huvitavad meie noorte mõtted, plaanid ja nägemus, kuidas olla hea farmer.

Eesti Noortalunikud said külalistega kohtumisest huvitava kogemuse ja rohkelt küllakutseid. Loodame, et meil avaneb võimalus vastu visiidiks.

Kaja Piirfeldtjuhatuse esimeesMTÜ Eesti Noortalunikud

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960